modyfikacje te przyczyniły się również do rozwoju serowego raju smakowego. Fuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet(...)składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej
Eat Shrimpspsucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór lodówki ma znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie(...)pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche
AZgotuj!Święta za nami, a w kuchni, lodówce i spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą(...)finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy jest to kłopotliwe, bo boi się latać, a Oliver wydaje się jej aroganckim i zadufanym mężczyzną. Jak można się domyślać, z czasem relacje Emmy i Olivera nabierają coraz więcej ciepła, a mężczyzna staje się jej romantycznym rycerzem, który w dodatku wpływa na zmianę
Weekendy w domu i ogrodzieKochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia Prezydentowejcojś do czego niy trza dołwać [12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko [13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi [14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka Co potrza? 6 jajec(...)herbaty [22] stopionej [23] najpierw [24] przygotować [25] mają Państwo [26] dużo [27] pół [28] gotowe [29] którym [30] uważajcie [31] niej [32] błąd [33] włóżcie [34] górze [35] jej [36] ukośnie [37] rozsmarowywanie [38] posypcie
Chop w kuchniupieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni i przy stole” pod redakcją Romana Landowskiego. Autor pisze: „Inksza forma feferkucha zes ździebko inszego ciasta to byli kuszki co sia mianowali «fefernuski», psieczóne na plaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę(...)łóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając
Grahamka, weka i kajzerkaFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub
Ratunku obiadPolenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów
mojewypiekiinietylkoJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajeryPamiętacie przepis na przesłodkie, zamulające kawałeczki cocada. Oryginalny przepis tego jednego z najsłynniejszych przysmaków brazylijskich oraz historię powstania znajdziecie na linku - cocada. Już wtedy
Smaki BrazyliiDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek(...)płatami lasagne, po czym rozsmaruj na nich resztę sosu pomidorowego. Wierzch pokryj serem mozzarella i parmezanem. Uff, gotowe! Przykryj wierzch lasagne arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie dotykała jej wierzchu, i umieść naczynie na arkuszu papieru do pieczenia, który będzie zbierał wszystko, co ewentualnie z niej "wypłynie" w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym
Chilli Czosnek i Oliwaoznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos oznaczającego "solidny". W krajach arabskich pita zwana jest khubz arabi (arabski chleb).Chlebki pita obecne są w kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego(...)mnie -5 minut), aż placki napęcznieją. Uwagi: Ilość potrzebnej do ciasta wody zależy od rodzaju mąki i wilgotności powietrza, zatem Wy prawdopodobnie zużyjecie jej inną ilość, niż podałam. Zużyłam jej np. dużo mniej, niż podane było w oryginalnym przepisie. Dodawajcie więc wodę po troszeczku i co chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie
Chilli Czosnek i OliwaMówiłam już, że uwielbiam krewetki? Nie? Otóż kocham je miłością od pierwszego wejrzenia. W zasadzie dotyczy to jedynie krewetek tygrysich, bo koktajlowe jakoś nigdy na kolana
Ratunku obiadGospodyni nie umie gotować zup. A skoro gospodyni czegoś nie umie, to musi się nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to
dobra gospodyni dom wesołym czyniZastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego zwolennicy zdrowej kuchni polecają spożywanie dużej ilości kiełków? Problem jednak w tym, że wyrastają one z nasion, w których pełno jest potencjalnie szkodliwych składników pokarmowych, m.in. nierozpuszczalnego błonnika, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnym np. tzw. zespołu nieszczelnego jelita. Można stwierdzić, że nasiona absolutnie nie dorównują jakościowo i ilościowo, powszechnie spożywanym owocom(...)jajka z dodatkami i smażymy, cały czas poruszając patelnią i jednocześnie mieszając łopatką, tak aby płynna masa spływała na dno. Energiczne poruszanie patelnią powinno spowodować oddzielenie się omletu od jej spodu. Przy pomocy łopatki, zwijamy omlet na pół, czekamy 20 sekund i przenosimy go na talerz. Omlet powinien być rumiany z zewnątrz, a w środku lekko kremowy i galaretowaty. Podajemy
Moja Mama Gotuje