romantyczną kolację we dwoje ;) Sos balsamiczno - czekoladowy z dodatkiem oleju rzepakowego - bajka :) Sam Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często wykorzystuję go w swojej kuchni nawet, a może przede wszystkim w takich niecodziennych kompozycjach smakowych. Polecam bardzo! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)wyjątkiem czekolady, zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać gładki sos), ponownie podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odłożyć. Sałatę lodową opłukać, osuszyć porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na dno miseczek. Mozzarellę rozdrobnić, odrywając jej kolejne części. Skropić śmietanką, ułożyć na sałacie, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Dodać posypane
Domowa cukiernia EwyNajlepsza tarta jaką jadłam w życiu i chyba jedna ze smaczniejszych pozycji mojego menu na zbliżające się Święta. Tarte można przygotować w formie
Mango PapajaDo sera feta przekonałam się po wyjeździe do Grecji. Oczywiście nasza feta nie jest tak dobra jak grecka ale też smakuje Często robię tą sałatkę. Jest
Kuchenne WariacjeOdkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte(...)której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je tak aby mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę) Na cebulę
greenscarfDziś przedstawiam odpowiedź na pytanie: jak wyhodować kiełki w domu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka
Szefowa kuchniMarokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana Tym razem przepis z Maroko, które również słynie z kuchni pełnej aromatycznych przypraw. Tradycyjnie jada się tam kuskus; nie jest to jednak ten sam, jaki znajdziemy w naszych sklepach. Kuskus dostępny w Europie jest tzw. Ekspresowy; wystarczy go zalać wrzątkiem i po chwili jest gotowy do jedzenia. W krajach arabskich kuskus jest gruboziarnisty, należy(...)Zawiera też spore ilości krzemionki, mającej zbawienny wpływ na włosy, skórę oraz paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Kolejnym istotnym jej składnikiem jest lecytyna, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest silnie zasadotwórcza, a więc bardzo potrzebna w naszej diecie, gdyż odgrywa dużą rolę w przywróceniu równowagi
Wegańska kuchnia orientalnaKiedyś, będąc w restauracji zamówiłam do kawki czekoladowe ciasto. Jakież było moje zdziwienie, gdy była w nim wyczuwalna nuta bazylii! Wówczas było to dla mnie coś
Mojewlasne.plCiemna, gorzka czekolada przeżywa renesans ze względu na małą zawartość cukru i wyrafinowany, skondensowany smak. Dla wielu, sama w sobie, nie jest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko
Jem więc Jestemzbliża się wielkimi krokami co za tym idzie? Musimy zapatrzeć nasz organizm i lodówkę w naturalną tarczę przed przeziębieniem. Szybkie rozgrzewające potrawy powinny na ten okres zagościć w naszej kuchni. Gdy termometr pokazuję temperaturę poniżej pięciu stopni uzbrajam się w wielkie ilości czosnku, ostrych przypraw, imbiru, oraz strączków. Pierwsze przymrozki to też(...)jesienno-zimową chandrę bo jak mawiają sami Hindusi Garam masala daję uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. Oczywiście jeżeli nie macie Garam masala a w pobliskim sklepie jej nie ma, spokojnie! po prostu dodajcie osobno kminek, gałkę muszkatołową, cynamon, czarny pieprz, chili w proszku, kardamon, kolendra, smak będzie podobny do oryginalnej Garam Masala. Więc jeśli
Wylizany Rondelszklanej miski i dodaj listki bazyliowe. Uwielbiam bazylie, moja tesciowa miała całe podwórko w donicach i taras w tej bazylii. Ta nasza nie umywa się kompletnie do jej bazylii, smakiem, wielkością i kolorem liścia. Zamknij folią spożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna(...)zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence, nawet indukcyjnej.. Połóż brytfannę na kuchni, załącz malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu
Z Kuchni Do Kuchniznać różnice pomiędzy ekstraktem a intraktem lub wiedzieć co to jest kataplazm. Warto rzucić okiem w tę część książki, aby zaznajomić się z niektórymi pojęciami pojawiającymi się na wcześniejszych jej kartach. Jedynym mankamentem książki jest brak kolorowych ilustracji, przez co ocena książki niestety nie będzie pełną, szkolną piątką. Każdy rozdział na początku posiada grafikę, jednakże czarno-białą i do tego(...)roślinach z których znajomością będziemy mieć problem. Przykładowy przepis – kandyzowany imbir Reasumując. Pozycja bardzo ciekawa zarówno dla osób, które dopiero zaczynają interesować się zastosowaniem ziół w swojej kuchni jak i takich, które już coś o tym wiedzą. Nawet posiadając jakąś wiedzę zawsze można trafić na informację czy przepis, który był dla nas do tej pory nieznany dlatego uważam
Mr. Tastepokrojone na takim drewnie smakuje jeszcze lepiej! Wood You Like to prawdziwy, deskowy startup – wierzę, że te (stworzone w małym warsztacie na wsi) deski, pięknie ozdobią Waszą (nie tylko) kuchnie! Gdzie można kupić? Online (w sklepie Wood You Like na dawandzie). Koszt: 80 zł + dostawa 3. Świąteczna Slow Paczka Dla: Każdego komu się nie spieszy, dla smakoszy, ciekawych nowych smaków(...)sięgnęłabym po zieloną kawę! A warto się do niej przekonać – zielona kawa, która nie została poddana procesowi palenia, obniża stopień przyswajania glukozy i przyspiesza metabolizm. Na początku przeraził mnie jej zapach – mocno ziołowy, mało kawowy, ale przekonał mnie jej smak bo z odrobiną mleka migdałowego smakuje jak matcha! Fanką chałwy lnianej jestem od dawna, dlatego rozpisałam się o niej nieco
Fill The BowlHiszpanii. Za najlepszy uważany jest z Walencji. Uprawiany jest również w Indiach, Turcji, Chinach i w Iranie. ma on gorzkawy, korzenny smak i wyczuwa się miły aromat miodu. W kuchni stosuje się go w minimalnych ilościach, ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu, lecz łatwiej jest rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance(...)smukłe, pofałdowane wielkości ok 20 cm. Aromat ma bardzo mocny i aromatyczny o bogatym mocnym smaku. Najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej
Ciastka - domowe słodkościbrakowało. Zaczęłam kupować komosę, bo była tańsza od kaszy jaglanej. Eh, dziś doceniłabym to o wiele bardziej! Ale wtedy, komosa nie kojarzyła mi się z niczym ciekawym. Jej tekstura wydawała mi się zbyt wyrazista i gorzka w smaku by wykorzystać ją do czegokolwiek. Parę razy ją rozgotowałam, zjadłam z niesmakiem tęskniąc wciąż za jaglanką. Wszystko się zmieniło pewnego pięknego poranka(...)hostel ten będziemy wspominać całe życie – zanim stał się on hostelem był bodajże sierocińcem, chociaż niektórzy mieszkańcy straszyli nas, że szpitalem psychiatrycznym. To wiele by tłumaczyło – odrapane ściany, w kuchni przywiązane do stolika noże, kraty przy każdych zewnętrznych drzwiach i dziwni ludzie. Zapytałam towarzysza mojej podróży, z czym kojarzy mu się Nowy Orlean…”Dziki zachód, tylko z lepszymi
Fill The Bowlznacznie dłużej. Sposób gotowania makaronu zmienił się wraz z pojawieniem się mąki zwanej semoliną pozyskiwanej z tzw. twardej pszenicy zwanej durum. Różni się ona od pszenicy zwyczajnej tym, że jej ziarna są bardzo twarde i szkliste, a ich wnętrze bursztynowo - żółte, ponieważ wytwarza w bielmie barwnik o nazwie luteina. Jest uprawiana w klimacie suchym i kontynentalnym. Daje co prawda mniejsze(...)czasem wprawia w zdumienie Włochów goszczących w naszym kraju.Dzisiaj w naszych sklepach mamy niebywały wybór gotowych makaronów, które pozwalają na przygotowanie szybkich posiłków. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Ponadto włoska kuchnia, której znakiem firmowym jest makaron stała się ostatnio bardzo modna
Wiem co jem