jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:35/100)

Bakłażany nadziewane makaronem. 141

bakłażanów, nie wiadomo gdzie się podziewały przed przybyciem do naszej kuchni :) Przecinamy każdy wzdłuż na dwie połówki i wycinamy środek. Części wyciętych nie wyrzucamy tylko odkładamy na talerz razem z połówkami bakłażana i posypujemy solą, aby wyciągnąć goryczkę (20 min wystarczy). Chociaż z reguły młode małe bakłażany nie mają jej zbyt wiele to lepiej uniknąć niemiłego zaskoczenia już na talerzu

vegetanie
Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon 201

Witam Zaszalalam I wczoraj zaczelam przygotowania do dzisiejszego obiadu. Jest to klasyczne danie francuskie, czasochlonne, ale rozplywaja sie w ustach wolowina I jej niesamowity smak wynagradza

Smaki Edyty
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 207

Kiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i

W kuchni Karmel-itki
Piknikowa kanapka z pastą z bobu i kurczakiem 199

Wspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka szparagowa pasteryzowana 161

Bardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki z brzoskwiniami i białą czekoladą 188

                           Muffinki

Kuchnia Prezydentowej
Bezy z białek 213

6 białek szczypta soli  1 3/4 szklanki cukru pudru  2 łyżki mąki ziemniaczanej  Białka wlewamy do miski i uijamy na sztywną pianę Stopniowo

Klaudynkowa kuchnia
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 197

zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Spotkać ją można przede wszystkim na Karaibach, jak i na obu kontynentach amerykańskich. Kolor skórki może mieć nieco bardziej, lub mniej intensywny odcień. Jej miąższ jest jasnożółty lub jasnopomarańczowy, jest lekko słodki i ma delikatną strukturę. Sweet Dumpling To dynia ozdobna, która oprócz walorów estetycznych doskonale nadaje się do faszerowania. Jest bardzo mała(...)wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jarrahdale To dość duża dynia o lekko spłaszczonych i żebrowanych owocach. Pochodzi z Nowej Zelandii, w której znajduje się miasto Jarrahdale. Skórka ma sino-zielone zabarwienie, za to miąższ ma odcień pomarańczowy. Jest miękki i nadaje się do gotowania, na puree oraz do deserów. Dynia makaronowa Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, a jej owoce ważą zwykle

Ostra na Słodko
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 143

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami. To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu

kulinarnyJa
Gordon Ramsay "Na samym szczycie" 157

znaczyć? - spytał. Okazało się, że dziewczyna nigdy nie widziała w Los Angeles nikogo, kto miałby tak głębokie zmarszczki na czole. Jedyne możliwe wyjaśnienie mieszczące się w jej głowie było takie, że ktoś rzucił Gordona twarzą na przednią szybę samochodu."Od tej pory widok Gordona zawsze wywołuje u mnie uśmiech. W książce mamy przedstawionego młodego chłopca, który wychowuje się w ubogiej(...)Gordon coraz lepiej radzi sobie jako piłkarz i dostaje szansę gry w szeregach znanej drużyny. Niestety zdarzenia losowe zaprzepaszaczają tą szansę i wówczas na horyzoncie pojawia sie praca w kuchni. Oczywiście na początku nie jest tak różowo, ale z biegiem czasu, dzięki jego morderczej pracy, talentowi i samozaparciu wszystko układa się jak najlepiej. Pomiędzy wątkami dotyczącymi jego kariery ukazuje się

Zainspirowana w kuchni
Panna cotta z rabarbarem 255

Rabarbar kusi w sklepach przystępnymi cenami i soczystą czerwienią. Mam dziś dla Was pomysł na deser z jego użyciem. Choć uwielbiam panna cottę to długo nie

W kuchni wieczorem
Fasolka szparagowa w pomidorach 194

Kiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to 

Codzienna kuchnia niecodzienna
pory,ogórki,pomidory w sosie sałatkowym węgierskim... 193

Składniki: 4 sztuki pomidory, 1 średni por, 2 sztuki ogórki gruntowe, 1 opakowanie sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat + jogurt umyte pomidory pokroić w średnią kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :) 175

wodzie kokosowej wspominałam już nie raz dlatego pominę jej właściwości, więcej znajdziecie w linku powyżej. Jedyne co chciałam zaznaczyć to to, że woda ta, pochodząca z młodych kokosów nie zawiera żadnych dodatków , nawet kwasu askorbinowego, dzięki czemu zachowuje naturalny, słodki smak. MLECZKO KOKOSOWE Mleczko kokosowe używam coraz częściej w kuchni. Często zdarza się tak, że takowego mleczka posiadają w składzie

Zdrowie na języku :P
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 196

zanim zabrali się na poważnie do żeberek, maczali jej kawałki w ciepłej aromatycznej oliwie i miękkich upieczonych pomidorkach. Takie proste a tak przepyszne. Rozgniecione upieczone pomidorki kawałkiem ciabatty czy bagietki w ciepłej słonawej oliwie, dostarczyły wszystkim więc mega rozkoszy dla podniebienia. Tak proste a tak genialnie smaczne. Taka jest kuchnia włoska, grecka, hiszpańska czy portugalska- prosta, ale z najlepszej jakości

Sztuka gotowania w/g Samiry