Gyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej, stopniowo odcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia. A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros(...)cebuli, bazylią – do wyboru. Odstawiamy sałatkę, aby smaki się przegryzły. Sałatka gyros idealnie sprawdza się na wszelkich imprezach… i nie tylko. Każdy ma swój sposób na dobór składników i jej przygotowanie. Jedni robią (jak ja) warstwowo – inni mieszaną. Jak by jej nie zrobić, smak zawsze pozostaje ten sam – jest pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka gyros appeared first
mojewypiekiinietylkonadzieniem ze szpinaku, fety i ziół. W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono(...)robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj dłonią. Ilość mąki będzie się różnić w zależności od jej wilgotności itd., ja zużyłam w sumie 500 g, choć w oryginalnym przepisie podano 600 g. Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj
Chilli Czosnek i OliwaMieszkam na Górnym śląsku, w związku z tym mam dla was przepis na najbardziej popularną potrawę z ziemniaków, czyli kluski śląskie. Ile gospodyń, tyle też jest
wyjątkowa kucniaZdecydowałam się wesprzeć akcję BezpiecznaJa, gdyż jestem kobietą świadomą zagrożeń i swoich możliwości wobec tych zagrożeń. Zdaję sobie sprawę jednak, ze wiele kobiet i młodych dziewczyn
Codzienna kuchnia niecodziennaNa temat , które normalnie wchodzą w skład ratatouille. I w tym momencie nasuwa się pytanie, czy ratatouille w jego „klasycznej” i samoistnej postaci można przyrządzić na
Kulinarna PokusaWalentynki. Święto typowo komercyjne jak dla mnie. Traktuję je humorystycznie, bo jak tu nie śmiać się, kiedy dwoje przez cały rok powarkuje na siebie
Codzienna kuchnia niecodziennasię na tym rozróżnieniu. Bóg lubił dobre, to on to drugie. Bo chciał być inny od Boga. W rozróżnieniu zaczyna się grzech". Tadeusz Sobolewski Kuchnia indyjska. Przepis posiada lekkie przeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej.Składniki:1 szklanka suchej ciecierzycy4 łyżeczki koncentratu pomidorowego3 średniej(...)tych, którzy z szykanowaniem spotykają się codziennie. Metody kobiety są kontrowersyjne i w wielu wzbudzają oburzenie. Dla mnie jest ona człowiekiem godnym podziwu, pełnym charyzmy, siły, pewności siebie, a jej brutalność jest odpowiednio umotywowana. Ona nie pokazuje czegoś, czego nie ma. Pokazuje coś, co nie wszyscy widzą
Weganizm infantylnyPotrawy kuchni indyjskiej należą do jednych z najbardziej aromatycznych i raczej mało skomplikowanych w przygotowaniu. Kurczak curry na stałe gości na moim stole. Za każdym razem zachwyca mnie smakiem. Pyszny kremowy i pikantny sos idealnie pasuje do kurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu(...)będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. *możemy zrezygnować z pozostałych przypraw marynaty i dodać jedynie 3 łyżki przyprawy Bobmay Masala, lub odwrotnie-nie dodawać jej wcale. Jest to gotowa mieszanka, a ja osobiście wolę sama skomponować sobie swój zestaw przypraw. Używam jej zazwyczaj tylko dla podkreślenia smaku. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak przypraw możemy
Mania GotowaniaWiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itkiJa nigdy zup nie lubiłam, mówię to z pełnym przekonaniem. Teraz uważam, że są bardzo zdrowe i można w nich przemycić na prawdę sporo witamin, dlatego
MamaOskarkaZ tymi bułkami to było sporo śmiechu. Choć najpierw to były nerwy. Na samą siebie, na swoje gapiostwo. Znalazłam ciekawy przepis na chleb , a że zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennauśmiechało mi się spędzać w kuchni kolejnych godzin – wszak za oknem piękna pogoda;) Jak to jednak mówią – co się odwlecze, to nie uciecze, i w mojej kuchni nareszcie znalazło się miejsce na odpowiednio dużą tortownicę. Tak, dobrze napisałam, tortownicę:) Co lepsze tortownica ta (dokładnie taka – KLIK ) posiada dwa spody – jeden prosty, a drugi specjalnie wyprofilowany, właśnie(...)miski. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem obu cukrów. Gorącym mlekiem zalewamy orzechy. Odstawiamy do czasu aż masa ostygnie i zgęstnieje. Formę z kominem (26cm) natłuszczamy masłem, posypujemy mąką (jej nadmiar usuwamy). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Wałkujemy na duży prostokąt. Na cieście równo rozprowadzamy masę orzechową, pozostawiając jednak z jednej strony około 3 cm wolnej przestrzeni. Ciasto zwijamy
Smaki Na TalerzuThai to klasyka kuchni tajskiej. Pewnie ile kucharek, tyle odmian tego aromatycznego i smacznego dania. Niektórych może zdziwić, że przepis publikuję w maju, ale mamy taką pogodę, że człowiek z przyjemnością rozgrzewa się jedzonkiem, herbatą z imbirem i siedzeniem przy włączonym kaloryferze. Korzystam z urlopu i doprowadzam do ładu swój ogródek, a potem dożywiam się szybkim, choć trochę pracochłonnym, gorącym(...)talerze i posypać ziarnami słonecznika, pokrojoną dymką oraz porwaną w palcach natką kolendry. Widząc na różnych czytelniczych blogach zapowiedzi kolejnych książek Liliany Fabisińskiej postanowiłam sięgnąć po jedną z jej pozycji. Wybór padł na "Córeczkę" . I już wiem, że na jednej książce autorki się nie skończy 😊 Agata jest szczęśliwą żoną Marcina i kochającą matką 6-letniego Filipa, a przy okazji specjalistką
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry(...)łyżki majonezu, 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i również umieściłem w lodówce. Kapustę po pozbawieniu jej twardego trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem na tarce o najmniejszych oczkach i umieściłem w jednej misce. Dodałem 4 łyżki majonezu i 3 łyżeczki soku
Wyprawy kulinarneZnalezienie odpowiedniego prezentu dla bliskiej osoby z rodziny, przyjaciół czy też dla szefa, kontrahenta czy pracowników w firmie może być poważnym problemem. Nie bez powodu w
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia