zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa ta należy do klasyki kuchni litewskiej ale przepisy pojawiają się również w książkach kuchni staropolskiej. Polecam
Milion Smakówczarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest to specjalny rodzaj soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem - to dzięki zawartości siarczku sodu. Bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jest nieco droższa od zwykłej soli, jednak jej intensywny smak sprawia, że stosuje się ją w niewielkich ilościach
Roślinna - blog wegańskiprędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin
Chilli Czosnek i Oliwarównież pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym akcentem! Jej smak jest dość ostry ( w zależności od ilości użytych przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami. Bardzo ciekawa i szeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g
Symfonia SmakówPierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie(...)kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się mylę? Może lubczyk, który strażacy dodają do farszu, daje inne efekty i oszukuje w jakiś nieoczekiwany sposób? ;) Jedno jest pewne, pierogi są smaczne i treściwe. Może same nie ugaszą pożaru
Trzeci talerzpodłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta(...)Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na tę pyszną marchewkę króluje w moim domu od lat i mam nadzieję że , i u was zagości na stałe.Taką marcheweczkę możemy podawać do
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf. :-) Sałatka gościła już na blogu: TUTAJ . A napełnienie nią kruchych babeczek dało
Szefowa kuchnipizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy
Poezja smakuzioła. Dlatego dziś nie będę spędzała dużo czasu w kuchni i przygotuję szybki obiad czyli krewetki smażone w miodzie i imbirze. Krewetki już zamarynowałam, potem tylko szybko je usmażę i podam razem z ryżem jaśminowym. Przepisem zainspirowała mnie Ania z bloga Kuchennymi drzwiami . Troszkę skróciłam i zmodyfikowałam jej przepis, ale niebawem zrobię go tak jak proponuje Ania
Kulinarne przygody GatityAlbania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula
My Chcemy Jeśćtracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez jej
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj podaję przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Robiłam je po raz pierwszy w życiu i przyznam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Doceniam walory żywieniowe
Ze smakiem bez glutenuDomowa czekolada wydaje się taka trudna a jest taka prosta ;) Czas przygotowania 5 minut! Wow! Czas chłodzenia jest znacznie dłuższy ale dla tego smaku
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis na klasyczną panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają
W kuchni KatieW sklepach pełno jest różnej maści orzeźwiających napojów, niemal we wszystkich kolorach tęczy, w butelkach, puszkach czy kartonikach, w lato często sięgamy po te w lodówkach
Moja smaczna kuchniaCo prawda urodziny mojej córki były w grudniu, uznałam jednak, że muszę się tym tortem pochwalić :) Ponieważ Dominika jest zapaloną "koniarą" (uczy się jeździć konno) i
Kuchnia w opałach