jej zasadami. Mogłoby się wydawać, że dieta warzywno-owocowa jest dietą monotonną, ale nic bardziej mylnego! Dzięki tej diecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie! Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni
Okiem Blondynki by McBlondikuchni. Składniki: pyry ( ziemniaki) twaróg tłusty szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz do smaku olej / masło do okraszenia pyry Przygotowanie: dokładnie wyszorowane ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości, pamiętaj, że gotujesz je w całości więc czas gotowania będzie dłuższy ugotowane ziemniaki odparuj twaróg rozgnieć widelcem, dodaj sól i pieprz do smaku, następnie dorzuć posiekany szczypiorek oraz dodaj śmietanę, nie dodawaj jej
Oka w rosole czyli KaFka gotujekuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone do nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej
Kulinarna PokusaSłynną włoską zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę(...)robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew
Trzeci talerzNa obiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem.
Różne smaki w kuchniSama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się do reszty." Jeżeli w waszym egzemplarzu Władcy Pierścieni zamiast tarty jeżynowej występuje ciasto z jagodami, to znaczy po prostu, że macie jej polską wersję. W oryginalnej stoi jak byk: blackberry tart! Nie mam pewności, czy pan Barliman Butterbur (właściciel gospody "Pod Rozbrykanym Kucykiem" przyrządzał ją w ten sposób, co ja, ale właściwie(...)dlaczego nie? Mój sposób jest bardzo dobry, prosty i swojski (czyli hobbicki), a przede wszystkim bardzo smaczny! :) Muszę przyznać, że kiedy dowiedziałem się o zadaniu na ten tydzień ( literacka kuchnia ), pomyślałem - świetnie, to bardzo fajny, inspirujący temat. Potem jednak zacząłem się martwić - nie mogłem przypomnieć sobie żadnych konkretnych przepisów ze stron ulubionych książek. W końcu postanowiłem ograniczyć się do swojej
zadanie-gotowanieKiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki
Szefowa kuchniW weekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść
Lili w kuchniuboga, pobożna dzieweczka, która mieszkała razem z matką, a obie nie miały już co jeść. Poszło więc dziecię do lasu, spotkało tam staruszkę, a ta znając nędzę dzieweczki podarowała jej garnuszek, do którego wystarczyło powiedzieć: "Gotuj, garnuszku!", a wnet zaczynała się w nim gotować wspaniała zupa jaglana, gdy zaś dzieweczka wołała: "Dosyć, garnuszku!" - garnuszek wnet przestawał gotować. Dziewczynka, uradowana, podziękowała(...)już dość, ale matka zapomniała slow, którymi można było powstrzymać garnuszek. Gotował wiec garnuszek dalej, a słodka zupa przelewała się za brzegi, i gotował ciągle, a tu już cała kuchnia pełna i cały dom, i drugi dom, i ulica, jakby garnuszek chciał cały świat nasycić. Nikt nie mógł go powstrzymać. Wreszcie gdy pozostał tylko jeden
Kryzysowa Książka KucharskaTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj błyskawiczna sałatka z wędzonej makreli. Można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę
Codzienna kuchnia niecodziennamuzyki czy decupage oraz wiele innych rzeczy.Może te rzeczy nie są zbyt pięknie zdobione , ale cieszę się ,że mogłam je stworzyć własnymi rękoma tak jak to robię w kuchni z jedzeniem...bo co to za satysfakcja iść i kupić w sklepie gotowca, a tu niestety musimy poświęcić czas i energię ,"polatać" po sklepach , aby trafić za grosze jakieś cudenko(...)którego możemy stworzyć ładną i fajną rzecz , tak też było z kulą śnieżną.Kiedyś je " zbierałam" , a dziś stworzyłam swoją własną KULĘ śnieżną.Czas otworzyć sezon zimowy. Do zrobienie jej wykorzystamy to co mamy w domu , czyli różne korale,wstążki,srebne łańcuszki,kokardy,pudełko po figurce,ulubiomą zimową figurę,gałazki , listki ze sztucznych kwiatów,pistolet na klej,brokat
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibędę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych(...)takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze
Jem więc Jestemwarto przygotować domową wędlinę. Jakiś czas temu zakupiłam szynkowar i przyznam szczerze, że nie żałuję. Wprawdzie przygotowanie szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy, co jemy i znamy jej skład. Do tego ten niepowtarzalny smak i pyszna galaretka, którą uwielbiam. Ja przymierzam się do kupna drugiego szynkowaru, a Was zachęcam do zapoznania się z przepisem. Może również się skusicie(...)wodzie. Notatki - woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze - szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniBardzo lubię różnego rodzaju aromatyczne potrawy i przeglądając książkę Scandilicious trafiłam na taką właśnie wspaniałą zupę buraczkową z imbirem. Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom
Codzienne GotowanieKolejna odsłona słoikowej przygody. Tym razem na warsztat wzięłam szynkę. Odradzano mi, że to mięso nie nadające się do przerobienia w słoik. Jakże mylne były suche
MamaOskarkaPonownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej
Bananowe PoleDomowe maggi Ukryty w niepozornym lubczyku smak i aromat sprawia, że wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by nasze potrawy zyskały nową jakość. Oczywiście w wielu
Miód i pieprz