Weekend u teściów zaowocował w olbrzymią ilość cudownie pachnących, genialnie słodkich moreli. Zaczynam więc owocowe szaleństwo w mojej malutkiej kuchni. Pierwsze na tapetę poszły morelowe babeczki. Bardzo łatwy przepis a efekt .....no cóż- babeczki wyszły pyszne! Składniki: 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże morele 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)pomijając morele i cukier puder). Gdy masa będzie już gładka i gęsta przełożyć ją do foremek ( jeśli nie używasz papilotek, ani form sylikonowych, posmaruj brzegi naczynia masłem) do 2/3 jej wysokości. Do każdej dodaj łyżeczkę owoców. Babeczki piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną udekoruj z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytwidzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo(...)znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej dla Ciebie. No cóż, życie. Polska sfera gastronomiczna dopiero rozpościera skrzydła w tym temacie i choć zajmuje jej to mnóstwo czasu, niestety z marnym skutkiem, ciężko znaleźć jedno miejsce, gdzie śmiało nasycą się mięsożercy i wegetarianie. Zróbmy tak - Wy zamówicie sobie obiad, a ja wezmę deser. Kwestia kompromisu
W kuchni Karmel-itkitelewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj! Tydzień(...)się pod tym szyldem kryje ? Oto krótka relacja z tego co nas spotkało po przekroczeniu progu tej małej restauracyjki. Bydło i poidło to druga restauracja tych samych właścicieli, jej specjalnością jest wołowina przyrządzana w różnych odsłonach. Jest niewielka i dosyć surowo urządzona, ale spodobał się nam jej ciekawy wystrój. Jedyny minus to bardzo mało miejsca pomiędzy
Kulinarne przygody GatityZ jednego ciasta dwa smakolyki. Dla doroslych i... dla dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic
Z Kuchni Do Kuchninajecie? że jest mało wyrazista w smaku? Nic z tych rzeczy. Jest lekka, a jednocześnie intensywna w smaku. Ma dużo pieczarek i cudowny pieczarkowo-maślany smak. Zapraszam do kuchni 😊 Składniki na 2-3 porcje: 500 g pieczarek 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 100 g masła 200 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić: lepiej(...)kolor często mieszając. Kiedy pieczarki będą usmażone, wszystko przełożyć do garnka, dodać resztę masła i wlać około 1-1,5 litra wody. (Pamiętać o "przepłukaniu" patelni wodą i wlaniu jej do garnka z zupą, aby nie tracić smaku.) Zupę posolić i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietankę i przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem
Codzienna kuchnia niecodziennapuszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego(...)dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy przez chwilę
noteskulinarnyfigajeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu inspiracji albo zaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż(...)się ucieszy po powrocie do domu.Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to. Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry,Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie?Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką - wielu nawet nie nazwałoby jej "daniem". A jednak smakuje wybornie. Dlaczego? Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli, która nadaje wspaniałego, złożonego aromatu pozostałym składnikom, przyprawionym ponadto jedynie solą i pieprzem. Przekonajcie się o tym sami przygotowując(...)łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko. Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym.Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów na taką właśnie potrawę pochodzącą z Libanu
Chilli Czosnek i Oliwapołudniu i teraz mam zamiar rozkoszować się nimi przez długie tygodnie i nie przeszkodzi mi w tym nawet zaplanowany "mały" remont. Ponieważ odzyskałam nieco wolnego czasu to w kuchni zaraz zapachniało ciastem. Zanim ruszę na wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania. Tym czasem wróćmy do ciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie(...)Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością. Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną i zamiast niej użyłam semoliny. Dla niewtajemniczonych jest to mąka z pszenicy durum. Zazwyczaj używa się jej do produkcji makaronów, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą chrupkość. Do tego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej
Przysmaki KarolkiSmaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku
Kuchnia w czekoladziehttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową SKŁADNIKI
w mojej kuchniminut, a następnie kształtuję bagietki. Najpierw robię z ciasta prostokąt, który potem roluję wzdłuż dłuższego boku. Płócienną ściereczkę posypujemy obficie mąką i pomiędzy jej fałdami układamy uformowane bagietki, złączeniami do góry. Bagietki szczelnie przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut. Piekarnik nagrzewamy(...)CoIwona z bloga Ivka w kuchniMonika z bloga Pin up cooking lookingMarghe z blogaŁucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracjiKarolina z bloga Kuchnia z pomysłem
Kulinarne przygody Gatitybułka tarta skończyła mi się już jakiś czas temu i kto by pamiętał o zakupie tak prozaicznej rzeczy? Rzecz jasna kiedy wzięłam się za klopsiki, nie miałam pojęcia, że jej nie mam. Jakież było moje zdziwienie, gdy sięgnęłam po pojemnik, który okazał się pusty! Wszystko było już gotowe i doprawiona masa mięsna czekała już tylko na zagęszczacz w postaci właśnie(...)Wymyśliłam! Ja! Sama! Bez niczyjej pomocy, ani internetowej, ani książkowej, ani niczyjej. Później jednak często przeżywam rozczarowanie, gdy okazuje się, że ktoś, kiedyś wpadł już na taki pomysł. W kuchni wymyślono naprawdę wiele i ciężko zrobić coś całkiem nowego. Mimo wszystko w takich chwilach jestem zadowolona, że nie korzystałam z żadnej pomocy i gotowych rozwiązań, a ruszyłam mózgownicą sama ;)Zadzwonić
Ratunku obiadWitajcie! zastanawiacie się czasem, jak mieć więcej energii w ciągu dnia? Co zrobić, żeby ta nasza życiowa siła nie ulatniała się z nastaniem wieczora? Odpowiedź na
Kuchnia smakówblogu. Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama jak dieta wątrobowa - polega przede wszystkim na unikaniu produktów tłustych, smażonych i ciężkostrawnych. Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a zastąpieniu ich tłuszczami roślinnymi, z menu należy także pozbyć się produktów ciężkostrawnych, wzdymających, długo zalegających w żołądku, a także pikantnych i gruboziarnistych(...)gdyż bardzo możliwe, że komuś się przydadzą. Od tej pory znajdziecie tu pomysły na delikatne i lekkostrawne potrawy. Niestety na jakiś czas muszę pożegnać się z moimi ulubionymi daniami kuchni azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad
Codzienne GotowanieKolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak
Kuchnia smakówW sobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia