jej kuchnia - 1500 przepisów

Zwykły twarożek i niezwykła Dżenneta 156

której odwiedzić nie wstydzi się inny, tym razem wszystkim znany potomek, potomek królów. Kto dokładnie nie zdradzę na wypadek, gdyby ktoś zechciał sięgnąć po lekturę. Udało jej się to dzięki zamiłowaniu do kuchni tatarskiej, którą raczy wszystkich przybyłych gości. Od dziś jednym z moich kulinarnych marzeń jest zjedzenie robionych przez nią kołdunów. Dżenneta Bogdanowicz twierdzi, że to Tatarzy przywieźli(...)Kruszynianach jest po prostu jakaś restauracja. Rodzina Bogdanowiczów otworzyła swój dom dla gości. Na początku turyści odwiedzali meczet, a przy okazji zaglądali do domu Dżennety. Bardzo szybko jednak jej kuchnia, dom i rodzina stali się głównym celem wędrówek. Podziwiam i zazdroszczę tego co udało jej się stworzyć, mimo sceptycznych spojrzeń, kiedy zaczynała realizować swój pomysł. Miejsca pachnącego tatarską kuchnią, które

W kuchni wieczorem
Ciasto miodowe Nigelli 143

Nigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam

Czary - gary w kuchni
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 109

Jestem fanką Samar Khanafer od kiedy brałam udział w jej warsztatach dla blogerów. Nie mam telewizora, ale wiem, że Samar stała się bardzo znana po udziale w programie MasterChef. Jej kuchnia całymi garściami czerpie z jej polsko-libańskich korzeni, jest świeża, zawsze dobrze doprawiona i nieszablonowa. Po warsztatach przeczytałam jej książkę „Hummus, za’atar i granaty(...)jeszcze bardziej pokochałam te smaki. Dania kuchni libańskiej są jednak dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej wkładki sezonowej w restauracjach Sphinx, więc można będzie spróbować tych smaków bez stania przy garach.   Dlatego koniecznie chciałam pójść wypróbować to nowe menu. Szczerze mówiąc nie byłam dawno w Sphinxie

Ugotowane pozamiatane
Deser morelowo – truskawkowy 89

Moja babcia podobno potrafiła w kuchni wyczarować coś z niczego. Im było biedniej, tym jej gotowanie było bardziej wymyślne. I choć brzuchów do wykarmienia było sporo, nikt nie był głodny. Nie miała kulinarnych zeszytów, odziedziczonych przepisów po swojej mamie. Sama na swój sposób łączyła składniki i mieszała w garze niczym czarodziejka. A chochla czasem mieszała jedynie zupę kminkową z zacierkami(...)odwrocie których można było znaleźć jakąś sprawdzoną recepturę na coś dobrego. Nigdy nie zmieniła niczego w przepisie. Do nowości kulinarnych podchodziła z entuzjazmem, nie negowała, ale rzadko je wprowadzała. Jej kuchnię uwielbiała cała rodzina, bo było smacznie i domowo. Jak u babci. A Wy jacy jesteście w kuchni? Co jest Wam bliższe: kulinarna wirtuozeria czy tradycjonalizm? Składniki

Raj dla Podniebienia
Co wybrać na ścianę w kuchni? 216

niezliczoną ilość obrazów do kupienia: od owoców i warzyw po krajobrazy i abstrakcje. Fototapeta z malinami / Źródło zdjęcia artofwall.com.pl 2. BETON ARCHITEKTONICZNY Jest materiałem polecanym najczęściej do kuchni nowoczesnych. Może stanowić tylko jej pojedynczy element lub większość ( np. ściany oraz blat). Betonowe płyty są barwione w masie, ich standardowe kolory to: biały, szary, jasnoszary i antracytowy. Rzadko barwione(...)Bartosz Jarosz 7. STAL – BLACHA Coraz częściej pojawia się w naszych domach, chociaż najczęściej spotkamy ją w kuchniach gastronomicznych. Pasuje do określonych stylów (raczej nie użyjemy jej w kuchni prowansalskiej). Jest to materiał prawie niezniszczalny. Oprócz ścian można wykonać ze stali również blaty. Najczęściej wykonana jest ze stali nierdzewnej lub aluminium. Blacha jest zwykle gładka, szczotkowana (matowa lub satynowa

