Kolejna odsłona słoikowej przygody. Tym razem na warsztat wzięłam szynkę. Odradzano mi, że to mięso nie nadające się do przerobienia w słoik. Jakże mylne były suche
MamaOskarkaPonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej
Bananowe PoleDomowe maggi Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście w wielu
Miód i pieprzChrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa jest świetną przekąską na Karnawałową imprezę. Robi furorę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Można ją wykonać bez dodatku chrzanu, ale z nim
Anielska Kuchnia Anijakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek(...)dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca
mojewypiekiinietylkoŻar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki
Z Kuchni Do KuchniPowiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzedmiotu użytkowego. Jednak design marki Moneta zasługuje na takie właśnie miano. Patelnia prezentuje się fantastycznie. Ma proste, eleganckie, a przy tym wyglądające na solidne wykończenie. Będzie pasować do każdej kuchni. Wg zapewnień Rossi, jako dystrybutora naczyń tej włoskiej marki, korpus patelni ma grubości 4 mm, a wnętrze serii Zenit pokrywa opatentowana przez markę Moneta powłoka CERAMICA® (ekstremalnie gęste i zwarte(...)jeśli chodzi o jaja - operatorem patelni zawsze jest mój Mąż, więc dla Niego przypadła rola pierwszego testera. I muszę przyznać, że był pod ogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni
Kuchnia po mojemuZ okazji 2 milionów wejść na bloga postanowiłam przygotować tort. Wybór dość szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa
Smak mojej kuchniMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów
Bajeczna KuchniaZamiast zagęszczać zupkę kleikiem ryżowym wolę dodać do warzyw ryżu podczas gotowania.W końcu kleik ryżowy to nic innego jak mąka ryżowa, czyli zmielony na gładko ryż
Kuchnia domowa Anijakimś programie śniadaniowym. Jestem typem ciekawym, więc w mojej głowie narodziła się myśl "Muszę to mieć!". W sklepie Skworcu znalazłam produkt i niedługo po tym spirulina zawitała w mojej kuchni. Następnym krokiem było przeszukiwanie internetu i czytanie, czytanie, czytanie o spirulinie. Dzięki temu wiem, że ten produkt nie tylko trafi do mojego uładu pokarmowego, ale także na twarz, a może(...)nią. Spirulina czasami nazywana jest "zielonym złotem", "wodnym żeń-szeniem", "mlekiem Matki Ziemi".Co kryje się pod nazwą Spirulina?Jest to niebieskozielona mikroalga. Spirulina, to handlowa nazwa sinic. Jej skład to 58-63% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów. Jest najbogatszym źródłem białka, które trawione jest w 85%, a na przykład białko pochodzące z wołowiny trawione jest w 20%. Spirulina
Blondynka Gotujetakże zrobić na koniec, przed podaniem – różnica jest taka, że cebula się również zamarynuje i całość będzie bardziej „przegryziona”, natomiast dodając cebulę przed podaniem zachowamy jej chrupkość. Awokado dodane na tym etapie bez problemu zachowa kolor dzięki sokowi z limonki. Wstawiamy całość do lodówki (szczelnie przykryte folią) na minimum 20 minut (my zostawiamy(...)picia!) i podajemy na zimno – najlepiej w niewielkich przezroczystych naczyniach, żeby wyeksponować kolory i teksturę. Post Ceviche z dorsza pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnitelewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj!Tydzień(...)odwiedziłam restaurację serwującą dania hiszpańskie La Ibérica restauracja hiszpańska & tapas. Znajduje się ona na warszawskim Wawrze przy ul. Płowieckiej 35.Pierwszy raz jedliśmy w tej restauracji tuż po jej otwarciu w 2010 roku, a parę miesięcy potem byliśmy tam jeszcze raz . Nieco później La Ibérica została Knajpą Roku 2010 w plebiscycie zorganizowanym przez Gazetę Wyborczą. Postanowiliśmy
Kulinarne przygody GatityTeraz pogoda nas nie rozpieszcza. Raz jest zimno i pada deszcz. Na drugi dzień świeci słońce. Potem znów pogoda się zmienia. Co wtedy robić? Moje kolano
Kuchnia u KrysiCiężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja
Karo in the Kitchen