Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać(...)sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia na dnie naczynia zbierze się nieco wody. Nie wylewaj jej, ale wymieszaj wszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu i podajemy jako dodatek do dania głównego
W SMAKBędzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki(...)był na oleju z orzechów włoskich. O sałatce Waldorf można pisać bardzo dużo i bardzo dobrze. Jest to potrawa, która „weszła przebojem do kanonu kulinarnego” z historią o jej twórcy, ale o tym może opowiedzieć „wujek Google”. Ja mogę powiedzieć tylko jedno - jadłam, zjadłam i będę ją zawsze jadła… bo warto. Dla jej walorów smakowych, zdrowotnych… i nie tylko
mojewypiekiinietylkoDzisiaj prezentuję Wam kolejną odsłonę tak słynnego i tak lubianego bezsernika z kaszy jaglanej (przeze mnie na pewno 😹). Starałam się, by kokosowa wersja powstała z
Kuchnia EllieJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej dla południa niż północy Niemiec. Będzie bowiem tym bardziej różna od trudnej do kupienia u nas niemieckiej Bratwurst , czy holenderskich braadworst i wędzonej rookworst , których można
Kulinarna PokusaZdaje się, że oprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować(...)gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną. Razem ze mną wypiekali: Magia w kuchni Słodkie okruszki Nina- Gotuj
Mia Cucina Sofietapotrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny(...)inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki, na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca
mojewypiekiinietylkomielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone. Pieczenie zmienia ich smak z ziemistego na słodki(...)sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh. Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaSZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też(...)kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp pieprzem. Przykryj pokrywką, najlepiej szklaną, żeby było widać co się dzieje na patelni. Podkręć kuchenkę, gdy białko się zetnie, a żółtko będzie
Martyna CooksKoktajle pomagają w walce ze złymi nawykami takimi podjadanie od razu po posiłku (zanim jeszcze informacja o naszym najedzeniu dotrze do mózgu). Jeżeli tak jak ja, zawsze wracacie do kuchni po dokładkę, to koktajl Was uratuje (o ile zrobicie tylko jedną porcję!). Uwierzcie mi, że nie będzie Wam się chciało domiksowywać kolejnej porcji koktajlu :). Jest jeszcze parę powodów by zamienić(...)mleka kokosowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 40g banana ok. 70g ananasa 10 kropelek stewii Sposób przygotowania Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Na końcu słodzimy stewią w płynie. Można dodać jej mniej lub więcej, w zależności od naszych preferencji i słodkości banana/ananasa. Artykuł Koktajl à la Piña Colada i wyzwanie „koktajl dziennie”. pochodzi z serwisu
Fill The BowlMoje sąsiedztwo, czyli Los Angeles i Hollywood przeżywa obecnie sezon rozdawania prestiżowych nagród w branży filmowej i telewizyjnej. Tak więc i ja postanowiłam przyznać nagrodę, sponsorowaną
Jem więc JestemTen deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagłodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości(...)dyplom, trochę słodkości od Lidla i książkę Pawła "Cukiernia Lidla". Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o Was :) Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć :) Także, jeżeli ktoś chce posiadać ją z autografem Mistrza, zapraszam na słodki KONKURS . Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w słodkich warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za przekazaną
Parowar FacetaTo druga zupa tajska, za którą przepadam :) Przepis na prośbę pewnej Kasi, czytelniczki mojego bloga ;) Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za
Jemy PijemyLubimy z mężem potrawy szybkie i proste. Oboje pracujemy na cały etat więc kolacja zazwyczaj musi być przygotowana szybko, żebyśmy oboje usiedli porozmawiali i obejrzeli ulubione
Kuchnia w oparachKINDER SCHOKO BONS Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda
Kuchnia Paulettesmnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy oba cukry, podgrzewamy na średniej temperaturze (u mnie na ceramicznej kuchni na 4) . Wlewamy śmietanę – gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie wlewamy całą puszkę mleka słodzonego, dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz aromaty (łącznie 1 łyżeczka aromatu, z tego ½ – wanilia, ¼ śmietankowy(...)bardzo kremowe, aksamitne, ciągnące i… niesamowite w smaku. Do zrobienia krówek zainspirowała mnie moja przyjaciółka Dorotka, z bloga Esmeralda Ze Smakiem . Od dawna nosiłam się z zamiarem skorzystania z jej przepisu. Niestety nie udało mi się skompletować odpowiedniej ilości składników, więc korzystając z przepisu Dorotki, dołożyłam co miałam (oraz się nadawało) i wyszła kolejna wersja krówek. Ale tym razem
mojewypiekiinietylko