Fasola, zaraz po soi i grochu, najlepszym źródłem białka, ma go więcej niż mięso. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a szczególnie
MenmagazineKawę z miętą pierwszy raz piłam wiele lat temu. Było to u mamy mojej koleżanki, która w ogródku miała jakąś specjalną odmianę mięty. Rosła wysoka, miała
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki,200 g masła, 1/2 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,150 g masy marcepanowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka
Aga w kuchninasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał o każdym przynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem(...)koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam w jej ślady.Małże jednak nie dla mnie, zostawiam je innym smakoszom. Choć danie zjadłam do końca - nie zamówiła bym ponownie. Ja wolę inne smaki
kolorowotorcikowoTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA AUBERGINE NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować(...)którego znamy z programu „Teoria smaku”. Akcja potrwa do 10.03, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. ______________________________________________________________________________________________________ O CO CHODZI? Cała akcja jest pod patronatem GROUPON
Ostra na SłodkoMasę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę, ale jej nie rozrzedzić). Na dno pucharków wlewamy po łyżeczce sosu malinowego. Nakładamy naprzemiennie, najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką, obie masy. Każdą warstwę również polewamy sosem. Gotowy deser ozdabiamy skórką(...)zapewne wiele radości. Duże dzieci też bez problemu sobie z nim poradzą. Smacznego. Deser bierze udział w konkursie Słodki prezent na Dzień Matki, zorganizowanym przez Katarzynę z bloga Tradycyjna kuchnia http://tradycyjnakuchnia.blogspot.ie/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.htmlWydrukuj przepisThe post Deser malinowy z nutką cytryny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy
W kuchni Karmel-itkiktórzy są z przymusu na diecie bezglutenowej, wiedzą doskonale, jak bardzo trzeba być zorganizowanym w kuchni, żeby zawsze zjeść w porę swój posiłek. U mnie dodatkowe problemy sprawiają wahania poziomu cukru. Jedzenie na mieście odpada. Dlatego zawsze, gdy wychodzę z domu, pilnuję, żeby zabrać ze sobą odpowiednią ilość posiłków. Zdarzają się jednak sytuacje awaryjne. Ostatnio zakupy, które przewidziałam do godziny(...)lodówce ugotowaną quinoę i bulion na kościach. Mógłby to być również rosół, albo wywar warzywny, w ostateczności taką zupę da się przygotować na wodzie, trzeba tylko zadbać o jej odpowiednie doprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut (1 porcję z użyciem rozdrabniacza), nawet zdążyłam pospiesznie zrobić parę zdjęć dla Was ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szalotki 1 mała marchewka
Quinoa Raz!Pogoda nie jest dla nas łaskawa. Ani to zima, ani jesień. Nie wiadomo właściwie co. Przez te wahania pogody skacze również ciśnienie, jesteśmy ospali, zniechęceni i
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 filety ryby (u mnie dorsz)1 cebula1 łyżka masłaolej 1 mały por30 dag pieczareksól, pieprzmajeranekjajko do posmarowaniaSposób przygotowania:1. Rybę odmrożoną
Kuchnia domowa Aniprzy tym nie spędzać całych godzin w kuchni ??? Ja mam tak bardzo często że liczy się dla mnie i smak i czas przygotowania jednocześnie. Czasem w kuchni trzeba wykazać się sprytem i pomysłowością ot co. Nie twierdzę, że wynika to z mojego lenistwa (nie lubię tego słowa) ale czasem są ważniejsze rzeczy niż gotowanie, w weekend lepiej(...)Postawą jest pierś z kurczaka i trzy składnikowy warzywny sos łatwizna! Można go wzbogacić o zeszkloną cebulkę, ale mnie tego dna nie chciało się ronić łez przy jej obieraniu i siekaniu więc sos jest 3 a nie 4 składnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli
W kuchennej krainiesię nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu(...)jednocześnie mają głębszy aromat. Wiele nielubianych pod inną postacią warzyw może stać się po takiej obróbce uwielbiane. Koniecznie spróbujcie! Zdaję sobie sprawę, że brukselka nie jest zbyt popularna w kuchni krajów śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako
Chilli Czosnek i OliwaZdrowie ze smakiem] . Pewna blogerka kulinarna właśnie wydała swoją książkę..a tą blogerką jest Maria Banach, która prowadzi bloga Gruszka z fartuszka .Kilka dni temu była właśnie premiera jej książki Strączki . Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Jak sam tytuł wskazuje jest to książka z przepisami ze strączkami w roli głównej.Książka nawet jest podzielona na działy(...)pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych stołach, a niektóre może i w ogóle nie są wykorzystywane w naszych kuchniach, a warto je mieć w swojej kuchni . można z nich wyczarować różne potrawy, zarówno wytrawne, ale także na słodko..Ja ostatnio sama robiłam ciasta z dodatkiem warzyw, ale p.Maria zaskoczyła
Moje domowe kucharzenieWiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do wiosennych potraw czy deserów najlepiej pasuje ulubione wino lub nalewka. Polecam tą z pigwy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMizeria z zielonych ogórków Przepraszam, że znowu tak mało mnie na blogu, niestety czasem tak jest, w tym zabieganym świecie. Ostatnio też chorowałam i tak
Mój pomysł namojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak
moj przepis na