jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:45/100)

pyszne serowe odrywane drożdżówki... 144

Składniki: NADZIENIE: twaróg półtłusty 50 dag, żółtka 2 sztuki, mleko 3,2% 1/2 szklanki, aromat migdałowy 1 łyżeczka, cukier puder 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 152

U mnie w domu dosyć często pojawia się babka ziemniaczana ale ta klasyczna, z cebulka i mięskiem. Tym razem postanowiłam, że zrobię babkę z gotowanych ziemniaków

Kuchnia Viki
Madera - ogród botaniczny na wzgórzu Monte 147

Monte, obecnie luksusowe przedmieścia Funchal, dawniej odrębna miejscowość uzdrowiskowa, do której przybywali kuracjusze już w XIX wieku, m.in. Karol I Habsburg. Miejscowość znajduje się na wzgórzu

Taste Of My Day
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 148

pomysł na to danie :)   Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już pobudziliśmy Wasze kubki smakowe, zabieramy się do pracy :) Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki(...)kroimy w kostkę jednak nie zbyt drobno, chodzi oto, aby były wyczuwalne w trakcie konsumpcji. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy garam masalę i prażymy ja przez chwilę. WAŻNE !, żeby jej nie spalić, a jedynie delikatnie uprażyć, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatów. Teraz dodajemy dużą łyżkę pasty tandoori (dostaniecie ją w sklepach z przyprawami z całego świata

vegetanie
Ziołowe kostki 154

kuchni na parapecie królują zioła. A kiedy nagle w domu unosi się zapach mięty, to znak, że z niej korzystają moje psiaki. Mięta stoi na podłodze właśnie dla nich. Lubię bardzo dotykać ziół. Zostawiają zapach na ręce (no może z wyjątkiem świeżej kolendry, której zapach kojarzy mi się z pewnym owadem). Jeśli już mowa o kolendrze to używam jej tylko

Tylko pysznie
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 197

Przepis inspirowany kuchnią staropolską. Pomimo że nie jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa,  jutro trafi u mnie na wigilijny stół. To danie postne i sycące, czyli tak jak nakazuje świąteczna tradycja. :) Coraz rzadziej uwzględniamy kasze w naszym codziennym menu. A szkoda, bo charakteryzuje je niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Prezentowana przeze mnie dzisiaj, kasza gryczana, jest uznawana za najzdrowszą spośród(...)wszystkich kasz. Jej dużo zaletą jest to, iż nie zakwasza organizmu, a zawarta w niej skrobia wchłania małą ilość wody, którą powoli oddaje. Nie zawiera w swoim składzie glutenu, a więc zaleca się ją również do diety bezglutenowej. W swoim składzie zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz składniki mineralne, witaminy B₁, witaminy PP, witaminę E, a także związki

Kuchnia Ellie
Rustykalna tarta z jabłkami 134

Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście(...)razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :)Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120

Food Square
Straszne ciasteczka na Halloween 407

kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają tak ohydnie, że ich nie dotknie, hi hi hi. Zróbmy dla niej kilka normalnych. Albo już wiem! Powiemy jej

chwile dla mnie
Orzeźwiająca sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem i miętą (Pasta rinfrescante con salmone affumicato, cetriolo e men 171

Sa ł atka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami, filecikami anchois z dodatkiem świeżej mięty i cytryny jest moj ą  propozycj ą

La grande e la piccola cuoca
Bazyliowe co nieco 134

Dla niektórych idealnym dopełnieniem pomidorów jest cebula, dla mnie z kolei bazylia. Wystarczyły dwa tygodnie, aby moja uprawa bazylii rozrosła się do gigantycznych rozmiarów i choćbym

greenscarf
Tomato soup with coconut milk and balsamico 142

It's nice to variety of tomato soup ,  has a wonderful aroma and great taste . Coconut milk gives this soup an exotic character.  To

Smaki Przyprawy i Kolory
Golonka w piwie 175

Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie

Kulinarna Pokusa
Soczyste kotlety 172

Dziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka  " SOCZYSTE KOTLETY"   -możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi. 

Kuchnia Beaty
Karminadle kotlety rybne 265

Jutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 170

maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru(...)razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego.   The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania