jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:25/100)

Żurawina do mięsa na zimę 104

Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu

Ze smakiem bez glutenu
Focaccia z tymiankiem i oregano 133

To jeden z najprostszych wypieków na świecie, a smakuje doskonale. W kilka chwil przenosisz się do Italii! Jeśli piekę to tylko focaccię, bo uwielbiam jej delikatny

Moja smaczna kuchnia
Nalewka truskawkowa 986

Oto moja ubiegłoroczna nalewka, która wprost zachwyca zapachem i kolorem (chociaż na zdjęciu zupełnie tego nie widać).  Zrobiłam z połowy porcji i żałowałam już podczas

Sto kolorów kuchni
Sałatka z paluszków krabowych surimi. Szybka, imprezowa tylko 4 składniki. 545

Sałatka z paluszków krabowych to miła odskocznia od popularnych sałatek, bardzo smaczna , łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy tylko cztery składniki nie licząc

Kuchnia z widokiem na ogród
Super sałatka z porów :) PYSZNA ! 173

Hej :) Na śniadanie u nas dzisiaj wspaniała sałatka z porów. Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie ją, warto :) Potrzebujecie do jej stworzenia : 1 duży por

vegetanie
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 115

przewodnim były kasze. Z racji tego, że to produkt, który rzadko gości w mojej kuchni, a nawet znajduje się na mojej kulinarnej czarnej liście, zdecydowałam się poznać go lepiej. Nie ukrywam, że moja miłość do kaszy umarła już w dzieciństwie, gdy byłam zmuszana do jej konsumpcji w szkolnej stołówce. W domu mama też jej jakoś nie nadużywała w przygotowywaniu posiłków(...)dlatego i ja dotychczas ograniczałam się tylko, do podawania jej mężowi z gulaszem. Odczarowywanie zaczęło się poprzez, zapoznanie się z pozostałymi uczestnikami warsztatów. Dorota przygotowała kilka pytań, dzięki którym mogliśmy się troszkę lepiej poznać. Na a później przeszliśmy od słów, do czynów: Mistrz mówi uczeń słucha, czyli o co chodzi z tymi kaszami Czytanie przepisu ze zrozumieniem

Kuchnia w opałach
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 139

powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej wybrankiem został Multicooker Redmond RMC-M90 o którym kilka słów znajdziecie poniżej. Ale.... zacznijmy od początku.....  Multicooker Redmond RMC-M90   -   zdjęcie ze strony producenta zdjęcie ze strony producenta Otóż(...)puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść coś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placuszki twarogowe z bananem 172

Szybki sposób na zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli jesteście w  posiadaniu  bardzo dojrzałych bananów,  przygotujcie sobie  przepyszne placuszki  serowo- bananowe. Przepis

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 138

Trzydziestka na karku, a ja nigdy sama gołąbków nie robiłam :)  W domu rodzinnym Mama zawsze zapiekała je w piekarniku i gdybym robiła sama, to pewnie

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka szparagowa na słodko-ostro. 187

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką

Basia w kuchni
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SELERA 184

Seler często nie jest doceniany w naszej kuchni. Znamy go głównie jako dodatek smakowy do zupy (może nawet zastępować sól), który i tak na końcu część osób wyciąga, "bo niedobry". Dziwne, prawda? Niby nadaje jej pożądane cechy aromatyczne, ale sam w sobie nie smakuje. Jako dziecko, kiedy nakładałam zupę, zawsze omijałam go szerokim łukiem. Okazuje się, że niesłusznie. Seler jest

Katsuumi
Panga biała w panierce 160

Kiedyś przyrządzenie ryby w panierce sprawiało mi ogromny kłopot. Podczas smażenia rozwalała się, robiła "paćkowata" i wyglądem przypominała pastę z bułki tartej i wody... Teraz już

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka caprese 465

Dzisiaj proponuję chyba najprostszą sałatkę, jaką znam - do jej przygotowania wystarczą w zasadzie cztery składniki - pomidory, mozzarella, bazylia i oliwa oraz 10 minut pracy. Ja proponuję

Wyprawy kulinarne
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 161

Bardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne

Marcepanowa kuchnia