jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:62/100)

Kolorowy Kociołek 212

Kolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak

Kuchnia smaków
warsztaty z Maggie's Cupcake w Bielsku-Białej 129

W sobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 134

Amber w TU I TAM zawsze budzi nadzieję. Na coś wyjątkowego, innego, nowego. Z nadzieją czekamy na ten moment, gdy możemy nareszcie zobaczyć co zrodziło się w naszych kuchniach. Prawdą jest bowiem, iż " nadzieja przychodzi do człowieka z drugim człowiekiem ".*  Dziś, ukryta w ziarenkach zielonego groszku, porusza naszą wyobraźnię i pozwala kiełkować kolejnym pomysłom. Co z nich powstało? Zobaczcie(...)nią. Jest szukaniem. Gestów, słów, znaków. Czarodziejskiego kręgu, który ją wyzwala i podtrzymuje. Jak ogień. By zawsze ogrzewała. Tam w środku. Tam, gdzie wszystko powstaje, z nadziei... Nie spuszczajcie jej z oka. Raz zgubiona, nie łatwo powraca.  By ją odszukać, potrzeba choć odrobiny schowanej głęboko, tam gdzie nigdy nie wygasa. Nawet jeśli jest maleńką iskierką, jej żar potrafi uczynić

KUCHARNIA
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 140

Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego

Karo in the Kitchen
Stir fry z wołowiną i recenzja tytanowej patelni marki WOLL 191

Kuchnia dalekowschodnia to dla mnie synergia smaku, tekstury - i celebracji posiłku. Zdecydowanie nic nie łączy ludzi tak bardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym WOKu(...)cytryny     olej rzepakowy     świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Rozgrzewamy WOK do czerwoności wraz

Spektrum Smaku
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 167

Mięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy na talerze lub miseczki. Warstwa mięsa powinna być gruba na około 2 cm , ale nie uklepujemy jej dokładnie, by wywar łatwo wypełnił wszystkie szczeliny. Za pomocą chochelki nabieramy wywar i zalewamy nim mięso na wysokość nie większą niż 1 cm ponad powierzchnię mięsa. Wierzch oprószamy pieprzem(...)popularna jest w okolicach Górna (Lista produktów tradycyjnych, patrz Studzienina z Górna), w gminie Krasne („Tradycja smak i wdzięk” patrz Studzienina) i w gminie Markowa („Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni” patrz Galaretka z nóżek wieprzowych (studzienina)) *** pod taką nazwą podaje się galaretę w gminie Frysztak („Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” patrz Studzielinka drobiowa) Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Żeberka w sosie własnym 115

Jestem fankom prostej polskiej kuchni, która może nie jest dietetyczna, ale jaka smaczna!! Dla smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na  ŻEBERKA . ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM SKŁADNIKI: 1kg. żeberek 10 dag. mąki po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem(...)ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa) i kostkę pieczeniową jeśli chcemy, mięso podlewamy wodą, kiedy  będzie miękkie odparowujemy jej nadmiar . Zostanie fajny sosik. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 304

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część

Karo in the Kitchen
Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem 171

wypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy, a co najważniejsze młode pokolenie pracowało w kuchni ze mną i to twórczo!.  Dziękujemy #myAmbition za zaproszenie do Wspólnej zabawy.  Idealne rozwiązanie na szybki lunch w pracy, w szkole czy na uczelni, na zimno idealna - zdrowa(...)wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ).  2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki. 3. Twaróg

Apetyczna babeczka
Smaki Kuchni Włoskiej - moja encyklopedia o kuchni włoskiej 118

prawie dwieście złotych. Zastanawiałam się dlaczego ktoś tam wycenił ten tytuł. Wszystko wyjaśniło się w dniu doręczenia przesyłki. Dlaczego kurier postawił przesyłkę na podłodze?   Nie podał mi jej do ręki tylko postawił przede mną. Trochę dziwne, ale w pełni uzasadnione. Przekonałam się o tym podnosząc to kartonowe pudełko. Oooeeesuuu, jakie to ciężkie! Przecież tam jest tylko jedna książka(...)dodatkowych walorów estetycznych. Dodam tylko, że obecnie Ten tytuł jest w promocyjnej cenie, bo kosztuje 161,50 zł. Jeśli chodzi o opisówkę byłoby na tyle. Wersja salonowa , bo do kuchni raz, że szkoda, dwa format zbyt duży. Nie bez kozery jest określana jest albumem o kulturze kuchni włoskiej w Polsce. Nie znajdziemy tam ogromnej ilości przepisów, bo jest

Blondynka Gotuje
Omlet zapiekany z malinami i bananem 186

zabraknie, to i dom nie powstanie. To samo porównanie można zastosować do ludzkiego organizmu i procesu rozbudowy tkanki mięśniowej. Białko jest kluczem do wzrostu tkanki mięśniowej oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy(...)może dostarczyć Twojemu organizmowi nawet 30g białka o każdej porze i w każdym miejscu. LINK DO PRODUKTU: http://www.myprotein.pl/our-range/protein.list   MOJA OPINIA: Białka są naprawdę świetne! W swojej kuchni próbowałam dwóch smaków: tirami su i czekolada-kokos. Przyrządzałam z nimi już mnóstwo różnych, pysznych posiłków, nie tylko omletów, do których jednak białko dodaję najczęściej. Białka mają różnorodne smaki

Tetiisheri
Hummus 201

rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący sezamem hummus mógł już się pojawić.  Do przygotowania go zachęciła mnie książka królująca ostatnio w mojej kuchni czyli "Warzywo". nadaje się on świetnie do smarowania pieczywa jednak mi najbardziej do gustu przypadła opcja maczania w nim paluchów wykonanych z ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl(...)będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie była

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki aromatyczny sos z wędzoną papryką 190

Witajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe

Kuchnia PROzdrowotna
Węgierskie leczo 225

dłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)każdy plasterek przekroiłem na dwie części - w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodałem pokrojoną kiełbasę, którą smażyłem na dużym ogniu, aż do jej dość mocnego zarumienienia się. Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania