Rabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo(...)Przełóż masę serową do tortownicy, jeżeli to konieczne wyłóż spód folią aluminiową, włóż do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 30 minut. W celu przygotowania kruszonki, umieść wszystkie jej składniki w misce i mieszaj rozgniatając kawałki masła do powstania typowej kruszonki. Wyjmij sernik z piekarnika, wyrzuć folię i posyp sernik przygotowaną kruszonką. Wyjmij z piekarnika naczynie z wodą, zwiększ
karmelowydań wytrawnych i słodkich, można ją piec, gotować i smażyć. Właściwie nie jestem pewna, czy jest coś, czego z dyni zrobić się nie da... Osobiście najbardziej lubię przetworzyć większą jej ilość na puree, które wykorzystuję na bieżąco lub zamrażam na później. To chyba najłatwiejszy sposób na dynię; kiedy już mamy gotowy mus, reszta przepisu zazwyczaj nie nastręcza trudności(...)trakcie pieczenia mieszając. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, razem z żurawiną dodać do upieczonej i przestudzonej granoli. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoju. Smacznego! A ja tymczasem uciekam do kuchni - trzeba przygotować kolejny dyniowy deser
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiem, wiem. Dziś miał być kolejny przepis, bo sądzę, że zdążyliście zauważyć, że dodaję je w poniedziałki i piątki. Niestety, nie będzie. Bardzo wszystkich przepraszam, ale
Anioszek w kuchniOgólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka. W tym roku na IV już festiwalu w Sandomierzu pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych zdobył ser Kozanostra. Najważniejsze jednak jest uznanie szefów kuchni oraz nas, ich zjadaczy. A zaczynali od 7 kóz. Robili i jedli sery bo im smakowały. Potem nie mogli ich już zjeść, więc zaczęli je również sprzedawać (ale jedzą je nadal(...)prowadzi sprzedaż na miejscu, wysyłkową oraz na targach, festynach (między innymi w Grucznie, Sandomierzu, Lidzbarku Warmińskim, okazjonalnie w warszawskiej fortecy u Pani Agnieszki Kręglickiej). Najlepiej śledzić poczynania Kozy na jej Facebooku (czasami w Robaczkowie internet działa i wtedy Koza informuje gdzie pojedzie ze swoimi serami). My jesteśmy zauroczeni tak samymi gospodarzami (z którymi można by rozmawiać godzinami gdyby nie goniły
królestwo garówKochani....dzisiaj będzie trochę o...kamieniach! Jakiś czas temu , przywędrowały do mnie 3 kamienie- deska do krojenia, kamień do pieczenia pizzy oraz podstawka pod znicze. Naturalnie
Z Kuchni Do KuchniDziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do KuchniPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te
Karo in the KitchenDawno nie było u mnie sernika, a że był czas „napadu” na Biedrę zaopatrzona w zapasy tofu zrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik
greenscarfSałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna
Z Kuchni Do Kuchniwyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić przygotowaniu tego ciacha. Zapraszam wszystkich(...)może być także samodzielnym deserem. Przygotowane z nieco większą ilością śmietanki i podane w pucharkach w towarzystwie owoców stanowi doskonałe zwieńczenie posiłku. Przygotowujemy je podgrzewając śmietankę, ale nie doprowadzając jej do wrzenia i zalewając nią posiekaną drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić
Ratunku obiadTopinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla
Cztery Fajeryzrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da… Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno ją napowietrzyć. Siekamy ją razem z zimnym masłem, jak na kruche ciasto. Z mąki i siekanego(...)musicie ciasto podsypać do wałkowania mąką, róbcie to bardzo, bardzo oszczędnie a resztki mąki zdejmijcie z rozwałkowanego ciasta szczeciniastym pędzlem. Im więcej mąki zostanie na cieście, tym więcej opadnie jej przy smażeniu na dno. Tłuszcz szybko zacznie robić się ciemny i może zacząć się palić. Ciasto tniemy na wąskie paski nożem, ozdobnym radełkiem lub – jeśli macie –nożem do pizzy
Karo in the KitchenBoeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała(...)pozostałe po marynowaniu. Całość zagotowujemy, dodajemy bouquet garni, i bez pokrywki dusimy na małym ogniu przez 2.5 godziny. Podczas duszenia możemy dolać wodę jeśli uznamy, że za dużo jej wyparowało.Po 2.5 godzinach wyjmujemy bouquet garni, dodajemy pieczarki oraz cebulki koktajlowe. Dusimy przez kolejne 30 minut. Jeśli po tym czasie mięso nie będzie miękkie, wydłużamy czas duszenia o następne
W mojej holenderskiej kuchniponiedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też(...)Cukier skarmelizować, dodać rabarbar, poddusić. Zalać winem, gotować 5-10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ostudzić. Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz nauczyłam się całkiem nieźle kopiować. Podstawą jest oczywiście dobry, samodzielnie zrobiony zakwas, a druga część sukcesu to wywar z buraków i włoszczyzny, których nie wolno skąpić. Zakwas bezglutenowy nastawiam tydzień wcześniej i robię(...)mieszamy, ciasto powinno być kleiste, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z łyżką oleju. Moczymy we wrzątku przez chwilę łyżeczkę, po czym jej boczną krawędzią nabieramy trochę ciasta i zanurzamy w garnku tak, żeby kluseczka się odkleiła. Czynności powtarzam partiami, aż ciasto się skończy, a kluseczki będą gotowe ;) Powinny się gotować około
Quinoa Raz!Spostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę(...)mieszaj aż się rozpuszczą. Gotowe, a klopsy właśnie się upiekły. Nina robi rekonesans, zaczęła od tego co lubi najbardziej, czyli makaronu. Klopsa podziabała. Standardowy tekst mamuśki : zjedz warzywa! Ogólnie jej smakowało, a naszej pozostałej dwójce tym bardziej
greenscarf