jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:65/100)

Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 207

świeżą bazylię w doniczkach. Podczas przeglądania karty zapalono nam na stole świeczkę (zrobiło się romantycznie ). Siedząc przy stoliku nie widzimy kuchni całkowicie, ale długi bar jest właśnie z kuchnią częściowo połączony, więc jakby się uprzeć to można by podpatrzyć jak powstają nasze dania. Bardzo istotne jest dla mnie również, że wchodząc do wnętrza, pachnie tu świeżością, a potem konkretną potrawą(...)zimno i deszczowo, a zupa była mocno rozgrzewająca. W sumie tak nam smakowała, że nie zapytaliśmy co dokładnie było w środku Była to zupa krem i wydedukowaliśmy, że w jej skład musiała wchodzić jakaś fasola oraz szczaw (no chyba, że się mylimy, a Pan Marcin lub Pan Krzysztof rozwiążą tu w komentarzach nasza zagadkę ). Była bardzo dobrze doprawiona

Relaxtime
Schab z suszonymi morelami 129

Bardzo lubię suszone morele. Ale te... suszone na słońcu. Są pyszne, mięciutkie, mięsiste i słodkie. Takie lubię najbardziej. Oprócz podjadania tych pysznych moreli, można przygotować z

Kuchnia u Krysi
Wykwintny sernik wg Aleex 428

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle(...)drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała wystać je w ogromnej kolejce. Ale zawsze trafiały do domu przed świętami, a ja upajałam się ich smakiem. Zachwycało mnie w nich wszystko: słoneczna barwa

W mojej kuchni
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 300

mniej znana w Europie wersja czerwonego tajskiego curry,  w której można się zakochać od pierwszego kęsa" - przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają(...)doświadczoną blogerką, która łagodnie, bo za pomocą samych komplementów wprowadzała mnie w świat kulinarnej blogosfery - nawet o tym nie wiedząc (bo ja ukradkiem, dzień i w nocy wciąż podpatrywałam jej blog!). Dziękuję ci więc, Kasiu i nie waż się nawet myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane

Kuchnia Prezydentowej
Torta Caprese 199

Ciasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym

Mia Cucina Sofieta
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 195

nasze batatowe pomysły mogliście zobaczyć w poprzednim poście. (klik) A zatem zapraszamy na spotkanie z awokado w dwóch odsłonach, Amber i mojej. Po raz pierwszy przygarnęłam awokado do swojej kuchni wiele lat temu. Podjęłam wówczas ambitne, jak na zupełnie początkującą kucharkę zadanie, wydania uroczystego przyjęcia urodzinowego. Nie pamiętam czy znałam już wtedy guacamole, ale znałam dokładnie daty ukazywania się(...)radę, nie umrę z głodu, a przy okazji może i kogoś bliskiego będę w stanie wyżywić. Niniejszym potwierdzam, że cała moja Rodzina jest zdrowa i dobrze odżywiona, a pewni jej członkowie przejawiają nawet sezonowe oznaki nadmiernego odżywienia:)  Jakiś czas później poznałam smak awokado w uwielbianym przeze mnie guacamole. Zaczęłam też śmiało eksperymentować z dodawaniem go do sałatek i makaronów

KUCHARNIA
Boeuf Stroganow 141

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce  przyjęła się nazwa(...)wołowiny 400g pieczarek2 duże cebule2 ogórki kiszonesól, pieprzpapryka ostra mielona2 łyżki przecieru pomidorowego1 litr bulionu wołowegoolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy w mące, a jej nadmiar strzepujemy. Tak przygotowane mięso odstawiamy i zajmujemy się pozostałymi składnikami.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i rumienimy na nim pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Przyrumienioną cebulę przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Oszukane brownie 356

wspominałam, że mój małżonek jest mega łasuchem jeśli chodzi o słodycze. Ma nawet taki swój poobiedni rytułał, a mianowicie, gdy tylko odejdziemy po posiłku od stołu, on leci do kuchni i zagląda do "słodkiej szuflady" tzn. tam gdzie trzymamy wszystkie słodycze. Na moje pytanie czego tam szuka odpowiada zawsze: "coś bym schrupał" ;). Zazdroszczę mu przemiany materii. Sama chciałabym móc(...)ostał.  Nie za bardzo chciało mi się lecieć do sklepu, więc postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie wiedziałam jednak co, więc z pomocą przyszła mi Donna Hay, a właściwie jej książka, którą ostatnio kupiłam. Bez wahania postanowiłam, iż zrobię brownie, takie trochę oszukane, bo do jego przygotowania nie użyłam ani grama czekolady.Potrzebujemy:- 150 g masła- 275 g cukru

W mojej holenderskiej kuchni
Sernik czekoladowy z mascarpone 163

Jestem wdzięczna osobie, która wpadła na pomysł przepisu na sernik :) Sernik to najcudowniejszy rodzaj ciasta. Uwielbiam wszystkie i te na zimno i pieczone, kremowe, czekoladowe, karmelowe

Różne smaki w kuchni
Flaczki wieprzowe na rosole 260

Nie wiem kto wymyślił tak straszną nazwę dla tej potrawy. Odstrasza zanim człowiek spróbuje, zwłaszcza tych z bujną wyobraźnią ;) Bardzo długo nie lubiłam ich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Herbata prosto z Chin 137

Ostatnio powróciłam do picia herbat. Tym razem za sprawą TeaVivre mogłam poznać kolejne odmiany pochodzące prosto z Chin. Każda wyjątkowa i niepowtarzalna. Bi Luo Chun Green

Kuchnia co dnia
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 259

       Dzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego

Zainspiruj się kuchnią
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 140

mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się najlepiej część jej ludności wyemigrowała na tereny, które były wtedy pod kontrolą Rosji. Kiedy na początku XX wieku Japonia zajęła Koreę przerabiając ich kobiety na niewolnice seksualne, ta liczba znacznie wzrosła. Z racji(...)sposób kimchi dodawane do jeon zastępowane były kiszonymi ogórkami, a jeśli chodzi o jedzenie na surowo, to powstała marchew po koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet  - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę

Kryzysowa Książka Kucharska
Frużelina truskawkowa 129

Frużelina truskawkowa to genialny dodatek do ciast, ale także naleśników, bułeczek. Gwarantuję Wam, że ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :)  Potrzebujemy: 300

MamaOskarka
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 233

Sernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania