chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju
Magda KucharzyMoja córeczka chętnie mi pomaga w kuchni, zawsze garnie się do gotowania i jak na swoje dwa i pół roku potrafi zrobić samodzielnie wiele rzeczy. Dla niej to wielka frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastawu przeniesiono osiemnastowieczną fontannę del Trianon. Jej romantyczna personifikacja rzek Parma i Taro do dnia dzisiejszego jest tłem dla zdjęć odwiedzających park. Po odbytym spacerze głód i pragnienie można zaspokoić w znajdującej się na tyłach parku (niestety nienależącej do tanich) restauracji La Corale Verdi (Vicolo Asdente 9). Specjałami lokalu są przysmaki miejscowej kuchni przyrządzane przez sympatycznego właściciela. W czwartki
Bon Ton Italiakuchni! Musiałam zebrać wszystkie siły żeby dotknąć ryby już nie wspominając o odcięciu głowy! pewnie Was to rozbawi, ale myślę że będę mieć po tym traumę!;p Składniki (porcja): świeży, wypatroszony pstrąg cytryna natka pietruszki sól ziołowa pieprz opcjonalnie czosnek Sposób przygotowania: Rybę myjemy i odcinamy jej głowę (o zgrozo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiedziałam co mam o tym myśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał(...)przypraw i chrzanu połączony z cytrusowym posmakiem oraz chrupką teksturą soczystej i świeżej krewetki. Od razu przyszło mi do głowy porównanie smaku tego koktailu do Bloody Mary. Eksplorując historię kuchni amerykańskiej odkryłam, że Shrimp Cocktail to klasyk, który swoją świetność przeżywał w USA od późnych lat 50-tych aż po lata 80-te. Kiedyś zarezerwowany dla wyższych sfer o wyrafinowanym
Jem więc Jestemwiedziałam co mam o tym myśleć. Nazwa cocktail sugerowała, że jest to coś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał(...)przypraw i chrzanu połączony z cytrusowym posmakiem oraz chrupką teksturą soczystej i świeżej krewetki. Od razu przyszło mi do głowy porównanie smaku tego koktailu do Bloody Mary. Eksplorując historię kuchni amerykańskiej odkryłam, że Shrimp Cocktail to klasyk, który swoją świetność przeżywał w USA od późnych lat 50-tych aż po lata 80-te. Kiedyś zarezerwowany dla wyższych sfer o wyrafinowanym
Jem więc JestemDzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Ośmiornica jest we Włoszech popularnym składnikiem potraw. W przeciwieństwie do większości owoców morza, zyskuje ona podczas mrożenia. Jej mięso kruszeje
Passions hobbies life- Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dzisiaj jedno z naszych ulubionych letnich dań. Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :) Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste
vegetaniePęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w
Moja smaczna kuchniaokrągłymi, orzechowymi oczami. A gdy już pora spać, ładuje się pod kołdrę i przytula do mojego brzucha. Gdy tylko próbuję się poruszyć, donośnie wyraża swoje niezadowolenie. Jeśli śpię i jej pomruki nie robią odpowiedniego wrażenia, z pełną premedytacją kładzie mi się na głowie. W momencie, gdy zaczyna brakować mi tchu, nie mogę nadal udawać, że ją ignoruję. Przewracam się(...)się między nami, rozpychając się puchatymi łapkami. Ja tymczasem, niedospana przez te wszystkie nocne pobudki, czuję się, jakbym ciągle była na lekkim rauszu. Popołudniami jestem zupełnie do niczego; kuchnię omijam szerokim łukiem. Za to namiętnie zajadam grejpfruty... Czyżby aż tak brakowało mi witaminy C...? Zanim jednak weszłam znów w ten dziwny rytm pracy piekarza, upiekłam drożdżówki z myślą
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniecznie w rejonach północnej Afryki. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy są łatwo dostępne (z małym wyjątkiem pasty z chilli, którą można jednak zastąpić świeżą papryczką), a samo jej przygotowanie jest nad wyraz proste. Komu
Even Better Foodprób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania
blog.moje-pasje.infosię z nimi może kojarzyć, w kuchni trochę mniej mnie niż zwykle, bo też praktycznie świąt w domu nie spędzam, część zrobiłyśmy razem z mamą wcześniej (zamrażalka taki cudowny wynalazek : 3) skoro mam więcej czasu, to też coś po za tym też upiekłam, padło na granolę której tak dawno nie było, a przecież jej zrobienie... i potem jej zjedzenie jest
More food, love and dreamssmażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubawJReasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli
Mania GotowaniaKażdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł zupę ogórkową:). Najczęściej są w niej ziemniaki, nie spotkałam się wcześniej z zupą ogórkową z ryżem
Szefowa kuchniSprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez
Kuchnia z widokiem na ogród