B ardzo dobrym i sprawdzonym klejem do etykiet jest zwykłe krowie mleko. Gotowe etykiety wycięte np. z kartki papieru A4 ( np. do drukarek ) smarujemy od
Przepisy i porady kulinarneTen bigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach
Codzienna kuchnia niecodziennakotletów sos np. pomidorowy . Ty razem upiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu(...)przygotować pyszny słodko-pikantny sos w orientalnym stylu jak na zdjęciu poniżej. Smacznego! The post Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGLONY NORI - algi morskie stanowiące niezastąpiony składnik kuchni japońskiej. Spożywanie ich często kojarzone jest też z kuchnią wegetariańską albo makrobiotyczną. Są cenione nie tylko za wartości odżywcze i smakowe, lecz także za niski stopień przetworzenia. Stanowią źródło wielu składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość wapnia, żelaza i jodu. Dodatkowo glony zawierają mnóstwo witamin: A, K, C, E, PP oraz(...)witamin z grupy B, a także duże ilości błonnika pokarmowego. Taką oto sałatkę postawiłam na wigilijnym stole jako ciekawostkę kulinarną. Poprosiłam wszystkich, aby spróbowali odgadnąć, jaki jest jej skład. Zdecydowanie mówili, że ryba, że na pewno w składzie jest makrela. Piękne zdziwienie rysowało się na ich twarzach, gdy oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis
wege i kropkaponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk, na których można by hodować zwierzęta. Takie uwarunkowania zmusiły Greków do zastępowania mięsa innymi produktami, a fasola jest wartościowym źródłem białka. W kuchni greckiej znajdziemy wiele potraw bazujących na fasoli, a samo gigandes plaki odnajdziemy w tawernach w całej Grecji w różnych odmianach. Grecy uwielbiają gigandes plaki i uważają je za potrawę narodową(...)klimatycznymi sprzyjającymi uprawie fasolia gigantes. Fasolia gigantes czasem zwana jest też elephantes (słoniową), co oznacza szczególnie wielką odmianę fasoli gigantes.Niestety ciężko jest kupić fasolę gigantes w Polsce - można poszukać jej w sklepach z greckimi produktami. Mi udało mi się znaleźć ją w jednym sklepie internetowym z greckimi produktami i na Amazonie. Choć spokojnie możecie użyć dowolnej białej fasoli, jednak najlepsza
Chilli Czosnek i Oliwawskazuje na swą dwuwymiarowość w wierzeniach ludowych. Sambucus nigra L. Sambucus nigra L. jako roślina o silnym działaniu ochronnym. Tworzono z niej amulety, mające chronić przed złem, chłodzono się jej gałęziami, aby przepędzić złe moce. Panna Młoda w dniu ślubu dostawała dwie gałązki owej magicznej rośliny. Jedną sadziła w domu, drugą - za stodołą. W ten prosty sposób chroniono obejście przed(...)dlaczego wgłębiłam się w tematykę bzu tak szczegółowo i wieloaspektowo... Otóż zauważam, iż coraz więcej roślin, pozornie dzikich i niepozornych, rosnących na uboczach, ma coraz większe zastosowanie w naszej kuchni. Ostatnim odkryciem jest przepyszny HOLUNDERBLÜTENSAFT, czyli sok z czarnego bzu. Jest niesłychanie prosty, podany z wodą mineralną działa odświeżająco i orzeźwiająco ! Pod przepisem na sam sok, podaję Wam propozycję
Kuchnia smakówsprawiły, że otwierając menu sama śmiałam się do siebie. Kartkowałam w miarę szybko, bo żołądek tym razem oznajmił, że nie wytrzyma katuszy związanych z zapachami wydobywającymi się z wspomnianej kuchni. Coś na ciepło, najlepiej w płynnej postaci! I tak znalazłam zupę czosnkową z serem. Z każdą łyżką mój brzuch zalewała fala euforii, która na pewno podobna była do tej obrazowanej(...)Kamila za pierwsze miejsce! Brawo dla "Bacówki" za zupę czosnkową! Zainspirowana smakiem, chciałam Wam przedstawić naszą zupę czosnkową, dodatkowo, oprócz sera żółtego, dodałyśmy do niej gorgonzoli, która nadała jej fantastycznie kremowy i wyrazisty smak. Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola Składniki: 1,5 główki czosnku (jak są małe to 2 główki) 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego
Moja Mama GotujeNa takie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu
Zasmakuj KuchniPrzepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie
Anioszek w kuchniWielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej
Kuchnia ŁukaszaMazurek to chyba najbardziej „wypasione” ciasto w polskiej kuchni. Pieczone raz do roku ale za to z iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek(...)który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie było jej na pół palca, a i tak było upiornie słodko. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, zawsze może nałożyć grubszą warstwę kajmaku. I tak trzeba ugotować całą puszkę mleka. Ja zużyłam tylko 1/3, resztę wstawiłam do lodówki i wykorzystam przy
Wiem co jemsłodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin. W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin, aż z ekscytacji dostałam wypieków na polikach. Ale cóż to za szczęście! Piękne, pulchne, brązowiutkie smakołyki rosnące w piekarniku i zadowolone, wyczekujące miny(...)animację. i mojego Marcina)! Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie! Bardzo rzadko bawię się
Gotowanie to kochanieW pastach, hummusach- czyli jednym słowem smarowidłach jestem wręcz zakochana, ponieważ oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych, (jako zastępstwo dla szeregu niezdrowych wędlin i serów) są przede wszystkim
Nie Bo Piekło5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi
Kulinarne przygody Gatitytutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie w arto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty. Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis(...)okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób. Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu istotne jest jednak, aby jej nie przegotować, ponieważ nabiera wtedy niezbyt ciekawego, brunatnego koloru i specyficznego smaku. D obrze komponuje się z parmezanem, octem balsamicznym, bekonem, orzechami, musztarda
Codzienne Gotowaniemargin-bottom: 0.21cm; } Ten specjał rodem z Lotaryngii wynalazł pewien piekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy(...)daniem na śniadanie bądź obiad. Jak już pisałam na początku, pochodzi z północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek. W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność
Przepysznik - BLW i nie tylkoupiec. Wspólnie zatem upiekliśmy bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem. Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi(...)środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika czosnek może sobie w nim stygnąć dopóty, dopóki nie będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się
Grahamka, weka i kajzerkapoprzednim tygodniu, miałam w kuchni dwie lewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową tartę. Krem, który ją wypełnia jest obłędny!! O wszystkich nieudanych próbach robienia francuskiego kremu na żółtkach mogę zapomnieć, znalazłam nadzienie doskonałe. Masa tłustej śmietany, puszka słodzonego mleka skondensowanego i dodatki - tu już pełna dowolność, ale kwaśny smak(...)limonki idealnie dopełnia całość. Przygotujcie się na lawinę słodyczy, mlaskania i oblizywania palców. Oj Nigella to bogini. Jej słodkości to jest coś na co zawsze można liczyć! I w dodatku bez żadnego pieczenia, kombinowania - raz, dwa i gotowe!Składnikispód250g pełnoziarnistych herbatników100g masła50g gorzkiej czekolady1 łyżka kakaomasa300ml śmietany 36% (2 małe opakowania)puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g
W kuchni wieczorem