Pamiętacie przepis na przesłodkie, zamulające kawałeczki cocada. Oryginalny przepis tego jednego z najsłynniejszych przysmaków brazylijskich oraz historię powstania znajdziecie na linku - cocada. Już wtedy
Smaki BrazyliiDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek(...)płatami lasagne, po czym rozsmaruj na nich resztę sosu pomidorowego. Wierzch pokryj serem mozzarella i parmezanem. Uff, gotowe! Przykryj wierzch lasagne arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie dotykała jej wierzchu, i umieść naczynie na arkuszu papieru do pieczenia, który będzie zbierał wszystko, co ewentualnie z niej "wypłynie" w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym
Chilli Czosnek i Oliwaoznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos oznaczającego "solidny". W krajach arabskich pita zwana jest khubz arabi (arabski chleb).Chlebki pita obecne są w kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego(...)mnie -5 minut), aż placki napęcznieją. Uwagi: Ilość potrzebnej do ciasta wody zależy od rodzaju mąki i wilgotności powietrza, zatem Wy prawdopodobnie zużyjecie jej inną ilość, niż podałam. Zużyłam jej np. dużo mniej, niż podane było w oryginalnym przepisie. Dodawajcie więc wodę po troszeczku i co chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie
Chilli Czosnek i OliwaMówiłam już, że uwielbiam krewetki? Nie? Otóż kocham je miłością od pierwszego wejrzenia. W zasadzie dotyczy to jedynie krewetek tygrysich, bo koktajlowe jakoś nigdy na kolana
Ratunku obiadGospodyni nie umie gotować zup. A skoro gospodyni czegoś nie umie, to musi się nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to
dobra gospodyni dom wesołym czyniZastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego zwolennicy zdrowej kuchni polecają spożywanie dużej ilości kiełków? Problem jednak w tym, że wyrastają one z nasion, w których pełno jest potencjalnie szkodliwych składników pokarmowych, m.in. nierozpuszczalnego błonnika, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnym np. tzw. zespołu nieszczelnego jelita. Można stwierdzić, że nasiona absolutnie nie dorównują jakościowo i ilościowo, powszechnie spożywanym owocom(...)jajka z dodatkami i smażymy, cały czas poruszając patelnią i jednocześnie mieszając łopatką, tak aby płynna masa spływała na dno. Energiczne poruszanie patelnią powinno spowodować oddzielenie się omletu od jej spodu. Przy pomocy łopatki, zwijamy omlet na pół, czekamy 20 sekund i przenosimy go na talerz. Omlet powinien być rumiany z zewnątrz, a w środku lekko kremowy i galaretowaty. Podajemy
Moja Mama GotujePierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez
Kulinarna PokusaDzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw : złocista kukurydza , pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż . W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem
Passions hobbies lifeDziś w blogu przepis na wieszak w stylu shabby chic do przedpokoju Przedpokój zwykle traktowany jest po macoszemu, choć tak naprawdę to wizytówka domu... I u
dobra gospodyni dom wesołym czyniPo głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia
Wypisz Wymalujmieszkańców. Nad głowami sunie nam wagonik kolejki linowej. To tu jest kolejka? Jak w Tbilisi? Ale gdzie ona wjeżdża? Otóż trasa kolejki linowej w Batumi jest znacznie dłuższa niż jej odpowiednika w stolicy. Jedziemy niemal 3 km, aż do pobliskiej góry. Tam znajduje się taras widokowy. My podziwialiśmy widoki nocą – zastanawiam się jak pięknie musi być w dzień. Cena(...)Miałam okazję odwiedzić ich bajkową uprawę oraz sortownię. W „fabryce mandarynek” przerabia się kilkaset ton tych owoców dziennie!Adżarska wieśKlimat Gruzji, niesamowitą gościnność Adżarów i ich pyszną kuchnię najlepiej poznaje się w ich domach. Tutaj chyba każdy ma zapas domowego wina i czaczy. Niezwykle miło wspominam wizytę w Gobroneti - wiosce położonej wysoko w górach, daleko od cywilizacji. Została
Poezja smakukulinarnej. JAKIM SPRZĘTEM ROBISZ ZDJĘCIA ? Zaczynałam z Nikonem d50 i kitowym obiektywem ze światłem 3,5-5,6. Z czasów fotografii sportowej został mi teleobiektyw 70-300, ale w kuchni się nie sprawdza ;) Odkrycie niedrogiego obiektywu 50 mm f1,8 to był przełom w świadomości używania światła. Po 12 latach zmieniłam aparat na Nikona D7100, również amatorski, ale z matrycą(...)takie rozwiązania się podoba. I najważniejsze to się nie zniechęcać, jeżeli wydaje nam się, że nigdy nie osiągniemy poziomu osoby, którą podziwiamy. Zerknijmy na zdjęcia z jej początków. Każdy kiedyś zaczynał :) Wszystkich pasjonatów fotografii kulinarnej, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności, zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia . Stworzyłam ją dla osób które chcą poprosić o radę, wskazówki, zapytać o sprzęt, technikę
Chilli Czosnek i Oliwa