jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:39/100)

wegańska babeczka szarlotkowa z fasolki i cieciorki (bez pieczenia) 194

agarem, przepełnił swoim zapachem całą kuchnię. Gotową babeczkę posypałam skruszonymi nerkowcami. Istna rozpusta!  Przebrnęłam przez dzisiejszy sprawdzian z baroku z zaskakującą łatwością, co mnie bardzo cieszy.  Cały ranek/południe spędzone w szkole minęło mi naprawdę przyjemnie i szybko.  Nie mogę się doczekać jutra i grania "śnieżynki" dla dzieci wierzących w jej istnienie :3 SKŁADNIKI: 60g fasoli jaś

healthy dreams
Pasztet z ciecierzycy 191

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Ziemniaki ze szpinakiem i fasolką adzuki 147

Ziemniaki ze szpinakiem  i fasolką adzuki Składniki: - ½ kg małych ziemniaków                - 1 łyżeczka garam masali - 100g fasolki

Wegańska kuchnia orientalna
Kotleciki z kaszy jaglanej 181

Kilka miesięcy temu w mojej kuchni nastąpił prawdziwy szał na kaszę jaglaną. Dodaję ją praktycznie do wszystkiego. Stało się to za sprawą Smakoterapii, z której również pochodzi ten przepis, oraz grupy osób, które zachęciły mnie  do wypróbowania tej jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną

Food Square
Surówka z czerwonej kapusty z awokado 243

Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 310

Od dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy

Taste Of My Day
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 189

plastry, oto właśnie radrużanka. Do tego pikantny sosik… Jest swojsko i jest smacznie. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę (u mnie 12 x 24 cm ): 1 kg surowych ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni(...)smaku. Całość mieszamy. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry

Trzeci talerz
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 137

pędów 10 puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść 23 makaronem 24 bułką Artykuł Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem 271

W naszej tradycji bożonarodzeniowej, na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiszona domowa kapusta 221

Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w  naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie.Może jest już coraz lepsza

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym 130

mnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę

Przepisy Babci
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 166

chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju

Magda Kucharzy
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 145

Moja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podróż do… – Parco Ducale w Parmie 197

stawu przeniesiono osiemnastowieczną fontannę del Trianon. Jej romantyczna personifikacja rzek Parma i Taro do dnia dzisiejszego jest tłem dla zdjęć odwiedzających park. Po odbytym spacerze głód i pragnienie można zaspokoić w znajdującej się na tyłach parku (niestety nienależącej do tanich) restauracji La Corale Verdi (Vicolo Asdente 9). Specjałami lokalu są przysmaki miejscowej kuchni przyrządzane przez sympatycznego właściciela. W czwartki

Bon Ton Italia
Pieczony pstrąg 174

kuchni! Musiałam zebrać wszystkie siły żeby dotknąć ryby już nie wspominając o odcięciu głowy! pewnie Was to rozbawi, ale myślę że będę mieć po tym traumę!;p  Składniki (porcja): świeży, wypatroszony pstrąg cytryna natka pietruszki sól ziołowa pieprz opcjonalnie czosnek Sposób przygotowania: Rybę myjemy i odcinamy jej głowę (o zgrozo

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 296

wiedziałam co mam o tym myśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał(...)przypraw i chrzanu połączony z cytrusowym posmakiem oraz chrupką teksturą soczystej i świeżej krewetki. Od razu przyszło mi do głowy porównanie smaku tego koktailu do Bloody Mary. Eksplorując historię kuchni amerykańskiej odkryłam, że Shrimp Cocktail to klasyk, który swoją świetność przeżywał w USA od późnych lat 50-tych aż po lata 80-te. Kiedyś zarezerwowany dla wyższych sfer o wyrafinowanym

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 267

wiedziałam co mam o tym myśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał(...)przypraw i chrzanu połączony z cytrusowym posmakiem oraz chrupką teksturą soczystej i świeżej krewetki. Od razu przyszło mi do głowy porównanie smaku tego koktailu do Bloody Mary. Eksplorując historię kuchni amerykańskiej odkryłam, że Shrimp Cocktail to klasyk, który swoją świetność przeżywał w USA od późnych lat 50-tych aż po lata 80-te. Kiedyś zarezerwowany dla wyższych sfer o wyrafinowanym

Jem więc Jestem