jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:31/100)

KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 149

blogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić i czymże właściwie ona jest, ta tajemnicza tapioka.No tak, tapioka to, tapioka tamto. Jednakże, z teoretycznego punktu widzenia to nicinnego(...)niej pudding. Lecz nie byle jaki!Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody

W kuchni Karmel-itki
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 137

Witajcie! Od jakiegoś czasu postanowiłam zdecydowanie ograniczyć używanie w mojej kuchni mąki pszennej. Nie za bardzo wiedziałam czym ją zastąpić, gdyż mojej poprzednie eksperymenty z różnymi typami mąk kończyły się raczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu

Health-Fit-Life
Caldo verde - portugalska zielona zupa 203

zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć

Weekendy w domu i ogrodzie
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 199

adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna na jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie

Zawsze głodna!
LIEBSTER BLOG. 194

BLOG w eterze jest i wszyscy się nominująwzajemnie, odpowiadają na pytania, zadają ponownie i tak w kółko.Już raz miałam okazję brać udział w tejże zabawie, aczkolwiek nie bardzo rozumiem jej sens. No, ale jak się bawić, to się bawić.W każdym razie, również mnie zaproszono, a dokładniej zrobiła to blogerka z PYSZNE KAPRYSY.Jest mi bardzo miło i dziękuję za wyróżnienie(...)przyjdzie ochota. Co znajduje się w lodówce. Ale przede wszystkim od tego, ile mam czasu do wyjścia na pociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak

W kuchni Karmel-itki
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 153

umówić się z przyjaciółmi, a na stronie Festiwalu:  www.restaurantweek.pl  wybrać miasto oraz restaurację z interesującym Was menu, a następnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę pełną pysnzych emocji, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko(...)wiosną. Dominują tutaj świeże zioła i młode warzywa zamknięte w szklanej kuli. Z zapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty

Food Square
Sałatka grecka 134

Sałatka grecka to niesamowicie pyszne wspomnienie ubiegłych wakacji na greckiej wyspie Kos. W naszym hotelu podawano ją do każdego posiłku, a jedzenie jej przez tydzień w

Życie ze smakiem
Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej 171

Nie mam pojęcia o co chodzi z tortami, ale wszyscy je uwielbiają. Gdy Miśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i

greenscarf
Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. 259

Jakiś czas temu zmuszona byłam przejść na kilka dni na lekkostrawną i półpłynną dietę. Wtedy to aby nie być na samych kleikach ryżowych, wymyśliłam sobie taką

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak pieczony z ziemniakami na sauerkraut 206

Kiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty

Karo in the Kitchen
Chili con carne 165

Jadłam już kilka razy, ale nigdy w domu. Jakoś tak wyszło. Dzisiaj trochę odmiany i chili con carne jest na moim własnym stole :D Na zimowe

Szczęśliwa kuchnia
Bułki pszenne 188

Dawno szukałam przepisu na bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Parówki w cieście francuskim 199

cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu. W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim(...)ciasto ładnie się zarumieni. Podajemy z keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym, albo innym ulubionym. Smacznego 🙂 The post Parówki w cieście francuskim appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziarenkowa współpraca 176

mieszanek. I/ SŁONECZNE POLA- słonecznik,sezam,siemię lniane. To zdrowy,aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek,sałatek, zup, obiadów, muesli, wypieków ,panierek i przekąsek. Wzbogaca każdą potrawę i nadaje jej nowy charakter i smak. To bogate zródło witamin i minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie tego typu ziaren wspomaga przemianę materii, układ trawienny.Wspomaga działanie(...)bakteriobójcze,dba o uklad krwionośny.Wspomaga pracę mózgu, poprawia przemianę materii. Cynamonowy raj to naprawdę raj dla ciała jak i ducha. Wspaniały smak i niezapomniane wrażenia przy eksperymentowaniu w kuchni z dodatkiem ziaren od Ziarenkowo. Więcej na ZIARENKOWO-KLIK! Polub Ziarenkowo na Facebook-u FACEBOOK-Ziarenkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak po azjatycku z papryką 396

niezwykle uniwersalne naczynie, którego lubię używać w kuchni. Dziś zapraszam na danie w nim przygotowane- kurczak po azjatycku z papryką ( przepis autorski) Składniki ( na 2 porcje): 250 g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć olej do smażenia czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chrzanimy tę zupę 137

Roberta Makłowicza. Zupa jest tak  prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura  na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania