Kolacja we Dwoje? A może obiad dla Rodziców/Teściów/ Rodziny? Szukacie Czegoś, co będzie pieścić podniebienia, będzie koniecznie z mięsem, a zarazem danie będzie tak
Kuchnia smakówW sobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAmber w TU I TAM zawsze budzi nadzieję. Na coś wyjątkowego, innego, nowego. Z nadzieją czekamy na ten moment, gdy możemy nareszcie zobaczyć co zrodziło się w naszych kuchniach. Prawdą jest bowiem, iż " nadzieja przychodzi do człowieka z drugim człowiekiem ".* Dziś, ukryta w ziarenkach zielonego groszku, porusza naszą wyobraźnię i pozwala kiełkować kolejnym pomysłom. Co z nich powstało? Zobaczcie(...)nią. Jest szukaniem. Gestów, słów, znaków. Czarodziejskiego kręgu, który ją wyzwala i podtrzymuje. Jak ogień. By zawsze ogrzewała. Tam w środku. Tam, gdzie wszystko powstaje, z nadziei... Nie spuszczajcie jej z oka. Raz zgubiona, nie łatwo powraca. By ją odszukać, potrzeba choć odrobiny schowanej głęboko, tam gdzie nigdy nie wygasa. Nawet jeśli jest maleńką iskierką, jej żar potrafi uczynić
KUCHARNIAWłosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenKuchnia dalekowschodnia to dla mnie synergia smaku, tekstury - i celebracji posiłku. Zdecydowanie nic nie łączy ludzi tak bardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym WOKu(...)cytryny olej rzepakowy świeża kolendra Do dzieła: Wołowinę kroimy w cienkie paski, sałatę myjemy i osuszamy, rozłamując ją na pojedyncze liście (nie rwijcie jej na małe kawałki). Paprykę i chili kroimy w słupki, grzyby myjemy i odcinamy grzybnię, korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach. Rozgrzewamy WOK do czerwoności wraz
Spektrum SmakuMięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy na talerze lub miseczki. Warstwa mięsa powinna być gruba na około 2 cm , ale nie uklepujemy jej dokładnie, by wywar łatwo wypełnił wszystkie szczeliny. Za pomocą chochelki nabieramy wywar i zalewamy nim mięso na wysokość nie większą niż 1 cm ponad powierzchnię mięsa. Wierzch oprószamy pieprzem(...)popularna jest w okolicach Górna (Lista produktów tradycyjnych, patrz Studzienina z Górna), w gminie Krasne („Tradycja smak i wdzięk” patrz Studzienina) i w gminie Markowa („Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni” patrz Galaretka z nóżek wieprzowych (studzienina)) *** pod taką nazwą podaje się galaretę w gminie Frysztak („Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” patrz Studzielinka drobiowa) Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzJestem fankom prostej polskiej kuchni, która może nie jest dietetyczna, ale jaka smaczna!! Dla smakoszy wieprzowiny kolejny przepis na ŻEBERKA . ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM SKŁADNIKI: 1kg. żeberek 10 dag. mąki po cztery ziarna ziela angielskiego, pieprzu 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula 2 liścia laurowe margaryna, sól, pieprz, ewentualnie kostka pieczeniowa knorr WYKONANIE: Pokrojone żeberka posypać solą i pieprzem(...)ziarna pieprzu,, ziela angielskiego i dusić na wolnym ogniu około 45 min. ( do miękkości mięsa) i kostkę pieczeniową jeśli chcemy, mięso podlewamy wodą, kiedy będzie miękkie odparowujemy jej nadmiar . Zostanie fajny sosik. SMACZNEGO
Kuchnia BeatyGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część
Karo in the Kitchenwypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy, a co najważniejsze młode pokolenie pracowało w kuchni ze mną i to twórczo!. Dziękujemy #myAmbition za zaproszenie do Wspólnej zabawy. Idealne rozwiązanie na szybki lunch w pracy, w szkole czy na uczelni, na zimno idealna - zdrowa(...)wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ). 2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki. 3. Twaróg
Apetyczna babeczkaprawie dwieście złotych. Zastanawiałam się dlaczego ktoś tam wycenił ten tytuł. Wszystko wyjaśniło się w dniu doręczenia przesyłki. Dlaczego kurier postawił przesyłkę na podłodze? Nie podał mi jej do ręki tylko postawił przede mną. Trochę dziwne, ale w pełni uzasadnione. Przekonałam się o tym podnosząc to kartonowe pudełko. Oooeeesuuu, jakie to ciężkie! Przecież tam jest tylko jedna książka(...)dodatkowych walorów estetycznych. Dodam tylko, że obecnie Ten tytuł jest w promocyjnej cenie, bo kosztuje 161,50 zł. Jeśli chodzi o opisówkę byłoby na tyle. Wersja salonowa , bo do kuchni raz, że szkoda, dwa format zbyt duży. Nie bez kozery jest określana jest albumem o kulturze kuchni włoskiej w Polsce. Nie znajdziemy tam ogromnej ilości przepisów, bo jest
Blondynka Gotujezabraknie, to i dom nie powstanie. To samo porównanie można zastosować do ludzkiego organizmu i procesu rozbudowy tkanki mięśniowej. Białko jest kluczem do wzrostu tkanki mięśniowej oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy(...)może dostarczyć Twojemu organizmowi nawet 30g białka o każdej porze i w każdym miejscu. LINK DO PRODUKTU: http://www.myprotein.pl/our-range/protein.list MOJA OPINIA: Białka są naprawdę świetne! W swojej kuchni próbowałam dwóch smaków: tirami su i czekolada-kokos. Przyrządzałam z nimi już mnóstwo różnych, pysznych posiłków, nie tylko omletów, do których jednak białko dodaję najczęściej. Białka mają różnorodne smaki
Tetiisherirożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący sezamem hummus mógł już się pojawić. Do przygotowania go zachęciła mnie książka królująca ostatnio w mojej kuchni czyli "Warzywo". nadaje się on świetnie do smarowania pieczywa jednak mi najbardziej do gustu przypadła opcja maczania w nim paluchów wykonanych z ciasta na pizzę. Hummus pół szkl(...)będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie była
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe
Kuchnia PROzdrowotnadłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)każdy plasterek przekroiłem na dwie części - w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodałem pokrojoną kiełbasę, którą smażyłem na dużym ogniu, aż do jej dość mocnego zarumienienia się. Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie
Wyprawy kulinarne