jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:46/100)

Ziołowe kostki 147

kuchni na parapecie królują zioła. A kiedy nagle w domu unosi się zapach mięty, to znak, że z niej korzystają moje psiaki. Mięta stoi na podłodze właśnie dla nich. Lubię bardzo dotykać ziół. Zostawiają zapach na ręce (no może z wyjątkiem świeżej kolendry, której zapach kojarzy mi się z pewnym owadem). Jeśli już mowa o kolendrze to używam jej tylko

Tylko pysznie
Gryczana zapiekanka z twarogiem, cebulą, pieczarkami i papryką 187

Przepis inspirowany kuchnią staropolską. Pomimo że nie jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa,  jutro trafi u mnie na wigilijny stół. To danie postne i sycące, czyli tak jak nakazuje świąteczna tradycja. :) Coraz rzadziej uwzględniamy kasze w naszym codziennym menu. A szkoda, bo charakteryzuje je niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Prezentowana przeze mnie dzisiaj, kasza gryczana, jest uznawana za najzdrowszą spośród(...)wszystkich kasz. Jej dużo zaletą jest to, iż nie zakwasza organizmu, a zawarta w niej skrobia wchłania małą ilość wody, którą powoli oddaje. Nie zawiera w swoim składzie glutenu, a więc zaleca się ją również do diety bezglutenowej. W swoim składzie zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz składniki mineralne, witaminy B₁, witaminy PP, witaminę E, a także związki

Kuchnia Ellie
Rustykalna tarta z jabłkami 131

Jesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście(...)razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk i dobra książka. Wtedy już można się skryć w bezpiecznych zakamarkach naszego domu i z radością pałaszować ten jesienny wypiek. :)Ciasto:250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120

Food Square
Straszne ciasteczka na Halloween 403

kuchni i piekliśmy straszne ciasteczka. Zawsze robiliśmy paluchy czarownicy, a do tego jakieś wymyślone na poczekaniu kształty - duchy, trumny, dynie, diabły, czaszki, kapelusze czarownicy, itp. Zawsze mieliśmy przy tym mnóstwo zabawy. "Babcia znowu powie, że choć są smaczne, to wyglądają tak ohydnie, że ich nie dotknie, hi hi hi. Zróbmy dla niej kilka normalnych. Albo już wiem! Powiemy jej

chwile dla mnie
Orzeźwiająca sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem i miętą (Pasta rinfrescante con salmone affumicato, cetriolo e men 164

Sa ł atka makaronowa z wędzonym łososiem, ogórkiem, kaparami, filecikami anchois z dodatkiem świeżej mięty i cytryny jest moj ą  propozycj ą

La grande e la piccola cuoca
Bazyliowe co nieco 128

Dla niektórych idealnym dopełnieniem pomidorów jest cebula, dla mnie z kolei bazylia. Wystarczyły dwa tygodnie, aby moja uprawa bazylii rozrosła się do gigantycznych rozmiarów i choćbym

greenscarf
Tomato soup with coconut milk and balsamico 137

It's nice to variety of tomato soup ,  has a wonderful aroma and great taste . Coconut milk gives this soup an exotic character.  To

Smaki Przyprawy i Kolory
Golonka w piwie 168

Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie

Kulinarna Pokusa
Soczyste kotlety 166

Dziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka  " SOCZYSTE KOTLETY"   -możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi. 

Kuchnia Beaty
Karminadle kotlety rybne 263

Jutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 161

maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru(...)razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego.   The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku 174

jej zasadami. Mogłoby się wydawać, że dieta warzywno-owocowa jest dietą monotonną, ale nic bardziej mylnego! Dzięki tej diecie, można odkryć zupełnie nowe dania i poznać nowe smaki Przykładem takiego kulinarnego odkrycia jest dla mnie spaghetti z cukinii. Nigdy wcześniej nie zdarzało mi się robić warzywnych makaronów, a teraz mogłabym je jeść codziennie! Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni

Okiem Blondynki by McBlondi
Pyry z gzikiem 195

kuchni. Składniki: pyry ( ziemniaki) twaróg tłusty szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz do smaku olej / masło do okraszenia pyry Przygotowanie: dokładnie wyszorowane ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości, pamiętaj, że gotujesz je w całości więc czas gotowania będzie dłuższy ugotowane ziemniaki odparuj twaróg rozgnieć widelcem, dodaj sól i pieprz do smaku, następnie dorzuć posiekany szczypiorek oraz dodaj śmietanę, nie dodawaj jej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 240

kuchni kolor czerwony z zielonym oraz zbliżone do nich odcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej

Kulinarna Pokusa
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

Słynną włoską zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę(...)robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew

Trzeci talerz
Faszerowana cukinia w sosie beszamelowym 111

Na obiad nie tylko schab albo kurczak....pyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem. 

Różne smaki w kuchni
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 145

Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się do reszty." Jeżeli w waszym egzemplarzu Władcy Pierścieni zamiast tarty jeżynowej występuje ciasto z jagodami, to znaczy po prostu, że macie jej polską wersję. W oryginalnej stoi jak byk: blackberry tart! Nie mam pewności, czy pan Barliman Butterbur (właściciel gospody "Pod Rozbrykanym Kucykiem" przyrządzał ją w ten sposób, co ja, ale właściwie(...)dlaczego nie? Mój sposób jest bardzo dobry, prosty i swojski (czyli hobbicki), a przede wszystkim bardzo smaczny! :) Muszę przyznać, że kiedy dowiedziałem się o zadaniu na ten tydzień ( literacka kuchnia ), pomyślałem - świetnie, to bardzo fajny, inspirujący temat. Potem jednak zacząłem się martwić - nie mogłem przypomnieć sobie żadnych konkretnych przepisów ze stron ulubionych książek. W końcu postanowiłem ograniczyć się do swojej

zadanie-gotowanie
Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów 199

Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki

Szefowa kuchni
Bezowe gniazdka z różanym kremem 152

W weekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść

Lili w kuchni