Relaxtime
Babcine jagodzianki 104

jesień może być piękna.  Od kiedy pamiętam babcia była doskonałą kucharką. Szczypta miłości dodawana do każdej potrawy nadawała jej niepowtarzalny smak. Teraz, z coraz mniejszym zdziwieniem, odkrywam w jej kuchni zapasy quinoy, stewi, jagód goji i ekologicznego jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia

Gawron w rosole
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 110

przypraw robione od podstaw w domu.   Jej filozofia smaku zakłada, że warto stawiać na sezonowe smaki, bo sezonowe produkty naturalnie się komponują i zawsze pasują do siebie. W jej kuchni nie potrzeba skomplikowanych sprzętów, bo autorka często się przeprowadzała, więc wie, że często wystarczą 2 ręce, dobry nóż i keksówka. Rządzi tu minimalizm i mniej to często więcej. Monika

Ugotowane pozamiatane
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 126

wielkie serce, morze cierpliwości i ogrom miłości jeszcze gotuje tak, ze ACH! A że pochodzi z maleńkiej wsi pod Lwowem, to możecie sami sobie wyobrazić jak wygląda jej tradycyjna kuchnia. Za jej barszcz ukraiński… no dałabym się pokroić. A że ktoś mi kiedyś powiedział, że mam niebywałą pamięć smaków, ich wyobraźnię i umiejętność nie tylko tworzenia, ale i odtworzenia

Kate's Kitchen
Kotlety mielone z czarnuszką i serem korycińskim 111

postawiłam na ser koryciński . Pod wpływem wysokiej temperatury również apeeetycznie się ciągnieee... j ednakże nadaje innego smaku. Pychota! Natomiast czarnuszka jest zamiennikiem pieprzu i obowiązkowo znajduje się w mojej kuchni. Jej nasiona są bardzo zdrowe i początkowo przypominają gorzkawy smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz.  Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem. Polecam!  400g mięsa

Di gotuje
“Na zdrowie”-recenzja 137

gotuje Eliza Mórawska? Jej kuchnia to proste dania, ale wykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami.   Sporo jest

Ugotowane pozamiatane
Sałatka owocowa - wspomnienie lata 157

wiem jaki kolor blatu wybrać do białej boazerii, strasznie mnie to męczy :) Bardzo lubię kolory, ale mimo wszystko chcę mieć stonowaną kuchnię. Macie jakieś fajne linki związane z kuchnią? Jej dekoracją, albo wyposażeniem? Jeżeli tak to wrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli

Słodkie Przyjemności
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 120

rozumiem? Co to jest kuchnia śródziemnomorska? Wielu osobom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z potrawami z Włoch, Francji czy też Grecji. Uważam, że jest to stanowczo zawężone pojęcie, pozbawiające kuchnię śródziemnomorską jej fascynującej złożoności. W przeciwieństwie do wielu innych kuchni, kuchnia śródziemnomorska nie wywodzi się z tradycji konkretnego kraju czy też kultury.  Kuchnia śródziemnomorska są to tradycje kulinarne łączące mieszkańców(...)państw przylegających do basenu Morza Śródziemnego.  U jej podstaw leży klimat, położenie geograficzne oraz wspólna historia, które ukształtowały grupę produktów będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół, a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza. Kuchnia śródziemnomorska

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowe risotto wiosenne 103

czasie warto podać coś lekkiego, warzywnego, wiosennego. Doskonałe danie na lekki obiad rodzinny i nie tylko U Agaty w Niedzielę Palmową można skosztować wiosennego risotta. To danie inspirowane kuchnią włoską i jej smaczną prostotą, czyli takie, za jakim przepadamy. Warzywne i witaminowe. Wielokolorowe i lekkie. Jak zrobić dobre risotto? To wcale nie takie trudne, gdy dysponujemy szczegółowym opisem, który przygotowała(...)Agata. Przekonajcie się sami i zróbcie risotto na obiad rodzinny. Ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią kuchnię wegetariańską i jej lekkość. Zresztą każdy od czasu do czasu powinien sięgnąć po takie właśnie w stu procentach warzywne dania. Kolorowe risotto z warzywami Składniki: 2 cebule (280 g) 2 marchewki (230 g) kawałek selera (50 g) 1 czerwona papryka

KulinarneImpresje.pl
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 121

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jejkuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się

To co kocham