jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:70/100)

Nalewka wiśniowa. 101

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu   WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce puściły(...)połączyć oba płyny (wodę z owoców oraz spirytus z cukrem). Zlać do butelek. Wówczas nalewka jest praktycznie gotowa do konsumpcji, ale im dłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy. Owoców, które pozostają w trakcie procesu  produkcji tego fantastycznego trunku używam do tortów, deserów - przechowuję je w w słoiczkach(tych najmniejszych

Kuchnia Beaty
Prosty przepis na kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą jaglaną! 203

przygotowaniu i który bardzo często gości na moim stole.  W dodatku jest dietetyczny i sycący. Jest to dobra propozycja dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni, również dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie; taki obiadek robi się w 20 minut, więc spokojnie możecie go przygotować do pracy, przed pracą lub na późny(...)wody, przykryj pokrywą i niech się dusi około 15 minut. Po tym czasie danie gotujemy już bez pokrywki, nadmiar wody odparuje, dodajemy serek, który delikatnie zagęści potrawę i nada jej delikatności. Na sam koniec wymieszaj całość z kolendrą.  Na talerze wyłóż ugotowaną kaszę jaglaną, i kurczaka w sosie szpinakowym.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto bananowe z chałwą 163

jego przygotowania.  Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika. Po 40 minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował(...)wymieszać. Przesiać do miski mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać

Grunt to przepis!
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 164

Czasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i

Życie zamknięte w smaku
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 199

Słonko postanowiło pokazać, co potrafi. Cieplutko, przyjemnie, lekki wiaterek, no ideał! Znając życie, długo to nie potrwa, ale... Cieszę się ogromnie. Od razu chce się żyć! W mojej kuchni aktualnie królują truskawki z rabarbarem. To chyba najpopularniejsze połączenie początku lata - kwaśne łodygi i słodkie, soczyste kuleczki... Nie można mu się oprzeć, i nawet ci, którzy za rabarbarem nie przepadają(...)żeby przepadł.  Jeśli nie macie tonki, możecie zastąpić ją wanilią. Taki zresztą był mój pierwotny plan, ale kiedy w oko wpadła mi tonka, nie mogłam się powstrzymać przed jej użyciem. Pasuje tutaj doskonale, ale wanilia jest przecież bardzo uniwersalna, i w tym cieście również sprawdzi się doskonale. Sernik rabarbarowy z tonką i musem truskawkowym Składniki: (na formę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Diet food - pomysł na posiłek do pracy 345

Podczas jednej z bezcelowych wycieczek po sklepie i oglądania niemal wszystkiego co znajduje się na półkach, przez przypadek natknęłam się na paczuszki z makaronem Diet Pasta

Taste Of My Day
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 132

Tort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 132

Tort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i

wesoła kuchnia
Domowy twarożek ze świeżego mleka 139

Kupiliście kiedyś świeże mleko do kawy i za nim dojechało do domu po 3 godzinnych zakupach było już ukwaszone? Nie? A ja tak! A co najlepsze

Życie zaczyna się w kuchni
Moqueca de bacalhau 182

  Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który

Smaki Brazylii
Odrobina luksusu w niedzielne popołudnie - Richmont Peach Lemon Star 107

serwując ją z lodem i świeżymi owocami. Chińczycy uważają, że drzewo brzoskwini jest najświętszą rośliną religii taoistycznej. Według legendy pierwotnie roślina kwitła tylko raz na trzy tysiące lat, a jej owoce nazywane były owocami życia wiecznego. Ludzie którzy mogli zjeść tę brzoskwinię byli zdrowi, silni i nieśmiertelni. Chińczycy do dziś niezwykle cenią brzoskwinie i serwują ją na uroczystościach urodzinowych jako(...)zaskarbiła sobie wielbicieli na całym świecie. Roślina pochodzi z Indii i stamtąd wyruszyła do Azji, Indonezji, Malezji, Kambodży, Laosu, Wietnamu i Tajlandii. Z czasem stała się ważnym dodatkiem w kuchniach regionalnych tych krajów. Współcześnie wiadomo, że trawa cytrynowa pomaga przy bólach głowy, bólach menstruacyjnych, zmniejsza uczucie stresu i pomaga zasnąć." Zapach brzoskwini towarzyszy nam od momentu, gdy otworzymy foliowy woreczek

Gotowanie i blogowanie
Kwaśnica góralska 129

kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie. Co wieś to inny sposób podawania i przyrządzania. Niejednokrotnie kończyło się to dzikimi awanturami, a legenda głosi, że w jednej wsi sposób przyrządzania kwaśnicy wywołał takie emocje, że spalono jedną szopę i dwa stogi siana(...)jagnięcina i mnóstwo zagranicznych przypraw i dodatków „na bogato”. Ja pokażę wam sposób, w jaki gotowało się u mnie w domu. Taki jak moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia. Prosty, pełen aromatu i smaku. Kwaśnica góralska mojej babci. Składniki: około 5 litrów wody 1 kg wędzonych mięsnych żeberek 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości 5 ząbków czosnku

ladykitchen
Babeczki a la wuzetka 128

Miało być ciasto wuzetka, ale z braku czasu zrobiłam babeczki a la wuzetka. Przygotowuje się je znacznie szybciej, a są tak samo smaczne. Puszyste ciasto kakaowe

Smak mojej kuchni
Kluski śląskie 197

 Kluski śląskie, ukochane w moim domu mordoklejki. Oczywiście koniecznie z dziurką, w której zbiera się gęsty sos. Z reguły podaję je z gulaszem wieprzowym lub

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania