jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:19/100)

Czekolada jest dobra na wszystko 214

czekoladowe, ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :DPrzyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze zreszta. Wlalam zawartosc miski(...)szczescie szybko uratowalam ciasto zanim cale wycieklo na blat.W krotce tortownica znalazla sie w piekarniku. Zrobilo sie cieplej. Z kolejna filizanka herbaty w dlonich znow zasiadlam na kanapie. Z kuchni dochodzil przyjemny aromat czkolady i cieplo bijace od piekarnika. Zrobilo sie tak przyjemnie, ze zupelnie odlecialam. Zapomnialam o calym swiecie rozkoszujac sie cudowna wonia ciasta. I nagle slysze "Kochanie

Przysmaki Karolki
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 264

czerwonego wina. A jako dodatek skrobiowy wymyśliliśmy kaszę bulgur z orientalna nutą, której nadaje jej świeża kolendra, chili i sok z limonki. Efekt naszych kombinacji? Dla nas bomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry

W kuchni Katie
Tarta cebulowa 122

samo zdrowie, po drugie być może po prostu nie potrafią jej przyrządzić, a po trzecie cebula jest tak uniwersalna, że można ją obrobić na naprawdę dowolny sposób, tak że np. straci swój naturalny cebulowy smak, a zyska przyjemną słodycz.       Cebula znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Łupiny cebuli doskonale sprawdzają się jako barwnik do farbowania jajek

Marder&Marder Manufacture
Babeczki kokosowe z mąki ryżowej 219

mąkę ryżową, bo nigdy wcześniej jej nie używałam. Na początek upiekłam z niej właśnie babeczki kokosowe i myślę, że wybór był dobry, bo wyszły naprawdę pyszne. Oczarowały mnie też swoim wyglądem i z dziećmi nazywamy je babeczkami tygryskami :) Robi się je naprawdę błyskawicznie, a zajada ze smakiem. Tak więc mąka ryżowa pozostaje w mojej kuchni na stałe. Jeśli nie macie

kuchnia doski
Nadziewane kluski śląskie 162

ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki(...)łyżki Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę. W misce/garnku ziemniaki wyrównać, podzielić na równe 4 części, z czego jedną część wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić. Mięso zmiksować, a jeżeli będzie suche- podlać 3-4 łyżkami bulionu (lub mniej/więcej, w zależności od mięsa), doprawić i wymieszać. Z masy ziemniaczanej uformować

Kraina Miodem Płynąca
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 196

smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów(...)mnie trochę nieczytelna, szczególnie gdy nazwa przepisów ułożona jest pionowo lub jest w języku greckim, mam trudności z jej rozczytaniem. Doceniam jednak porządny papier, twardą okładkę oraz wbudowaną w książkę zakładkę, która ułatwia odnalezienie interesującego nas przepisu. Podsumowując , książka "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa pokazuje nowatorskie podejście do greckiej kuchni. Polecam ja osobom, które nie boją się eksperymentować w kuchni

Chilli Czosnek i Oliwa
Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 131

Pyszne mięciutkie churros z nutą pomarańczy i sosem czekoladowym z chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej

wesoła kuchnia
KAWA LATTE Z DYNI 189

 Nie byłam pewna czy ten przepis na taką kawę będzie fajny i bedzie super smakował , ale naprawdę byłam zaskoczona  jej intensywnością przypraw , smakiem i

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ryżowa z parówkami 298

Sałatka ryżowa z parówkami, rzeczą która wyróżnia tą sałatkę jest jej uniwersalność, świetnie się nada na sałatkę do pracy ale również jako element zimnej płyty czy

Mechanik w kuchni
WĄTRÓBKA NA PLACKU 148

 Pyszne,sycące danie,w sam raz odpowiednie na tę pogodę którą mamy.Tania i nieskomplikowana i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Zapraszam. 25

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti bolognese 209

Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z

Luźna Kuchnia
Relacja z Targów EuroGastro 2015 159

Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest(...)produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni. Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania jej i do udziału w kolejnej edycji, bo na pewno będzie to bardzo ciekawe wydarzenie :) Żeby

Parowar Faceta
Jamie Oliver „Świąteczne przepisy” – Pomysł na gwiazdkowy prezent 234

książka, poświęcona potrawą na Boże Narodzenie. Tym bardziej odczuwa się w jej zawartości staranność i pomyślunek w jaki została ona skomponowana i przedstawiona. W książce zadbano aby magia Świąt była wręcz namacalna. Serdecznie polecam każdemu! Jeżeli jeszcze nie macie prezentów dla najbliższych, którzy lubią spędzać czas w kuchni rozejrzyjcie się za tą pozycją

Ania i Marcin gotują
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 197

roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej, pochodzi z Francji; jest to grubo mielona kiełbasa wieprzowa, mocno doprawiona czosnkiem i mocno wędzona. Jeśli nie uda się Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić właśnie takim rodzajem kiełbasy – wieprzową, mocno wędzoną, z dodatkiem czosnku, papryki, dobrze doprawioną. Ryż(...)kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej

Pociąg Do Kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 224

temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców zwana przez nas Papuszką :) Jej leczo do dziś jest dla mnie numerem jeden. Można rzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Baba drożdżowa na białkach 182

nocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania