Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie
wesoła kuchniaRed Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery. Red Velvet od zawsze było
W kuchni Karmel-itkiZ trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam
W kuchni Karmel-itkiNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły
Taste Of My DayW moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo
Magiczna kuchnia Dariirazu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon okrzyknęła ją książką kulinarną roku, natomiast według Guardiana był to najlepiej sprzedający się tytuł w kategorii kulinaria. Nigel Slater to brytyjski szef kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, który od wielu lat redaguje rubrykę kulinarną w Observer. Prowadzi także programy kulinarne: "Proste dania Nigela Slatera" i "Nigel Slater: prosto i smacznie", Smak mojego(...)przeczytamy na okładce. The Times natomiast podkreśla: Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. Jedz od razu przechodzi do klasyki gatunku . Dlatego z ogromną niecierpliwością i ciekawością czekałam na jej polską wersję. Książka ma zdecydowanie mniejszy format niż te ostatnio wydawane książki kulinarne - uważam, że to jej ogromny plus. Jest poręczna i nie zajmuje dużo miejsca, zawsze możemy mieć
Kulinarne przygody GatityKupiłam ostatnio szynkowar. Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy. Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje
Sto kolorów kuchniWczorajszy brak notek był efektem spontanicznego wyjazdu z koleżanką do Warszawy. Tak bardzo spodobał jej się skok na bungee w Zakopanem, że chciała jeszcze raz... no i pojechałyśmy. Podróż od Strykowa do celu (!!) trwała godzinę z minutami. Gratulujemy naszym politykom sukcesu w wybudowaniu choć kawałka autostrady!! Z każdym miejscem, które odwiedzamy wiąże się zwykle jakaś historia i jakieś skojarzenia. Pierwszy(...)przed skokiem wpadłyśmy do Złotych Tarasów i tam w miejscu mało kojarzącym się z kawą (Quick Steak & Music) zamówiłam sobie Irish. Na kawkę musiałam chwilę poczekać, bo "w kuchni ubijali śmietanę", ale niech ubijają :) Przynajmniej nie pasą mnie sztuczną z metalowej puchy... I trzeba im przyznać, że ubili fantastycznie:) Dawno nie piłam kawy z tak kremową, pyszną bitą śmietanką
Kraina Tysiąca SmakówWrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)naprawdę wszystkie te składniki możecie dowolnie modyfikować. Fajnie sprawdzi się np. dowolny hummus zamiast drogiego i prestiżowego serka z nerkowców. Artykuł Wrapy z kapusty pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanCiekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :) Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich. Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego(...)cebulki perłowe i maranta trzcinowata (maranta służy jako zagęstnik, według mnie zagęszczanie gulaszu nie jest potrzebne, ale możecie zawsze zagęścić potrawę mąką). W poniższym przepisie znajdziecie też nietypowy dla kuchni śródziemnomorskiej składnik, a mianowicie sos sojowy. Skąd on się tam wziął? :) Nie miałam akurat bulionu warzywnego, który występował w recepturze Davida i Luise, dlatego poszukując czegoś, co może go zastąpić
Chilli Czosnek i Oliwaspis rożnych czynności, które wykonujemy w kuchni:KLAROWANIE MASŁAJest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund(...)potraw kulinarnych lub drinków. Używamy do tego specjalnych nożyków o rożnych zakończeniach. Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np. szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach
W kuchennym oknie EwyPrzepis podam za chwilkę ;) ponieważ c hciałam Was, jeszcze raz, zaprosić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :) Przypominam, że: 🍎 zamieszczam nie tylko linki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje(...)uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal
Wiem co jemniej smalec i pyszna galaretka. Polubią ją też osoby, które nie mają akcesoriów do produkcji domowych wędlin, bo nie potrzeba do niej osłonek, siatek wędliniarskich itp. wykorzystujemy do jej przygotowania jedynie słoik, o prostych ściankach, aby ją łatwiej można wyciągać ze słoika. A to inne nasze przepisy na domowe wędliny ze słoika, co wybieracie? łopatka mielona ze słoika wędlina drobiowa(...)minut. Trzeciego dnia znów zagotować wodę w garnku i pasteryzować tym razem tylko 30 minut. Gotowe! The post Kiełbasa ze słoika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię50 dag piersi z kurczakaprzyprawa "Gyros"1 por4-5 niewielkich ogórków konserwowych1 mała kapusta pekińskamajonez Hellmann's Babuni 420 ml3 łyżki ketchupu3/4 puszki kukurydzyPrzeglądając ostatnio swój
Świat Domowej Kuchni