Czasami czytam takie komentarze, czy prywatne wiadomości, o których nie śmiałabym marzyć. To bardzo miłe. Szczególnie, gdy dzięki mnie jakaś osoba uśmiecha się lub chwali, że pierwszy raz coś jej się udało. Jestem zwykłą osobą, ale niektóre opinie sprawiają, że czuję się wyjątkowa. Tak, uwielbiam kontakt z Wami wszystkimi, wszystkie miłe komentarze i prywatne wiadomości. Dzięki temu poznałam też(...)aspektach kulinarnych dało mi baaardzo wiele! Nie tylko rozwinęłam swoje umiejętności w wielu dziedzinach, zyskałam większą wiarę w siebie, lecz również osiągnęłam coś więcej... Ogólnie w kuchni dobrze się bawię, szczególnie jak tworzę niecodzienne ciasteczka. Do dziś wspominam jaki miałam ubaw z „paluszkami wiedźmy“. Przydarzają mi się sytuacje niebezpieczne: poważne poparzenie, zszywany palec. Ale to wszystko efekty
Di gotujeFunchal jest stolicą wyspy. Pierwsi osadnicy pojawili się w miejscu dzisiejszego miasta ok 1424 roku i dzięki łagodnemu ukształtowaniu linii brzegowej osada w szybkim czasie stało
Taste Of My DayDziś absolwenci szkół średnich odebrali świadectwa maturalne. Zawsze, kiedy patrzę na młodych ludzi w tak ważnym dla nich momencie, zastanawiam się nad ich startem w dorosłość
W mojej kuchniZ awsze wychodząc ze sklepu zabieram ze sobą gazetę, gdzie znajduje się kilka przepisów. Jakiś czas temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu
W kuchni u MonikiSałatka Colesław, tę sałatkę znają chyba wszyscy więc myślę że nie ma potrzeby rozpisywania się na ten temat. Składniki : 1 kg białej młodej kapusty 2 większe
Mechanik w kuchniprezenty możecie nabyć w sklepie MyGiftDNA Polecam – piękno, pomysłowość, solidność, prezent na każdą okazję Kuchenne zasady – deska do krojenia z grawerem , która może stanowić wspaniały ozdobę każdej kuchni Składniki: (na tortownicę 24 cm) 500 g sera na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty)* 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 500 ml wody(...)galaretki rozpuszczamy w 500 m wody, odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie miksujemy zimną śmietankę kremówkę 30% z cukrem pudrem, śmietanka ma się tylko „napuszyć” (nie trzeba jej dokładnie ubijać). Dodajemy ser na sernik z wiaderka, miksujemy krótko po połączenia składników. Następnie powoli wlewamy nasze galaretki (uwaga może chlapać), miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia lub mieszamy
Słodkie okruszkikuchni, stukając szklankami w plastikowych koszyczkach, jakie modne byływ czasach PRL. Grzeje wodę w miedzianym garnuszku w wypłowiałe kwiatki z odbitymbrzuszkiem. Zapach świeżej kawy unosi się w starej kuchni, po otwarciu metalowej puszki,którą posiada, odkąd tylko pamiętam.W tle słychać ciepłe dźwięki ze starego radia.Uśmiecha się zawadiacko i znika w skrytce. Pamiętam, że zawsze chowałam się w niej(...)wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek natalerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię.Babcia, to właśnie ona nauczyła mnie wszystkich kulinarnych tajników, technik i jej popisowychprzepisów. Jej zawdzięczam to, gdzie właśnie się znajduję na kulinarnej drodze. I wiem,że podążam w dobrym kierunku, bo zawsze wedle jej rad. BABCINY JABŁECZNIK. (tym razem - ciasto przyrządzone przez
W kuchni Karmel-itkiKiedyś wydawało mi się to trudne i czasochłonne - domowe zrobienie masła klarowanego. Ale.. kiedy chciałam przesmażyć warzywa do sałatki na maśle klarowanym (mają wtedy piękny
Zasmakuj KuchniPrzy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy
Karo in the Kitchenniepowtarzalny smak i aromat.Teraz można nadziewać kiełbasy mechanicznie, ale ja postanowiłam ją przygotować tak jak się ją dawniej wyrabiało, czyli wkładałam do jelita masę mięsną przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka.Smaczna domowa Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka. Polecam.Składniki:ok. 1,2 kg chudej szynki wieprzowej½ kg łopatki wieprzowej1,2 kg przerośniętego boczku wieprzowego1 łyżka soli1(...)kanapki lub podgryzana solo, pokrojona w cienkie plasterki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Polecam!The post Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgórki. Przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam marchew, którą pokroiłam w półplasterki, cebulę czerwoną tak samo i kapustę pekińską - ten sam koniec najtwardszy. Nie kroję tego to sałatek(...)garnuszku rozmieszałam łyżeczkę płaską mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań kuchni azjatyckiej. Nie miałam sosu sojowego i innych dodatków, ale jakoś dałam radę. Warzywa wyszły smaczne. W międzyczasie wyciągnęłam rybę z lodówki i lekko oprószyłam mąką. Usmażyłam na oleju. Do tego
Pieprzyć z Fantazjąkwestią gustu. Minęły czasy sztywnego trzymania się przepisu. Smakosze po prostu eksperymentują. I takich eksperymentalnych dań należy moja dzisiejsza potrawka. Eksperyment udany 😋 i na pewno będzie w mojej kuchni powtarzany! 😊 Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego chili 5 gałązek natki pietruszki trawa cytrynowa 6 ziarenek kolendry(...)patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kawałki okonia. Do obsmażonego z obu stron okonia dodać mleko kokosowe, pokrojone w krążki chili i lekko obtłuczoną trawą cytrynową (obtłuczenie jej stwardniałej części pozwala na uzyskanie silniejszego aromatu i smaku trawy cytrynowej), posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy. Całość wymieszać i podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz zmłotkowanymi nasionami kolendry
Weekendy w domu i ogrodziemielonej wanilii/cukier waniliowy ok 100 g czekoladowych kropelek do zapiekania Wzięła sitko i przesiała mąkę z proszkiem i solą. Dodała do niej cukier. Kiedy wybija do miski jajka wstał jej synuś. Zaspany przecierając oczy uśmiechnął się. Ten widok był jednym z najsłodszych jakie widywała każdego ranka. Przytuliła go mocno i wysypała odrobinę mielonej wanilii do jajek. Następnie odpowiadając na kolejne(...)przekładała ciasto do przygotowanych foremek. Wstawiła babeczki do rozgrzanego piekarnika, ustawiła timer na 20 minut i usiadła wypijając ostanie łyki kawy. Laurę obudził zapach, który przyprowadził ja do kuchni. Stała tak dobra chwilę, przytulając się do niej mocno. Kiedy piekarnik zasygnalizował koniec podeszła i w kilka babeczek wbiła wykałaczkę. Okazało się że są już gotowe. Nie było mowy o normalnym
Malinowe PocałunkiCześć Wam :) Dzisiaj przygotowaliśmy dość tradycyjne danie, ale za to jakie smaczne hmmmmm ! My uwielbiamy selera w różnych postaciach, zarówno naciowego jak i klasyczną bulwę.
vegetanieFasola, zaraz po soi i grochu, najlepszym źródłem białka, ma go więcej niż mięso. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a szczególnie
MenmagazineKawę z miętą pierwszy raz piłam wiele lat temu. Było to u mamy mojej koleżanki, która w ogródku miała jakąś specjalną odmianę mięty. Rosła wysoka, miała
Codzienna kuchnia niecodzienna