Dzisiaj proponuję pyszne i proste śniadanie inspirowane kuchnią hiszpańską i typowymi dla niej produktami. Ze zwykłej kajzerki, pomidora, serka homogenizowanego, jajek oraz oliwek, sera manchego i kiełbasy chorizo przyrządziłem wyborne tapas śniadaniowe. Do przygotowania dania użyłem: 4 kajzerek, 10 gram masła, 1 pomidora, 50 gram serka homogenizowanego naturalnego, 10 zielonych oliwek, 10 kropel tabasco, 4 jajek, 8 plasterków kiełbasy(...)kiełbasę z patelni i odłożyłem na bok, a na tym samym tłuszczu usmażyłem jajecznicę z czterech dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób, aby danie nie było zbyt słone. Gotową jajecznicę ułożyłem we wnętrzu bułek, a na niej plasterki wcześniej podsmażonego chorizo. Na wierzchu ułożyłem cienkie plasterki sera manchego
Wyprawy kulinarneRokietta siewna czyli rukola - właściwości odżywcze Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny.
Mój pomysł naŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się
Karo in the Kitchengdzieś wyczytałam że lepiej ją piec na termoobiegu ! ! !Przestawiłam i zaczęło się pękanie :-/ Nie róbcie tego i pieczcie na ustawieniu góra-dół. Jakoś tą bezę uratowałam, przecież w kuchni się nie poddaję. Efekty widoczne na zdjęciach. Mam nadzieję,że kolejny raz będzie lepszy :) Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego(...)uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka, podlać likierem i poczekać aż się rozmrożą na malutkim płomieniu. Chodzi tylko o puszczenie soków. Dodać 3/4 galaretki wiśniowej i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią przestygniętych owoców. Część zostawić na wierzch. Całą masę włożyć
Jemy PijemyBardzo często śniadanie jest pomijane lub niedoceniane przez nas. A to niedobrze, bo przecież od dobrego śniadania zależy ile sił będziemy mieć w ciągu dnia. Dużo
Codzienna kuchnia niecodziennasięgam po dania bezmięsne, choć bardzo lubię dźwięk skwierczącego na patelni kawałka mięsa to mnogość warzyw działa na mnie stymulująco. Sałatka pochodzi z mojej ulubionej książki rozprawiającej się z kuchnią wegetariańską na najwyższym poziomie "Plenty More" Yotam Ottolenghi. Fasola mung to bogactwo białka stąd z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania(...)soli, gotujemy ok 10 minut, marchewki mają być jedyni lekko przykryte wodą, w czasie gotowani woda wyparuje a marchewki lekko się zkarmelizują, dolej wody jeśli uznasz, że marchewki potrzebują jej jeszcze do ugotowania, pamiętaj jednak że mają być chrupiące 5. Połącz marchewki z fasolką, posyp świeżą kolendrą i pokruszonym serem feta, skrop odrobiną oliwy
Słodki Kompromismnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby. Lubię od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę. Smażona nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich. Można ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu smażenia. Rybka jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona w środku(...)oleju kokosowego wystarczy i jak przyjemne może być smażenie. Smażę pod przykryciem na małym ogniu, tak aby mięso po prostu się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie
Z Kuchni Do Kuchnicukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć(...)ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży. W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwasię trzymać ściśle przepisu, ani żadnych proporcji. W zasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2(...)musza być al dente. Z tych składników możemy przygotować również wersję wegetariańską, zastępując rosół bulionem warzywnym. Łatwość i szybkość przygotowania, to kolejne atuty, dla których warto się pokusić na jej przygotowanie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Zupa jarzynowa z melisą cytrynową appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu otrzymałam do testowania herbatę ze sklepu Richmont. Wstrzymywałam się z napisaniem posta, bo chciałam posmakować wszystkich, które dostałam. Lubię herbatę, cały czas szukam
Szefowa kuchniNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterJesienią królują dynie – są tanie i można je wszędzie kupić, dlatego warto nabyć kilka sztuk i sukcesywnie wykorzystywać w kuchni (dobrze przechowują się w chłodnych miejscach np. piwnicach). U mnie raz w tygodniu jest zupa dyniowa, a tym razem na moim stole zagościł łosoś z pieczoną dynią. Nie licząc ubrudzenia malaksera to danie jednogarnkowe (a raczej jednoblachowe) i bardzo(...)muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię wrzucamy do miski. Cebule szalotki obieramy i kroimy na dwie części (jeśli używamy czerwonych cebul to na cztery), dodajemy do dyni. Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty
Poezja smakuróżnego gatunku mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego, mieszanego. Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia(...)dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas obracając je). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach, będą mniej kaloryczne. Kotlety mielone wieprzowe są bardzo popularne w kuchni polskiej. Soczyste, bardzo aromatyczne powinny trafić w gust nawet wybrednym podniebieniom. Kotlety mielone to wielkie pole do popisu – od kształtów, po smaki. Zmieniając przyprawy i dodatki (możemy dodać pieczarki
mojewypiekiinietylkoWielkanoc w tym roku ucieka mi między palcami. Owszem, na gałązce w kuchni powiesiłam kolorowe jajka, a w wazonie stoją, lekko już przywiędłe, żonkile. W lodówce czeka kilka kawałków zielonej paschy, a ja mam wrażenie, że to wszystko dzieje się obok mnie. Od środy pracuję, jeżdżę i śpię. Ach, no i od czasu do czasu coś przegryzę, bo inaczej padłabym(...)sprawdzonego już w minionych latach. Delikatnie zmieniłam proporcje, dodałam pistacje i wyrazisty sos żurawinowy. Wyszło znakomicie! Pascha jest kremowa, słodka i rozpływa się w ustach, a sos nadaje jej charakteru. Poza tym pięknie komponuje się kolorystycznie. Wiem, że w tym roku już za późno, ale może przepis przyda Wam się przy okazji kolejnej Wielkiej Nocy...? Pascha pistacjowa z sosem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat. Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber(...)przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Staropolska" . Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady konkursu TUTAJ - KILK, KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne Rewelacje