Jest on 9-cio letnim chłopcem, który uwielbia gotować, a jedzenie wyraźnie jest bardzo ważnym elementem jego życia. Na nieszczęście mama Nigela nie za bardzo odnajduje się w kuchni, wszelkie jej wypieki kończą się katastrofą, a jedyne co potrafi ugotować bez problemu to przetworzone, gotowe dania. Niestety życie Nigela nagle zmienia bieg, gdy umiera jego mama. Jego jedynym opiekunem
Słodki Kompromisnalewkę jarzębinową z adnotacją żeby owoce przez dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła
Marder&Marder ManufactureKULINARNE. Dzisiaj o godzinie 15.00 rozpoczął się etap głosowania, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę o oddanie głosu. Wystarczy wysłać sms pod numer : 7122 w treści wpisując: E11221 (E jeden jeden dwa dwa jeden) Z jednego telefonu
W mojej kuchnikonkursie w kategorii KULINARNE. Trwa już etap głosowania, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę o oddanie głosu. Wystarczy wysłać sms pod numer : 7124 w treści wpisując: A11234 (A jeden jeden dwa trzy cztery) Z jednego telefonu można
W mojej kuchniBruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy
Milion Smakówprzepisy są objaśnione prosto i dokładnie – poradzi sobie z nim zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca. Kocham włoską kuchnię za jej prostotę i bogactwo smaku. Za sezonowe gotowanie, za używanie najlepszej jakości lokalnych produktów. Kupcie ładną świeżą fasolkę, dobre polskie frankfurterki i koniecznie spróbujcie polskiej fasolki po włosku. Fasolkę myjemy, odcinamy
Karo in the KitchenBruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku gdzie prawdopodobnie była prostym daniem rolników, którzy opiekali kawałki pieczywa nad ogniem posypując je solą i polewając oliwą. Klasyczna bruschetta ma posiekane pomidory i bazylię - ta wersja została wzbogacona o ser, żeby danie było bardziej sycące
Milion Smakówuwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI:300 g włoskiego makaronu Gramigna3 białe kiełbasy parzone400 ml śmietany 16%2 łyżki masła80 g sera
kulinarnyJaPielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być
Smakowity Blog KulinarnyDzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden.Pomyslalam sobie, ze skoro
Przysmaki Karolkismak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru by nie było, jest mieszanką przypraw. Poszczególne pasty curry (zielona, czerwona i żółta) różnią się przede wszystkim składem użytych
Smakowity Blog Kulinarnymoimi przyjaciółmi, Asią i Piotrkiem z portalu www.hiszpania-portal.pl, którzy przygotowali upominki dla autorów najciekawszych przepisów. Mam nadzieję, że dzięki tej akcji uda nam się bliżej poznać kuchnię hiszpańską, odkryć jej bogactwo i jednocześnie będziemy dobrze się bawić we wspólnej "wirtualnej kuchni":) Tak więc zapraszam Was do zapoznania się z zasadami akcji. Akcja ¡Viva España! - wprowadzenie Paella valenciana, gazpacho andaluz
Chilli Czosnek i Oliwaczego można go użyć, ale myślę, że stanie się jednym z moich ulubionych przedmiotów w kuchni. Zastanawialiście się kiedyś nad obowiązkowym wyposażeniem swoich kuchni? Bez czego nie wyobrażacie sobie jej, a co jest zupełnie zbędne? W mojej kuchni niewiele (chyba) jest urządzeń. Oprócz miksera (najzwyklejszego) nie wyobrażam sobie kuchni bez elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się(...)mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej ulubione urządzenia. Oprócz tego mam sporo innych (np. elektrycznego grilla, sokowirówkę, opiekacz do grzanek, etc.) ale wyciągam je od czasu do czasu. Czasem zazdroszczę po cichutku posiadaczkom nowocześnie wyposażonych kuchni z niewyobrażalną ilością
Codzienna kuchnia niecodziennabloga Smak Hiszpanii , który zachwycił mnie pięknymi zdjęciami oraz przyciągnął perspektywą bliższego poznania hiszpańskiej kuchni. Choć z natury jestem nieśmiała, zdecydowałam się napisać do jego autorki, Asi i tak po dzień dzisiejszy toczą się nasze rozmowy o fotografii kulinarnej (obie mamy hopla na jej punkcie) i przepisach z Półwyspu Iberyjskiego. Asia od ponad 10 lat mieszka w Hiszpanii, obecnie(...)kuchnię. Dlatego poprosiłam ją, aby opowiedziała nam o nich na łamach mojego bloga w tym oto ekskluzywnym wywiadzie ;) Dowiecie się z niego m.in. co Asię zaskoczyło w hiszpańskiej kuchni, jaka jest jej ulubiona hiszpańska potrawa oraz jakie miejsca warto odwiedzić w Barcelonie. Zapraszam! P.s. Wszystkie zdjęcia z tego wpisu są autorstwa Asi i pochodzą z jej bloga. Pod zdjęciami znajdziecie
Chilli Czosnek i Oliwasię jej pomysły na dobrze zorganizowany i czysty dom. Czasami, zwykle bezpośrednio po programie wpadam w wir porządkowania szorując na kolanach szczoteczką do zębów fugi między kaflami w kuchni. Kupiłam nawet jej książkę, którą czytałam jak dobrą lekturę do poduszki :). We jednym z odcinków Anthea pokazywała w jaki sposób przygotować jajka w koszulkach. Oczywiście od razu, choć była pora obiadowa
Posadzone i zjedzone