jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:71/100)

Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) 155

  Ostatnio w grupach o gotowaniu zauważyłam wieelki bum na syrop/miód z mniszka zwanego mleczem. Nazywają go różnie (nawet miód majowy),  choć moim zdaniem

W kuchni bez szafek
Chatka Baby Jagi na słodki Dzień Dziecka 220

Dziś Dzień Dziecka. Świętuje go prawie każdy z nas - ze swoimi dziećmi, chrześniakami... generalnie z kim się da. Bo (ups ... nie zaczyna się zdania od bo

Kuchnia po mojemu
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 172

Świątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą

Zasmakuj Kuchni
Pasta kanapkowa ze słonecznika 164

Prosta pasta do pieczywa, tym razem bohaterem są ziarenka słonecznika. Ziarna słonecznika mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. To bogactwo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzaju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierożki w meksykańskim stylu :) 125

meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to smaki i zawsze kojarzą nam się z wspaniałym klimatem i super wybrzeżem zatoki meksykańskiej. A Wy lubicie kuchnię meksykańską ? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcamy do wypróbowania. Co prawda pierożki, które dzisiaj proponujemy nie są stricte meksykańskie, bo to nasz pomysł, ale są w tym klimacie wymyślone(...)teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy papryczkę jalapeno. My dodajemy jej sporo, bo uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną

vegetanie
Testuję herbaty Richmont 132

  Ostatnio dostałam od firmy Richmont do przetestowania paczuczkę, w ktorej znajdowała się herbata w różnych smakach. herbatki, która by mi nie smakowała. Każda ma coś

Aga w kuchni
Restauracja Kryształowa - Katowice 134

zacznijmy  jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach.    Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje(...)kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hummus z solonymi migdałami 239

Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj

MarcinChef
Gryczanka na śniadanie 237

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. My wiemy to doskonale i mamy nadzieję, że Wy, Nasi Czytelnicy, też o tym wiecie. Jednak łatwo jest mówić, kiedy jest

two broke sisters
Krem z pieczonej papryki. Boska zupa w godzinę. Pozytywny smak jesieni. 186

 Choć za oknem jeszcze słońca i chwilami upalnie - to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Jesień za pasem. Widać to w naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki

Kuchnia po mojemu
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 217

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać

Karo in the Kitchen
Gulasz 148

Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach(...)głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia dodajemy przekrojoną na pół cebulę (można dodać pokrojoną w kostkę, ale ja tą cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY nie zalewać zimną wodą, bo mięso stwardnieje. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości

dom-agi.pl
Hummus z cukinii 121

  Czy z cukinii można zrobić hummus? Tak! Chociaż jego konsystencja jest ciut inna (rzadsza) niż cieciorkowego, to myślę, że ta wariacja przypadnie Wam do gustu

Szybko Tanio Smacznie
Ryż smażony po chińsku 326

Ryż smażony po chińsku...Ziarenka ryżu podsmażone z jajkami i sosem sojowym.Z dodatkiem grubo krojonego szczypiorku.Smażone na rozgrzanym oleju.Pyszny dodatek do dań chińskich i nie

Gospodyni Miejska
Rozgrzewająca, zimowa herbata z imbirem, goździkami, pomarańczą i sokiem malinowym 171

  Zima, zimno, coraz zimniej...  Gdy za oknem mróz, a dni są tak krótkie, że czasem mamy wrażenie, iż wcale ich nie było! (budzimy się

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania