jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:66/100)

Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym 128

Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie

wesoła kuchnia
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 176

Red Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było

W kuchni Karmel-itki
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 270

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki na każdą okazję 200

Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły

Taste Of My Day
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 110

W moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo

Magiczna kuchnia Darii
Jedz. Mała księga szybkich dań - Nigel Slater 142

razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon okrzyknęła ją książką kulinarną roku, natomiast według Guardiana był to najlepiej sprzedający się tytuł w kategorii kulinaria. Nigel Slater to brytyjski szef kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, który od wielu lat redaguje rubrykę kulinarną w Observer. Prowadzi także programy kulinarne:   "Proste dania Nigela Slatera" i  "Nigel Slater: prosto i smacznie",   Smak mojego(...)przeczytamy na okładce. The Times natomiast podkreśla: Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. Jedz od razu przechodzi do klasyki gatunku . Dlatego z ogromną niecierpliwością i ciekawością czekałam na jej polską wersję. Książka ma zdecydowanie mniejszy format niż te ostatnio wydawane książki kulinarne - uważam, że to jej ogromny plus. Jest poręczna i nie zajmuje dużo miejsca, zawsze możemy mieć

Kulinarne przygody Gatity
Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) 232

Kupiłam ostatnio szynkowar.  Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy.  Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje

Sto kolorów kuchni
Krótka wycieczka do Warszawy na Irish Coffee... 170

Wczorajszy brak notek był efektem spontanicznego wyjazdu z koleżanką do Warszawy. Tak bardzo spodobał jej się skok na bungee w Zakopanem, że chciała jeszcze raz... no i pojechałyśmy. Podróż od Strykowa do celu (!!) trwała godzinę z minutami. Gratulujemy naszym politykom sukcesu w wybudowaniu choć kawałka autostrady!! Z każdym miejscem, które odwiedzamy wiąże się zwykle jakaś historia i jakieś skojarzenia. Pierwszy(...)przed skokiem wpadłyśmy do Złotych Tarasów i tam w miejscu mało kojarzącym się z kawą (Quick Steak & Music) zamówiłam sobie Irish. Na kawkę musiałam chwilę poczekać, bo "w kuchni ubijali śmietanę", ale niech ubijają :) Przynajmniej nie pasą mnie sztuczną z metalowej puchy... I trzeba im przyznać, że ubili fantastycznie:) Dawno nie piłam kawy z tak kremową, pyszną bitą śmietanką

Kraina Tysiąca Smaków
Wrapy z kapusty 278

Wrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)naprawdę wszystkie te składniki możecie dowolnie modyfikować. Fajnie sprawdzi się np. dowolny hummus zamiast drogiego i prestiżowego serka z nerkowców. Artykuł Wrapy z kapusty pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
"Buraki po burgundzku" 129

Ciekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :)  Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich.  Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego(...)cebulki perłowe i maranta trzcinowata (maranta służy jako zagęstnik, według mnie zagęszczanie gulaszu nie jest potrzebne, ale możecie zawsze zagęścić potrawę mąką). W poniższym przepisie znajdziecie też nietypowy dla kuchni śródziemnomorskiej składnik, a mianowicie sos sojowy. Skąd on się tam wziął? :) Nie miałam akurat bulionu warzywnego, który występował w recepturze Davida i Luise, dlatego poszukując czegoś, co może go zastąpić

Chilli Czosnek i Oliwa
Porady kulinarne 126

spis  rożnych  czynności, które wykonujemy w kuchni:KLAROWANIE MASŁAJest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund(...)potraw kulinarnych lub drinków. Używamy do tego specjalnych nożyków o rożnych zakończeniach. Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach

W kuchennym oknie Ewy
Salsa - chyba do wszystkiego 194

Przepis podam za chwilkę ;) ponieważ c hciałam Was, jeszcze raz, zaprosić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :)  Przypominam, że: 🍎  zamieszczam nie tylko linki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orzechy nerkowca 177

szczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje(...)uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal

Wiem co jem
Kiełbasa ze słoika 1129

niej smalec i pyszna galaretka. Polubią ją też osoby, które nie mają akcesoriów do produkcji domowych wędlin, bo nie potrzeba do niej osłonek, siatek wędliniarskich itp. wykorzystujemy do jej przygotowania jedynie słoik, o prostych ściankach, aby ją łatwiej można wyciągać ze słoika. A to inne nasze przepisy na domowe wędliny ze słoika, co wybieracie? łopatka mielona ze słoika wędlina drobiowa(...)minut. Trzeciego dnia znów zagotować wodę w garnku i pasteryzować tym razem tylko 30 minut. Gotowe! The post Kiełbasa ze słoika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Gyros 304

50 dag piersi z kurczakaprzyprawa "Gyros"1 por4-5 niewielkich ogórków konserwowych1 mała kapusta pekińskamajonez Hellmann's Babuni 420 ml3 łyżki ketchupu3/4 puszki kukurydzyPrzeglądając ostatnio swój

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania