jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:56/100)

PRZEPIS NA IDEALNY STEK 157

Perfekcyjny stek to nie lada wyzwanie, ale trzymanie się kilku kluczowych zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek

Menmagazine
Jaglanka kokosowa z truskawkami i bananami 159

Nie ma to jak ciepłe konkretne śniadanie :-) Zwłaszcza gdy zachęca już samym zapachem sezonowych owoców, kolorami... Ja zawsze znajduję parę minut by coś takiego przygotować, mimo

Czary - gary w kuchni
zupa cebulowa 249

Cebula - równie powszechna co niedoceniana. Kiedy jest surowa ma ostry smak, choć są i tacy, którzy jedzą ją jak jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze

W kuchni wieczorem
TROCHĘ ZDROWSZA PIZZA 344

Chyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej

Przepisy Aleksandry
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 277

akurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli

Smaczne Zdrowe
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1599

siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy(...)gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.   The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z goździkami 210

                Pewnego razu do mojej Teściowej przyszła sąsiadka. Była to bardzo marudna sąsiadka, która przychodziła głównie po to, żeby

Kuchnia Prezydentowej
Czy produkty sojowe są zdrowe? 150

zalecają ostrozność i umiar w jej spożyciu.  Niektórzy podejrzewają ją o powodowanie nawrotów w przypadku nowotworów hormonozależnych u kobiet (rak piersi). Przypuszcza się, że nadmierne spożycie soji i jej produktów przed 3-cim rokiem życia moze mieć wplyw na dojrzewanie płuciowe u chłopcow. Przyklad chłopców azjatyckich. Soi zarzuca się wysoką zawartość puryn (podobnie jak w mięsie). Znaczna część produkowanej(...)Ponadto kobiety azjatyckie, kiedy już zachorują to najczęsciej mają guzy mniej inwazyjne i ogolnie lepsze statystyki wyleczen. Choc ta różnica moze wynikać z diametralnej różnicy w sposobie odżywiania się (kuchnia azjatycka kontra fast food, czy junk food). Ponadto korzystny wpływ soi jest prawdziwy tylko i wyłącznie w przypadku dawek żywieniowych. Wydaje się, ze przyjmowanie skoncentrowanych ekstraktow izoflawonoww (sprzedawanych pod postacią

MODA NA BIO
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 169

wcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz w ziarnach lub mielony, ale coraz częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu(...)najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest

WojnaNaSmaki.pl
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 155

Pięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane

Czary - gary w kuchni
Kuchenne abc - folia aluminiowa 215

wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej? "Folia aluminiowa zadomowiła się już na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją do pieczenia czy też gotowania, bo skraca czas obróbki termicznej. Owijamy nią kanapki, bo zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat(...)też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 242

niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków(...)rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku.  Stosunek ceny do jakości i ilości produktu jak dla mnie jest rewelacyjny.  Ja wiem, że będę do tej przyprawy wracać i polecam ją serdecznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 138

Marchewkowiec stał się ostatnio jednym z moich ulubionych ciast. Wierzcie lub nie, ale widnieje od razu na drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający

Kuchnia Ellie
Golonka najlepsza i mięciutka 141

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze

Posadzone i zjedzone
Panna Cotta miętowo-limonkowa 124

No więc i ja postanowiłem spróbować swoich sił w konkursie organizowanym przez Martę z „ Waniliowego smoczka „. Chodziły mi różne kolory po głowie ale jakoś

Kuchenne Wariacje
Dżem z whisky -- Jam con whisky 138

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/dzem-z-whisky-jam-con-whisky.html  Dżem jest tani i smaczny o słodko- pomarańczowym smaku              

w mojej kuchni
Chlebki naan Blue 146

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania