jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:34/100)

Chłodnik litewski 149

zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa ta należy do klasyki kuchni litewskiej ale przepisy pojawiają się również w książkach kuchni staropolskiej. Polecam

Milion Smaków
Bezjajeczna pasta jajeczna 155

czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest to specjalny rodzaj soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem - to dzięki zawartości siarczku sodu. Bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jest nieco droższa od zwykłej soli, jednak jej intensywny smak sprawia, że stosuje się ją w niewielkich ilościach

Roślinna - blog wegański
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1423

prędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin

Chilli Czosnek i Oliwa
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 214

również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym akcentem!  Jej smak jest dość ostry ( w zależności od ilości użytych przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami.  Bardzo ciekawa i szeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g

Symfonia Smaków
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40551

Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie(...)kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się mylę? Może lubczyk, który strażacy dodają do farszu, daje inne efekty i oszukuje w jakiś nieoczekiwany sposób? ;) Jedno jest pewne, pierogi są smaczne i treściwe. Może same nie ugaszą pożaru

Trzeci talerz
Bułka paryska ekspresowa 145

podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta(...)Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MŁODA MARCHEWKA Z PAPRYKĄ DO SŁOIKÓW 156

Przepis na tę pyszną marchewkę króluje w moim domu od lat i mam nadzieję że , i u was zagości na stałe.Taką marcheweczkę możemy podawać do

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche babeczki z sałatką Waldorf 198

Przedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf. :-) Sałatka gościła już na blogu: TUTAJ . A napełnienie nią kruchych babeczek dało

Szefowa kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 194

pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy

Poezja smaku
Krewetki smażone w miodzie i imbirze 136

zioła. Dlatego dziś nie będę spędzała dużo czasu w kuchni i przygotuję szybki obiad czyli krewetki smażone w miodzie i imbirze. Krewetki już zamarynowałam, potem tylko szybko je usmażę i podam razem z ryżem jaśminowym. Przepisem zainspirowała mnie Ania z bloga   Kuchennymi drzwiami . Troszkę skróciłam i zmodyfikowałam jej przepis, ale  niebawem zrobię go tak jak proponuje Ania

Kulinarne przygody Gatity
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 207

Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula

My Chcemy Jeść
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 177

tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez jej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe kotlety gryczane 114

Dzisiaj podaję przepis na kotlety z kaszy gryczanej.  Robiłam je po raz pierwszy w życiu i przyznam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Doceniam walory żywieniowe

Ze smakiem bez glutenu
Domowa czekolada z żurawiną i kokosem 122

 Domowa czekolada wydaje się taka trudna a jest taka prosta ;) Czas przygotowania 5 minut! Wow!  Czas chłodzenia jest znacznie dłuższy ale dla tego smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 177

Przepis na klasyczną panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają

W kuchni Katie
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 159

W sklepach pełno jest różnej maści orzeźwiających napojów, niemal we wszystkich kolorach tęczy, w butelkach, puszkach czy kartonikach, w lato często sięgamy po te w lodówkach

Moja smaczna kuchnia
TORT URODZINOWY DOMINIKI 116

Co prawda urodziny mojej córki były w grudniu, uznałam jednak, że muszę się tym tortem pochwalić :) Ponieważ Dominika jest zapaloną "koniarą" (uczy się jeździć konno) i

Kuchnia w opałach