jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:51/100)

Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola 156

sprawiły, że otwierając menu sama śmiałam się do siebie. Kartkowałam w miarę szybko, bo żołądek tym razem oznajmił, że nie wytrzyma katuszy związanych z zapachami wydobywającymi się z wspomnianej kuchni. Coś na ciepło, najlepiej w płynnej postaci! I tak znalazłam zupę czosnkową z serem. Z każdą łyżką mój brzuch zalewała fala euforii, która na pewno podobna była do tej obrazowanej(...)Kamila za pierwsze miejsce! Brawo dla "Bacówki" za zupę czosnkową! Zainspirowana smakiem, chciałam Wam przedstawić naszą zupę czosnkową, dodatkowo, oprócz sera żółtego, dodałyśmy do niej  gorgonzoli, która nadała jej fantastycznie kremowy i wyrazisty smak. Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola Składniki: 1,5 główki czosnku (jak są małe to 2 główki) 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego

Moja Mama Gotuje
Zupa warzywna z kiełbasą 161

Na takie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu

Zasmakuj Kuchni
Dżem truskawkowo-rabarbarowy 145

Przepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie

Anioszek w kuchni
Babka na białkach 178

Wielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej

Kuchnia Łukasza
Mazurek kajmakowo-morelowy 142

Mazurek to chyba najbardziej „wypasione” ciasto w polskiej kuchni. Pieczone raz do roku ale za to z iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek(...)który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie było jej na pół palca, a i tak było upiornie słodko. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, zawsze może nałożyć grubszą warstwę kajmaku. I tak trzeba ugotować całą puszkę mleka. Ja zużyłam tylko 1/3, resztę wstawiłam do lodówki i wykorzystam przy

Wiem co jem
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 214

słodkości życia", na którą w tygodniu brak mi godzin.  W tę niedzielę na szczęście nie dałam się zmęczeniu i zaraz po spacerze w pięknej, wiosennej pogodzie ruszyłam do kuchni. Mieszałam, kombinowałam i piekłam przez kilka godzin, aż z ekscytacji dostałam wypieków na polikach. Ale cóż to za szczęście! Piękne, pulchne, brązowiutkie smakołyki rosnące w piekarniku i zadowolone, wyczekujące miny(...)animację. i mojego Marcina)! Jak wiecie, uwielbiam szarlotki. Ubóstwiam je wręcz, mogłabym je jeść tonami, naprawdę. W każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Tym razem, potrzebowałam jej NA TERAZ. Nie umiem Wam wytłumaczyć, dlaczego. Czasami tak po prostu mam (według Marcina cały czas). Jaki najlepszy na to sposób? Gotowe ciasto francuskie!  Bardzo rzadko bawię się

Gotowanie to kochanie
Wegański, bezglutenowy zestaw przekąskowy, pasta z pestek dyni i pasta orzechowa z krakersami z siemienia lnianego 189

W pastach, hummusach- czyli jednym słowem smarowidłach jestem wręcz zakochana, ponieważ oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych, (jako zastępstwo dla szeregu niezdrowych wędlin i serów) są przede wszystkim

Nie Bo Piekło
Gorąca biała czekolada z wanilią i pomarańczą 264

5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 343

Dzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona brukselka z boczkiem i kasztanami 217

tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie w arto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty. Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis(...)okazało się przepyszne i gorąco polecam wypróbować brukselkę podana w ten sposób.  Brukselkę można podać na wiele sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu istotne jest jednak, aby jej nie przegotować, ponieważ nabiera wtedy niezbyt ciekawego, brunatnego koloru i specyficznego smaku. D obrze komponuje się z parmezanem, octem balsamicznym, bekonem, orzechami, musztarda

Codzienne Gotowanie
Francja: Quiche Lorraine 152

margin-bottom: 0.21cm; } Ten specjał rodem z Lotaryngii wynalazł pewien piekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy(...)daniem na śniadanie bądź obiad. Jak już pisałam na początku, pochodzi z północno-wschodniej Francji, graniczącej z Niemcami, toteż nazwa nie bez przyczyny może się kojarzyć z niemieckim słowem 'kuchen' czyli po prostu placek.   W Średniowieczu Quiche Lorraine pieczono w specjalnych, dużych i żeliwnych patelniach wylepionych najpierw ciastem chlebowym, a następnie zalewanych masą śmietanowo-jajeczną. Ze względu na dostępność

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 306

upiec. Wspólnie zatem upiekliśmy bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem. Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy na ząbki, którym ścinamy czubki. Ząbki kładziemy na folii aluminiowej, delikatnie skrapiamy oliwą, i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Brzegi(...)środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika czosnek może sobie w nim stygnąć dopóty, dopóki nie będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane na 18 bułek, każda po około 90 g ciasta. Taka ilość bułek nie mieści się

Grahamka, weka i kajzerka
Tarta limonkowa z przepisu Nigelli Lawson 963

poprzednim tygodniu, miałam w kuchni dwie lewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową tartę. Krem, który ją wypełnia jest obłędny!! O wszystkich nieudanych próbach robienia francuskiego kremu na żółtkach mogę zapomnieć, znalazłam nadzienie doskonałe. Masa tłustej śmietany, puszka słodzonego mleka skondensowanego i dodatki - tu już pełna dowolność, ale kwaśny smak(...)limonki idealnie dopełnia całość. Przygotujcie się na lawinę słodyczy, mlaskania i oblizywania palców. Oj Nigella to bogini. Jej słodkości to jest coś na co zawsze można liczyć! I w dodatku bez żadnego pieczenia, kombinowania - raz, dwa i gotowe!Składnikispód250g pełnoziarnistych herbatników100g masła50g gorzkiej czekolady1 łyżka kakaomasa300ml śmietany 36% (2 małe opakowania)puszka słodzonego mleka skondensowanego (ponad 400g

W kuchni wieczorem
Granola z cynamonem 151

Bardzo lubię wszelkie płatki, owsianki, jaglanki itp. , ale granolę jakoś nie szczególnie często robię. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić i to wcale nie w celach śniadaniowych, ale

Czary - gary w kuchni
Rolada schabowa z białą kiełbasą 162

Super na zimno jak i na ciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona

Kuchnia Pokoleń
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 233

mojprzepisna.pl | Kokosowo-owsiane ciasteczka Niby zwykłe ciastka owsiane, a jednak bez cukru, bez mleka, bez mąki, z dużą ilością błonnika i tych dobrych wartościowych węglowodanów. Nie

moj przepis na
Ryba w galarecie 138

tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych i nie bardzo tłustych dlatego dodaję nieco słoninki lub boczku do masy rybnej co znacznie poprawia jej walory smakowe. Jakoś ostatnio rybnie się u mnie zrobiło na blogu :). Ryba w galarecie Składniki 500 g odfiletowanej ryby bez skóry ( u mnie szczupak i sandacz ) 1 cebula 1 jajko(...)ponownie wkładam do lodówki do zastygnięcia. Wyciągam rybkę z filiżanek tuż przed podaniem na stół. Smacznego   Artykuł Ryba w galarecie pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 180

mąki - płaska szczypta soli Składniki na zaczyn dobrze wymieszać w średniej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce - u mnie zaczyn leżakował w kuchni na stole, w temperaturze pokojowej . Do dużej miski wsypać obydwie mąki, kakao oraz sól. Dodać zaczyn, miód, melasę oraz olej. Dolać napar z kawy. Stopniowo dolewać ciepłą wodę wyrabiając ciasto(...)minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i uformuje w zwartą kulę - ciasto z mąki żytniej będzie zawsze mocniej klejące, niż przy użyciu innych rodzajów mąk, taka jej "uroda" :)   Jeśli masa chlebowa jest zbyt sucha, można dolać 1-2 łyżki wody; gdy jest z kolei zbyt wilgotna, należy dosypać maki. Niestety trzeba to robić "na oko"i wyczucie, bo mąka

Grunt to przepis!
Knedlik, czyli czeski knedel. 288

Jako, że dorastałam w domu leżącym dwa kilometry od przejścia granicznego z Czechami, to kuchnia czeska jest mi wyjątkowo bliska. Często w niedziele chodziliśmy na spacer do przygranicznych, czeskich restauracji na pyszny obiad. Oczywiście moim ulubionym daniem był Knedlik z pysznym sosem, więc tradycyjnie zamawiałam go bardzo często. I tak też zostało. Pyszna, puszysta buła z aksamitnym, mięsnym sosem(...)kapusta marynowana z buraczkami to klasyczna pozycja czeskiego menu. Czasami kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był

Rozpustne gotowanie
test herbatek TEEKANNE 132

herbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo.  Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana, że nie będzie mi smakować. Jakoś tak ten aromat jaśminu mi nie pasował ale kiedy spróbowałam zmieniłam zdanie. Posmak jaśminu był bardzo delikatny(...)faworytem jest herbatka pomarańczowa, osłodzona odrobiną miodu.  W sumie to nie mogę powiedzieć, żeby któraś mi nie smakowała. Na pewno niektóre z nich na stałe zagoszczą w mojej kuchni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania