Jak pewnie zauważyliście, mój blog to nie tylko zbiór autorskich przepisów, ale też miejsce w którym dzielę się z Wami swoją wiedzą na temat jedzenia, sportu
Kuchnia EllieI kolejny raz coś, co sprawia mi mnóstwo radości, czyli wspólne gotowanie. Tym razem było na nas
Kuchnia Prezydentowejcudowny wynalazek. Jednocześnie kruche, elastyczne i chrupiące muszle można nadziać i podać na milion sposobów. Każdy może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado(...)mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się nie przyklei do patelni. Dłuższe smażenie na jednej stronie sprawiło, że białko już na pewno się ścięło, także nawet fizycznie nie ma opcji
Karo in the KitchenKtoś z Was się skusi? na bułeczkę czy na garść opowieści??? Dzika róża . Zwą ją babichą i szypszyną . Pochodzi z Europy i umiarkowanych stref Azji. W czerwcu zbiera się jej kwiaty , od końca sierpnia do listopada, w zależności od gatunku, owoce . Można również dokonywać zbiorów młodych pędów i liści . W Polsce występuje kilka rodzimych i zdziczałych gatunków krzewów z rodzaju(...)pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Woda różana ... genialna w kuchni ale i niezawodna w problemach z tłustą cerą, przyznam szczerze, że sama nie miałam okazji z niej skorzystać. Jest to wywar z płatków róży francuskiej. W Persji, w dzisiejszym Iranie już
Dzieje kuchennej Wiewiórytwarde jak kamień... No to co ja będę tu wychodzić przed szereg, myślałam. Ale raz postanowiłam zaeksperymentować. Właśnie po tym jak natknęłam się na przepis Ewy i jej iście łopatologiczną, obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku(...)studzić na metalowej kratce. Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją. Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu
Grunt to przepis!Dziś zapraszam Was na wyprawę na Bliski Wschód. Nie byłam nigdy za wschodnią granica Polski - ani tą bliższą, ani tą dalszą. Nie przeszkadza to jednak w zapoznawaniu się z kuchnią arabską, z której wywodzi się tahini/tahina. Cóż to takiego? Nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Coś jak masło orzechowe, tylko o trochę rzadszej konsystencji.Pastę tahini można zakupić(...)odpowiednio długim czasie miksowania, z nasion sezamu tłuszcz sam zacznie “wychodzić”. Podczas miksowania pasta zacznie się nagrzewać, więc zanim przełożycie ją do czystego, suchego słoiczka, pozwólcie jej ostygnąć.Słoiczek z pastą tahini szczelnie zakręcamy, chowamy do lodówki, gdzie może sobie przebywać do trzech miesięcy.Smacznego
W kuchni KatiePrzepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak
karmelowyRozdział II Pewnego chłodnego październikowego popołudnia, zaledwie pół roku od śmierci przyjaciół, Walerian wracał pociągiem z uczelni w Bydgoszczy do Gniewkowa. Siedział w tym samym wagonie
Anioszek w kuchnisobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość! Z opakowania po jogurcie wycięłam okrąg i spinaczami do papieru uformowałam z niego pożądanej wielkości serduszko (można również użyć taśmy klejącej, ale chwilowo jej także nie miałam). Z okręgiem nie było problemu, ponieważ szklanki w domu posiadam. W taki sposób udało mi się zrealizować mój niezbyt wyszukany, ale jednak uroczy pomysł. Ciacha wyszły delikatne(...)czytelników, a poniżej zamieszczam pytania i moje odpowiedzi: 1. Od kiedy gotujesz? Niemal od dziecka ;) Naprawdę nie potrafię podać nawet przybliżonej daty. Chyba od zawsze ciągnęło mnie do kuchni, a odkąd tylko mogłam, próbowałam swoich sił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko :) Ale chyba taką naprawdę największą, to jednak wymyślanie nowych potraw
Ratunku obiadTen sernik jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na
MamaOskarkamodyfikacje te przyczyniły się również do rozwoju serowego raju smakowego. Fuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet(...)składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpspsucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór lodówki ma znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie(...)pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche
AZgotuj!Święta za nami, a w kuchni, lodówce i spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą(...)finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy jest to kłopotliwe, bo boi się latać, a Oliver wydaje się jej aroganckim i zadufanym mężczyzną. Jak można się domyślać, z czasem relacje Emmy i Olivera nabierają coraz więcej ciepła, a mężczyzna staje się jej romantycznym rycerzem, który w dodatku wpływa na zmianę
Weekendy w domu i ogrodzieKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia Prezydentowejcojś do czego niy trza dołwać [12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko [13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi [14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka Co potrza? 6 jajec(...)herbaty [22] stopionej [23] najpierw [24] przygotować [25] mają Państwo [26] dużo [27] pół [28] gotowe [29] którym [30] uważajcie [31] niej [32] błąd [33] włóżcie [34] górze [35] jej [36] ukośnie [37] rozsmarowywanie [38] posypcie
Chop w kuchni