jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:65/100)

Herbata prosto z Chin 143

Ostatnio powróciłam do picia herbat. Tym razem za sprawą TeaVivre mogłam poznać kolejne odmiany pochodzące prosto z Chin. Każda wyjątkowa i niepowtarzalna. Bi Luo Chun Green

Kuchnia co dnia
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

       Dzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego

Zainspiruj się kuchnią
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 146

mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się najlepiej część jej ludności wyemigrowała na tereny, które były wtedy pod kontrolą Rosji. Kiedy na początku XX wieku Japonia zajęła Koreę przerabiając ich kobiety na niewolnice seksualne, ta liczba znacznie wzrosła. Z racji(...)sposób kimchi dodawane do jeon zastępowane były kiszonymi ogórkami, a jeśli chodzi o jedzenie na surowo, to powstała marchew po koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet  - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę

Kryzysowa Książka Kucharska
Frużelina truskawkowa 137

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :)  Potrzebujemy: 300

MamaOskarka
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 240

Sernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania

Karo in the Kitchen
Grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym 136

Zupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie

wesoła kuchnia
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 180

Red Velvet Cake... Kto go nie zna? Oj, chyba większość ludzi, a już w szczególności my, czyli Ciz kulinarnej sfery.  Red Velvet od zawsze było

W kuchni Karmel-itki
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 278

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki na każdą okazję 202

Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły

Taste Of My Day
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 115

W moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo

Magiczna kuchnia Darii
Jedz. Mała księga szybkich dań - Nigel Slater 149

razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon okrzyknęła ją książką kulinarną roku, natomiast według Guardiana był to najlepiej sprzedający się tytuł w kategorii kulinaria. Nigel Slater to brytyjski szef kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, który od wielu lat redaguje rubrykę kulinarną w Observer. Prowadzi także programy kulinarne:   "Proste dania Nigela Slatera" i  "Nigel Slater: prosto i smacznie",   Smak mojego(...)przeczytamy na okładce. The Times natomiast podkreśla: Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. Jedz od razu przechodzi do klasyki gatunku . Dlatego z ogromną niecierpliwością i ciekawością czekałam na jej polską wersję. Książka ma zdecydowanie mniejszy format niż te ostatnio wydawane książki kulinarne - uważam, że to jej ogromny plus. Jest poręczna i nie zajmuje dużo miejsca, zawsze możemy mieć

Kulinarne przygody Gatity
Wrapy z kapusty 281

Wrapy z kapusty Ostatnio podczas spacerowania po sklepie spożywczym natknąłem się na kapustę CoolWrap. Patrzę na jej cenówkę oraz sąsiedniej klasycznej białej kapusty. Różnica w cenie ogromna, bo trzykrotnie droższa była ta płaska. Oczywiście napalony jak nastolatek na studniówce, musiałem wpakować ją do koszyka… W końcu skoro jest droższa, to chyba z jakiegoś powodu, prawda? Może jest chociaż bardziej(...)naprawdę wszystkie te składniki możecie dowolnie modyfikować. Fajnie sprawdzi się np. dowolny hummus zamiast drogiego i prestiżowego serka z nerkowców. Artykuł Wrapy z kapusty pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
"Buraki po burgundzku" 136

Ciekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :)  Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich.  Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego(...)cebulki perłowe i maranta trzcinowata (maranta służy jako zagęstnik, według mnie zagęszczanie gulaszu nie jest potrzebne, ale możecie zawsze zagęścić potrawę mąką). W poniższym przepisie znajdziecie też nietypowy dla kuchni śródziemnomorskiej składnik, a mianowicie sos sojowy. Skąd on się tam wziął? :) Nie miałam akurat bulionu warzywnego, który występował w recepturze Davida i Luise, dlatego poszukując czegoś, co może go zastąpić

Chilli Czosnek i Oliwa
Porady kulinarne 134

spis  rożnych  czynności, które wykonujemy w kuchni:KLAROWANIE MASŁAJest to proces podczas, którego masło oczyszcza się m.in. z białka, co sprawia , że uzyskujemy czysty tłuszcz, który nadaje się do do przyrządzania różnorodnych ciekawych potraw.BLANSZOWANIEJest to czynność, która polega na obróbce termicznej doc delikatnych warzyw i owoców. Podczas tego procesu należy zanurzyć warzywa we wrzątku dosłownie na kilka sekund(...)potraw kulinarnych lub drinków. Używamy do tego specjalnych nożyków o rożnych zakończeniach. Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach

W kuchennym oknie Ewy
Salsa - chyba do wszystkiego 204

Przepis podam za chwilkę ;) ponieważ c hciałam Was, jeszcze raz, zaprosić do polubienia mojego fanpage'a na facebooku :)  Przypominam, że: 🍎  zamieszczam nie tylko linki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orzechy nerkowca 181

szczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje(...)uważają je za najsmaczniejsze orzechy świata. Zazwyczaj spożywa się je na surowo. Prażone stanowią wspaniałą przekąskę do napojów alkoholowych i wzbogacają smak sałatek. Wchodzą w skład wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. 100 g tych orzechów zawiera: 44 g tłuszczu 15 g białka 660 mg potasu 292 mg magnezu 6,7 mg żelaza 5,8 g cynku 553 kcal

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania