przy tym nie spędzać całych godzin w kuchni ??? Ja mam tak bardzo często że liczy się dla mnie i smak i czas przygotowania jednocześnie. Czasem w kuchni trzeba wykazać się sprytem i pomysłowością ot co. Nie twierdzę, że wynika to z mojego lenistwa (nie lubię tego słowa) ale czasem są ważniejsze rzeczy niż gotowanie, w weekend lepiej(...)Postawą jest pierś z kurczaka i trzy składnikowy warzywny sos łatwizna! Można go wzbogacić o zeszkloną cebulkę, ale mnie tego dna nie chciało się ronić łez przy jej obieraniu i siekaniu więc sos jest 3 a nie 4 składnikowy. U nas był z makaronem ale można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli
W kuchennej krainiesię nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu(...)jednocześnie mają głębszy aromat. Wiele nielubianych pod inną postacią warzyw może stać się po takiej obróbce uwielbiane. Koniecznie spróbujcie! Zdaję sobie sprawę, że brukselka nie jest zbyt popularna w kuchni krajów śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako
Chilli Czosnek i OliwaZdrowie ze smakiem] . Pewna blogerka kulinarna właśnie wydała swoją książkę..a tą blogerką jest Maria Banach, która prowadzi bloga Gruszka z fartuszka .Kilka dni temu była właśnie premiera jej książki Strączki . Książka wydana jest przez Wydawnictwo Samo Sedno .Jak sam tytuł wskazuje jest to książka z przepisami ze strączkami w roli głównej.Książka nawet jest podzielona na działy(...)pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych stołach, a niektóre może i w ogóle nie są wykorzystywane w naszych kuchniach, a warto je mieć w swojej kuchni . można z nich wyczarować różne potrawy, zarówno wytrawne, ale także na słodko..Ja ostatnio sama robiłam ciasta z dodatkiem warzyw, ale p.Maria zaskoczyła
Moje domowe kucharzenieWiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do wiosennych potraw czy deserów najlepiej pasuje ulubione wino lub nalewka. Polecam tą z pigwy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMizeria z zielonych ogórków Przepraszam, że znowu tak mało mnie na blogu, niestety czasem tak jest, w tym zabieganym świecie. Ostatnio też chorowałam i tak
Mój pomysł namojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak
moj przepis naIm więcej wiosny za oknem, tym więcej wiosny pojawia się na naszych talerzach. Coraz częściej i w coraz większych ilościach zaczynają nam towarzyszyć warzywa, które mają
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTo wspaniały krem, który rozgrzeje ,a także nasyci. Idealny dla zabieganych. Zupy-kremy, miksowane na gładko to świetna sprawa. Nikt nie wie praktycznie co jest w
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: - 1,5 szklanki ryżu arborio - 1 cebula pokrojona w małą kostkę - bulion warzywny (około litra) - 100 ml białego wytrawnego wina - 200 g kasztanów - 200 g
Kuchnia bezglutenowa LoliDopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie
Z Kuchni Do Kuchniszczerą opinię. W ciągu całego miesiąca było max 3 dni w które nie gotowałam więc w pozostałe miałam czas porządnie zapoznać się z tym nowym sprzętem w mojej kuchni. A bywało, że przygotowywałam na niej śnidanie, obiad i potem jeszcze kolację. Pomyślicie sobie…jak tłusto. Nic bardziej mylnego o czym zaraz się przekonacie. Na początek kilka podstawowych danych. Wybralam(...)stick potrawy nie przywierają do patelni a dzięki 4-ro warstwowej powłoce szafirowej naczynie jest odporne na zarysowania. Co ciekawe nawet szklana pokrywa z hartowanego szkła jest żaroodporna i jej też można używać w piekarniku. Jak dla mnie bajka. Nie chcę zajmować zbyt wiele miejsca na techniczne sprawy bo chcę Wam przestawić patelnię w użyciu dlatego po szczegóły zapraszam
Mienta blogwłaściwie to nie przepadam za selerem. Używam go w kuchni ale bez szału Natomiast coś, co uwielbiam, to surówka z selera :)! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu(...)można do niej dodać sparzone rodzynki i/lub orzechy, ale nie jest to konieczne. W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ
UgotujmyTo.plbardzo nie mam czasu na stanie w kuchni wtedy przyrządzam 2 w 1 czyli zupę z mięskiem :) Dziś zapraszam na pyszną , sytą i rozgrzewającą zupę gulaszową Składniki:40 dag szynki1 papryka czerwona3 pomidory1 cebula5 ziemniaków2, 5 litra bulionu warzywnegosól pieprz, słodka paprykaWykonanie:Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumieni przekładamy do garnka(...)dodajemy do garnka z mięsem. Ziemniaki obieramy kroimy w dośc sporą kostkę,dorzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, ja jej daję dośc sporo. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchniO sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy
SzczyptaSmaQWitam! Dla mnie rozpoczął się już przedświąteczny czas, czas kupowania prezentów (pierwsze już kupione i zapakowane), rozmyślania o wystroju świątecznym domu no i oczywiście czas planowania
Kuchnia Beatybotwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie naszą, charakterystyczną dla wiosennej pory, dzisiejszą smaczną zupę - botwinkę. Po drugie - odniosę się do mojej jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno - nie psujcie tej zupy dodatkami w postaci np. wędzonego boczku, ziela angielskiego czy liści laurowych(...)Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza zupa! Dodatki, o których wspomniałam, zabiją (i to skutecznie!) jej smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka
Garniec Magalie