jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:10/100)

Kutia podlaska 135

wtedy w domu u mojej przyszłej teściowej. Moja żona pochodzi z Podlasia i wiele pięknych świątecznych zwyczajów łączy się w naszym domu i naszej kuchni. Od pewnego czasu kutia podlaska jest pozycją obowiązkową. Jej przygotowanie jest proste, a w dodatku zawiera mak, który uwielbiam. Pamiętajcie, że do naszego przepisu warto mieć już mak zmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu

Kuchennyviral.pl
Pizza na puszystym cieście 125

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.   Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej

Pyry na Gaz
Jogurt matcha z pieczonym grejpfrutem. 160

matcha. Słowem wstępu, jest to ostatnio bardzo popularna na całym świecie japońska herbata, uważana za jedną z najzdrowszych.   Występująca w postaci proszku. W kuchni znalazła zastosowanie począwszy od śniadań aż po wypieki.   Jej sekret tkwi w bogactwie witamin oraz przeciwutleniaczy. Dziś chciałbym Wam zaproponować proste śniadanie z wykorzystaniem herbaty matcha oraz grejpfruta w nieco innej odsłonie.   Tajemnica

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tarta sernikowa z konfiturą malinową 697

Py szna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i

Szefowa kuchni
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 289

Jedna hollywoodzka aktorka i mama, którą poznałam podczas „kręcenia” programu kulinarnego na serio wie o co chodzi w kuchni i gotowaniu. Nie mogę w tym momencie wspomnieć jej imienia, ale po spędzeniu z nią całego dnia na planie, muszę pokłonić się przed jej kulinarną wiedzą i zapałem. Jej szczególną pasją jest gotowanie dla najbliższych, w tym własnych dzieci

Jem więc Jestem
Co zrobić, aby świeża kapusta była smaczniejsza po ugotowaniu. 117

 Kapusta będzie smaczniejsza, jeżeli podczas jej gotowania dodamy trochę cukru.  Zachęcam wypróbować tę radę i stosować ją lub nie w zależności od osobistego smaku

Przepisy i porady kulinarne
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą z szybkowaru 147

pomidorowy o intensywnym smaku pieczonej cebuli wzbogaci w niepowtarzalny sposób niejedno danie. W mojej kuchni, często wykorzystuję go np. do jajecznicy - wspaniale podkręca jej smak i nadaje piękny kolor. Możecie go użyć jako dodatek do rolad, do pizzy, do tostów, jako dodatek do kanapek. Sos po schłodzeniu i bez odparowywania - jest bardzo gęsty. Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Włoska zupa pomidorowa z makaronem czyli Zupowy Wtorek odc.22 134

Córci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd

Dzieje kuchennej Wiewióry
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 287

ciągle nowe pomysły.  Tym razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl.  To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie nadmiernej masy ciała podczas niskokalorycznej diety (należy wziąć pod uwagę

Symfonia Smaków
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 195

Taka to sytuacja,źle zamknęłam zamrażalnik i marchewka mi się rozmroziła.Toć nie zamrożę jej znowu bo nigdy tak nie robię no to połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam

Różowa kuchnia
Zupa owocowa 87

owocowa – któż z nas jej ne jadł? Chyba każdy ją zna no i oczywiście w jej przypadku wszystkie wariacje dopuszczone. Tak mnie napadło na zupę owocową – wieki jej nie jadłam i o dziwo moje dzieci nie wiedzieć dlaczego jadły ją dopiero pierwszy raz. Nie mam pojęcia jak to się mogło stać no ale chyba im smakowała bo zamówiły(...)truskawki Ugotować makaron na miękko, nie odlewać wody, dolać owoce ( oczywiście wraz z sokiem ) i chwilkę pogotować. Smacznego Artykuł Zupa owocowa pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulą 160

Pieczenie białej kiełbasy jest jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie. Z chrupiącą skórką i pysznymi dodatkami tworzy smaczne i treściwe danie. Z jabłkami i rozmarynem

Zielona Kuchnia
KAWOWY MILK SHAKE 219

 Dziś metamorfoza kawy!Myślę ,że takie jej podanie znajdzie wielu zwolenników.Kawa gorzka i mocna zamienia się w słodką i delikatną .Chmurką pianki i śmietanki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 146

Jeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0

Lili w kuchni
Bezglutenowe muffiny z truskawkami z mąki kokosowej… 242

moja pierwsza styczność w kuchni z mąką kokosową, dużo o niej czytałam i zafascynowana jej dobrodziejstwami postanowiłam ją kupić i coś z niej przygotować, padło na muffiny. Wyszły bardzo smaczne, z wyczuwalną nutą kokosa i truskawek jednak myślę że następnym razem gdy będę z tej mąki piekła muffiny zdecydowanie jako dodatek wybrałabym ananasa lub banany ponieważ według mnie lepiej się

madamekuchnia.wordpress.com
Kwaśnica 177

smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g

Jacob Tastes
Zupa czosnkowa 176

Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały

Codzienna kuchnia niecodzienna