Tuż przed Wielkanocą, w ostatniej chwili, zapraszam Was na ostatni w tym roku świąteczny przepis. Miał się pojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem
Codzienna kuchnia niecodziennaMiał być przepis na ozdobienie świeczek, ale nie zdążyłam. Za to zrobiłam lasagne I. wróci z pracy i będzie zadowolona, że ma obiad. Świeczką raczej nie
dobra gospodyni dom wesołym czyniZa oknem chłodnawo, czyli na stole powinna sie pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji
Kulinarne przygody GatityKolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego
W SMAKmiałam żadnego pomysłu, krążyłam po kuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz
Moniki Smakołykiktórej listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę z czerstwego chleba wykonujemy a potem z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj
Proste PotrawyMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W
Mia Cucina SofietaPamiętacie pizzę na marchewkowym spodzie ? Lekka, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Przepis szybko zyskał popularność i jest jednym z najczęściej odwiedzanych na moim
Kuchnia EllieWiele słyszałam na temat zupy kapuścianej pomagającej zrzucić zbędne kilogramy. Przyznam, że i ja się skusiłam ale chyba mam za słaba wolę bo wytrzymałam na tej
Ewa w kuchnitych osób, które rano spędzają wieczność w kuchni po to tylko, żeby przygotować śniadanie. To, że coś jest robione szybko nie oznacza, że jest niesmaczne. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to propozycja śniadaniowa, której przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Fasola „baked beans” serwowana bez dodatków nie wszystkim smakuje. Liczba jej fanów zwiększa się kiedy dodamy do niej
mecooksodchodzi od miąższu, z papryki usuwamy też nasiona, kroimy paprykę na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta(...)góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.Ta pasta to idealny dodatek do różnych potraw. The post Pasta paprykowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodczas wysmażania jej na małym ogniu, robimy to aż konfitura zgęstnieje. Konfiturę z aronii przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrodzinka. A jej przygotowywanie można potraktować jako wspólną ceremonię. Przynajmniej u nas w domu tak jest. A gęś smakuje bosko. Już nie mówiąc o jabłuszkach z majerankiem i tłuszczykiem. Rozpusta. Takich właśnie smaków życzę Wam na Nowy rok - rodzinnych, pysznych, pełnych. Wspaniałych chwil, szalonych momentów, ambitnych planów i mocnych postanowień na cały rok 2017 życzy Wam Kuchnia po mojemu
Kuchnia po mojemuDomowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą
Karo in the KitchenPosiadanie przydomowego ogródka to wielki przywilej, a jeszcze większy, gdy klientka w sklepie, w którym pracuję, posiada własną szklarnię. Zaprzyjaźniona starsza Pani
W kuchni Karmel-itkiO tym przepisie pierwszy raz usłyszałam w warzywniaku, gdy Pani przede mną poprosiła ekspedientkę o litrowy słoik soku z kiszonej kapusty. Uprzedziła Jej ewentualne pytanie
Gosia gotuje1 średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok
Świat Domowej Kuchni