jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:83/100)

Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 226

obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi na dwie lub więcej czynności na raz i kiedy wymagane jest mierzenie temperatury i bezpieczeństwo. Nie będzie czasu(...)lekko je rozbijamy i spieniamy. Solimy, przechodzimy na wyższą prędkość miksera i ubijamy białka do momentu “soft peaks” . Masa białkowa musi zostawać w misce po odwróceniu, ale uważajcie, żeby jej nie przebić i żeby białka nie zaczęły zbierać się w grudki . Po jednej łyżce dosypujemy pozostałe 50g cukru, jak w bezie. Miksujemy do całkowitego połączenia.   Syrop cukrowy powinien się

Karo in the Kitchen
Ciasto "Wuzetka" 297

Kilkanaście lat wstecz było to jedno z kilku ciast, które robiło się naprawdę często. Nie dość, że w miarę szybkie, to jeszcze smaczne i słodkie ;) Czego

Kuchnia w czekoladzie
Czas na brunetkę. Brownies 159

wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie, że to zrządzenie losu, a nie przypadek, i przepisy musimy opublikować razem. Już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jej ciacho!Tymczasem kilka słów o tym, co ja wyjęłam z piekarnika. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo(...)nich muszę zapełnić smakołykami. Grudzień więc na Pożeraczce pełen będzie drobnych wypieków maści wszelakiej - być może któreś przypadną Wam do gustu na tyle, że zagoszczą nie tylko w mojej kuchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 209

Rabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo(...)Przełóż masę serową do tortownicy, jeżeli to konieczne wyłóż spód folią aluminiową, włóż do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 30 minut. W celu przygotowania kruszonki, umieść wszystkie jej składniki w misce i mieszaj rozgniatając kawałki masła do powstania typowej kruszonki. Wyjmij sernik z piekarnika, wyrzuć folię i posyp sernik przygotowaną kruszonką. Wyjmij z piekarnika naczynie z wodą, zwiększ

karmelowy
Granola z dynią 174

dań wytrawnych i słodkich, można ją piec, gotować i smażyć. Właściwie nie jestem pewna, czy jest coś, czego z dyni zrobić się nie da... Osobiście najbardziej lubię przetworzyć większą jej ilość na puree, które wykorzystuję na bieżąco lub zamrażam na później. To chyba najłatwiejszy sposób na dynię; kiedy już mamy gotowy mus, reszta przepisu zazwyczaj nie nastręcza trudności(...)trakcie pieczenia mieszając. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, razem z żurawiną dodać do upieczonej i przestudzonej granoli. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoju. Smacznego! A ja tymczasem uciekam do kuchni - trzeba przygotować kolejny dyniowy deser

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Morderca - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 136

Wiem, wiem. Dziś miał być kolejny przepis, bo sądzę, że zdążyliście zauważyć, że dodaję je w poniedziałki i piątki. Niestety, nie będzie. Bardzo wszystkich przepraszam, ale

Anioszek w kuchni
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 161

Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. W tym roku na IV już festiwalu w Sandomierzu pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych zdobył ser Kozanostra. Najważniejsze jednak jest uznanie szefów kuchni oraz nas, ich zjadaczy. A zaczynali od 7 kóz. Robili i jedli sery bo im smakowały. Potem nie mogli ich już zjeść, więc zaczęli je również sprzedawać (ale jedzą je nadal(...)prowadzi sprzedaż na miejscu, wysyłkową oraz na targach, festynach (między innymi w Grucznie, Sandomierzu, Lidzbarku Warmińskim, okazjonalnie w warszawskiej fortecy u Pani Agnieszki Kręglickiej). Najlepiej śledzić poczynania Kozy na jej Facebooku (czasami w Robaczkowie internet działa i wtedy Koza informuje gdzie pojedzie ze swoimi serami). My jesteśmy zauroczeni tak samymi gospodarzami (z którymi można by rozmawiać godzinami gdyby nie goniły

królestwo garów
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 599

Kochani....dzisiaj będzie trochę o...kamieniach! Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze. Naturalnie

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 172

Dziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1288

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Wegański bezglutenowy sernik z czekoladową kruszonką i musem oraz suszonymi śliwkami 216

Dawno nie było u mnie sernika, a że był czas „napadu” na Biedrę zaopatrzona w zapasy tofu zrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik

greenscarf
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 216

Sałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna

Z Kuchni Do Kuchni
Zapowiadany tort 196

wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich(...)może być także samodzielnym deserem. Przygotowane z nieco większą ilością śmietanki i podane w pucharkach w towarzystwie owoców stanowi doskonałe zwieńczenie posiłku. Przygotowujemy je podgrzewając śmietankę, ale nie doprowadzając jej do wrzenia i zalewając nią posiekaną drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić

Ratunku obiad
Topinambur wraca do łask 114

Topinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla

Cztery Fajery
Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 194

zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno ją napowietrzyć. Siekamy ją razem z zimnym masłem, jak na kruche ciasto. Z mąki i siekanego(...)musicie ciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić.   Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy

Karo in the Kitchen
Boeuf Bourguignon 161

Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała(...)pozostałe po marynowaniu. Całość zagotowujemy, dodajemy bouquet garni, i bez pokrywki dusimy na małym ogniu przez 2.5 godziny. Podczas duszenia możemy dolać wodę jeśli uznamy, że za dużo jej wyparowało.Po 2.5 godzinach wyjmujemy bouquet garni, dodajemy pieczarki oraz cebulki koktajlowe. Dusimy przez kolejne 30 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o następne

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania