jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:62/100)

Afrykańskie smaki 120

puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć  i tak nie uda nam się uzyskać tego właściwego(...)dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez pięć minut. Ugotowany ryż przekładamy do filiżanki i formujemy z jej pomocą na talerzu (tak jak na zdjęciach). Kroimy do miski banany w grubsze talarki i dodajemy przyprawy: curry, sól, chili, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy przez chwilę

noteskulinarnyfiga
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 115

jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne w poszukiwaniu inspiracji albo zaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż(...)się ucieszy po powrocie do domu.Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to. Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 173

Dzień dobry,Czy uwierzylibyście, że zaledwie z trzech produktów można przygotować fantastyczne danie?Moja dzisiejsza propozycja to ryż podany z soczewicą i karmelizowaną cebulką - wielu nawet nie nazwałoby jej "daniem". A jednak smakuje wybornie. Dlaczego? Sekret tkwi w karmelizowanej cebuli, która nadaje wspaniałego, złożonego aromatu pozostałym składnikom, przyprawionym ponadto jedynie solą i pieprzem. Przekonajcie się o tym sami przygotowując(...)łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko. Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem kokosowym.Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska Claudi Roden. Autorka pisze, że jest on bardzo popularny w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Ja znalazłam w Internecie wiele przepisów na taką właśnie potrawę pochodzącą z Libanu

Chilli Czosnek i Oliwa
Mój początek wakacji i ciasto z malinami 218

południu i teraz mam zamiar rozkoszować się nimi przez długie tygodnie i nie przeszkodzi mi w tym nawet zaplanowany "mały" remont.  Ponieważ odzyskałam nieco wolnego czasu to w kuchni zaraz zapachniało ciastem. Zanim ruszę na wakacje mam nadzieję, że podrzucę Wam kilka przepisów do przetestowania.    Tym czasem wróćmy do ciasta. Przyznam się szczerze, że to moje drugie(...)Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością.  Zastąpiłam też tradycyjną mąkę pszenną i zamiast niej użyłam semoliny. Dla niewtajemniczonych jest to mąka z pszenicy durum. Zazwyczaj używa się jej do produkcji makaronów, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza, nadając im większą chrupkość. Do tego ma ładny złocisty kolor przez co i moje dzisiejsze ciasto wygląda inaczej

Przysmaki Karolki
Rolada kanapkowa z szynkowara 144

Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku

Kuchnia w czekoladzie
BIALA KIELBASA WYRÓB WŁASNY 166

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/biala-kielbasa-wyrob-wasny.html Warto zrobić domową białą kiełbasę w warunkach domowych ,której zrobienie nie jest zbyt pracochłonne smakiem i jakością zdecydowanie przewyższa sklepową SKŁADNIKI  

w mojej kuchni
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 179

minut, a następnie kształtuję bagietki. Najpierw robię z ciasta prostokąt, który potem roluję wzdłuż dłuższego boku. Płócienną ściereczkę posypujemy obficie mąką i pomiędzy jej fałdami układamy uformowane bagietki, złączeniami do góry. Bagietki szczelnie przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut. Piekarnik nagrzewamy(...)CoIwona z bloga Ivka w kuchniMonika  z bloga  Pin up cooking lookingMarghe z blogaŁucja  z bloga Fabryka kulinarnych inspiracjiKarolina z bloga Kuchnia z pomysłem

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 405

bułka tarta skończyła mi się już jakiś czas temu i kto by pamiętał o zakupie tak prozaicznej rzeczy? Rzecz jasna kiedy wzięłam się za klopsiki, nie miałam pojęcia, że jej nie mam. Jakież było moje zdziwienie, gdy sięgnęłam po pojemnik, który okazał się pusty! Wszystko było już gotowe i doprawiona masa mięsna czekała już tylko na zagęszczacz w postaci właśnie(...)Wymyśliłam! Ja! Sama! Bez niczyjej pomocy, ani internetowej, ani książkowej, ani niczyjej. Później jednak często przeżywam rozczarowanie, gdy okazuje się, że ktoś, kiedyś wpadł już na taki pomysł. W kuchni wymyślono naprawdę wiele i ciężko zrobić coś całkiem nowego. Mimo wszystko w takich chwilach jestem zadowolona, że nie korzystałam z żadnej pomocy i gotowych rozwiązań, a ruszyłam mózgownicą sama ;)Zadzwonić

Ratunku obiad
Śniadania Mistrzów - płatki owsiane z truskawkami 137

Witajcie! zastanawiacie się czasem, jak mieć więcej energii w ciągu dnia? Co zrobić, żeby ta nasza życiowa siła nie ulatniała się z nastaniem wieczora? Odpowiedź na

Kuchnia smaków
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 173

blogu.  Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama jak dieta wątrobowa - polega przede wszystkim na unikaniu produktów tłustych, smażonych i ciężkostrawnych.  Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a zastąpieniu ich tłuszczami roślinnymi, z  menu należy także pozbyć się produktów ciężkostrawnych, wzdymających, długo zalegających w żołądku, a także pikantnych i gruboziarnistych(...)gdyż bardzo możliwe, że komuś się przydadzą. Od tej pory znajdziecie tu pomysły na delikatne i lekkostrawne potrawy. Niestety na jakiś czas muszę pożegnać się z moimi ulubionymi daniami kuchni azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad

Codzienne Gotowanie
Kolorowy Kociołek 205

Kolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak

Kuchnia smaków
warsztaty z Maggie's Cupcake w Bielsku-Białej 121

W sobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 124

Amber w TU I TAM zawsze budzi nadzieję. Na coś wyjątkowego, innego, nowego. Z nadzieją czekamy na ten moment, gdy możemy nareszcie zobaczyć co zrodziło się w naszych kuchniach. Prawdą jest bowiem, iż " nadzieja przychodzi do człowieka z drugim człowiekiem ".*  Dziś, ukryta w ziarenkach zielonego groszku, porusza naszą wyobraźnię i pozwala kiełkować kolejnym pomysłom. Co z nich powstało? Zobaczcie(...)nią. Jest szukaniem. Gestów, słów, znaków. Czarodziejskiego kręgu, który ją wyzwala i podtrzymuje. Jak ogień. By zawsze ogrzewała. Tam w środku. Tam, gdzie wszystko powstaje, z nadziei... Nie spuszczajcie jej z oka. Raz zgubiona, nie łatwo powraca.  By ją odszukać, potrzeba choć odrobiny schowanej głęboko, tam gdzie nigdy nie wygasa. Nawet jeśli jest maleńką iskierką, jej żar potrafi uczynić

KUCHARNIA
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 132

Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego

Karo in the Kitchen
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 183

Kuchnia dalekowschodnia to dla mnie synergia smaku, tekstury - i celebracji posiłku. Zdecydowanie nic nie łączy ludzi tak bardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym WOKu(...)cytryny     olej rzepakowy     świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Rozgrzewamy WOK do czerwoności wraz

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania