miejsce, wzbogacając je świeżymi owocami, orzechami, domową granolą ( przepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie(...)jaglanej 4 figi ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)* *można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy Przygotowanie : 1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej 2. Dynię zalewamy dowolnym mlekiem, dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, ok 20 min 3. Figi przekrawamy na ćwiartki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, figi układamy
Słodki Kompromiskrzątaninę po kuchni, wspólnie spędzony czas. Już nie mogę się doczekać!Dziś przedstawiam danie dla miłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami.Składniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie(...)samej wodzie i gotujemy je ok. 40minut.Grzyby przekładamy do miski, ale wodę ZOSTAWIAMY.Kapustę kiszoną (jeśli to konieczne) szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy 2 szklankami wody z grzybów (nada jej to fajny aromat i kolor), dodajemy liść laurowy (x 2), kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy ok. 20 minut.*Ostygnięte grzyby kroimy w paski lub kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło
Kitchens AlphabetDania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy, podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem(...)sosu kurkowego z dodatkiem serka mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą. Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki, a słyszę o nim już od roku chyba, wyspecjalizowała się w nim jej synowa, tak zachwalała dodatek prażonej gorczycy i serka mascarpone, że uległam. Wczoraj nawet robiłyśmy test wzrokowy gorczycy, gdyż ostatnia jaką kupiła nie sprawdziła się, zbyt szybko przypaliła się na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry
Kuchnia Bazyliinagle, kilka lat temu odkryłam ciasto philo (filo). To był ten smak! Nawet sobie nie wyobrażacie jak się ucieszyłam. W końcu mogłam odtworzyć to wakacyjne wspomnienie we własnej kuchni :).Dosmaczyłam całość świeżą miętą, w której się ostatnio kocham, ale jeśli chcecie zachować tradycyjny smak, możecie ją pominąć. Polecam! Burek sa sirom Składniki na 4 porcje:500 g twarogu200 g sera(...)smaku, dokładnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszy płat ciasta philo posmarować roztopionym masłem i ułożyć w formie, tak aby dokładnie przylegało do jej dna i boków (rogi ciasta powinny zwisać luźno poza formę). Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma płatami, układając je w formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi
Obiad za dychęwyjątkowo zmysłowym i wyjątkowym designie. Nawet kolory w tych wyciskarkach nie są zwyczajne i wyróżniają je od innych, stawiając na pawdę wysoką poprzeczkę. Wyjątkowość tego sprzętu, to także jej elementy, które są sercem wyciskarki. Sito, oraz wałek ślimakowy, wykonano z materiału o ośmiokrotnie wyższej odporności i trwałości w porównaniu do tradycyjnych plastików, co pozwoli nam wykorzystywać w pełni możliwości wyciskarki(...)już z niej w danym momencie korzystać. Najważniejsze cechy wyciskarki Hurom H-AA Alpha już znacie. To właśnie dzięki nim możemy cieszyć się zarówno pięknym i stylowym sprzętem w kuchni, jak i przede wszystkim wartościowymi, przepysznymi i odżywczymi sokami na co dzień i przez długie lata. Z pomocą wyciskarki Hurom H-AA codzienna szklanka soku, czy mleka, będzie już
NiePieprz.plCoś na weekend? Teoretycznie żadna szanująca się pani domu nie podałaby na przyjęciu pieczeni z mięsa mielonego, ale na szczęście to tylko teoria, która nie ma
Słodki KompromisTen popularny trunek, zwany kiedyś „wodą życia” (po gaelicku uisge beatha , a później po prostu uiskie ) jest dziś jednym z najpopularniejszych na
MenmagazineVegeta - szybki warzywny bulion w proszku jest nieodzowny, bo bez bulionu nie ma kuchni. Używamy go prawie codziennie, to podstawa zup, sosów, dodatek do dań duszonych. Nie zawsze mamy czas, by ugotować esencjonalny bulion, dlatego ten w proszku jest niezastąpiony. Samodzielnie przygotowany w domu, to przede wszystkim zero chemii, samo zdrowie. Buliony sklepowe, nawet bio zawierają i glutaminian sodu(...)suszone warzywa kompletnie bez żadnych dodatków. Jeśli kupujesz gotową mieszankę wybierz tą z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy(...)czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Voila! ;) Pycha, pycha, pycha! Zainspirowane: (ciasto) Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach
Życie zamknięte w smakuShoarma to danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Shoarma jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczna. Możemy ją podać z frytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy(...)proszkuolejShoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami tak aby pokryć całe mięso, jednak niezbyt dużą ilością (jeżeli używamy gotowej mieszanki przypraw dodajemy jej ok. 2-3 czubate łyżki i po pól łyżeczki czosnku w proszku oraz pieprzu)Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 6-10 minut w zależności od wielkości Shoarmy.Shoarm
Słodka Stronapierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek(...)minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody. Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę
Życie na widelcuMięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą
Życie ze smakiemWygląda na to, że wracam do comiesięcznym poleceń , które wiem, że lubiliście, a które zaniedbałam, a raczej rzuciłam w kąt. I nawet nie wiem dlaczego. Wracam
Zdrowa Kuchnia SowyWeekend u teściów zaowocował w olbrzymią ilość cudownie pachnących, genialnie słodkich moreli. Zaczynam więc owocowe szaleństwo w mojej malutkiej kuchni. Pierwsze na tapetę poszły morelowe babeczki. Bardzo łatwy przepis a efekt .....no cóż- babeczki wyszły pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże morele 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)pomijając morele i cukier puder). Gdy masa będzie już gładka i gęsta przełożyć ją do foremek ( jeśli nie używasz papilotek, ani form sylikonowych, posmaruj brzegi naczynia masłem) do 2/3 jej wysokości. Do każdej dodaj łyżeczkę owoców. Babeczki piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną udekoruj z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytwidzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo(...)znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej dla Ciebie. No cóż, życie. Polska sfera gastronomiczna dopiero rozpościera skrzydła w tym temacie i choć zajmuje jej to mnóstwo czasu, niestety z marnym skutkiem, ciężko znaleźć jedno miejsce, gdzie śmiało nasycą się mięsożercy i wegetarianie. Zróbmy tak - Wy zamówicie sobie obiad, a ja wezmę deser. Kwestia kompromisu
W kuchni Karmel-itkitelewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj! Tydzień(...)się pod tym szyldem kryje ? Oto krótka relacja z tego co nas spotkało po przekroczeniu progu tej małej restauracyjki. Bydło i poidło to druga restauracja tych samych właścicieli, jej specjalnością jest wołowina przyrządzana w różnych odsłonach. Jest niewielka i dosyć surowo urządzona, ale spodobał się nam jej ciekawy wystrój. Jedyny minus to bardzo mało miejsca pomiędzy
Kulinarne przygody Gatity