jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:4/100)

Zapiekanka ziemniaczana 158

Zapiekanki bardzo ułatwiają życie szczególnie w przedświąteczne soboty. Dziś proponowana jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania w kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią

Weekendy w domu i ogrodzie
Tata, tata jest frittata!!! 123

samym w łaski wracają w naszym domu wszystkie dania typu szybki pomysł, szybka realizacja. Najczęściej lądują wówczas na naszych talerzach potrawy włoskie lub niby włoskie. Kocham kuchnię włoską za jej prostotę i czas przygotowania dań. Prosty sos do makaronu al dente sprawia, że błyskawicznie możemy mieć na stole pyszne ciepłe danie. Jednak dzisiaj propozycja nie jest makaronowa. Frittata oznacza

I tu będę miała takie te
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 267

ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną z pomarańczami po mazowiecku nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej z jej przepastnej książki „Kuchnia Polska”. Książka ta jest kopalnią rewelacyjnych przepisów, także tych regionalnych, i na pewno jeszcze nie raz o niej usłyszycie na moim blogu. Przejdźmy do gwiazdy wpisu

karmelowy
Czekoladowa paczka 184

jest po prostu bajeczne. * czekolada mleczna z nadzieniem toffi i bananowym  Ta czekolada znajdzie się w składzie kremu do babeczek sylwestrowych. Już nie mogę się doczekać przetestowania jej w mojej kuchni. * czekolada mleczna z nadzieniem migdałowym i pomarańczowym  Michał nie znosi migdałów, więc podejrzewam, że ta będzie cała moja :) Jestem ciekawa tej pomarańczy brazylijskiej. * czekolada mleczna z nadzieniem

W poszukiwaniu inspiracji
PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z PUREE Z DYNI I POMARAŃCZY 165

przyszła jesień. Oby była słoneczna , a nie deszczowa. Dzisiaj u mnie w kuchni, można wyczuć jej powiew. Na śniadanie  i na obiad, (kolacji pewnie nie będzie bo późno wrócę z pracy)... Pyszne placuszki polecają się :) SKŁADNIKI: 2 jajka 200 g serka wiejskiego (razem ze śmietanką) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki puree dyniowo - pomarańczowego 3 łyżki

Kuchnia w opałach
Makaron z sosem a'la ratatouille 210

wakacji w Toskanii. Dziś pokażę Wam przepis, którego się wtedy nauczyłam. Choć ratatouille to klasyczna francuska potrawa z regionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając

Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh 352

Warzywna sałatka pochodząca z kuchni arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki

wyzwania kuchenne
Pasta alla Norma 231

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otóż, wieśćgłosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu

Mia Cucina Sofieta
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 177

obiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew

Kuchnia Prezydentowej
Szpecle – Spätzle 145

Daria,  zabrała nas w kulinarną podróż. Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna. Jedni jej nie lubią, drudzy jej nie trawią,  a jeszcze inni – po prostu jej nie znają. Jednak  w zakamarkach kuchni niemieckiej, znajdziemy smaki, które w zasadzie bardzo dobrze znamy, ale…  z nią nie kojarzymy.  „Szpecle  - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki

mojewypiekiinietylko
Mrowisko 196

Pochodzę  i mieszkam na malowniczym Podlasiu.  Kuchnia Podlasia jest jedną z najlepszych regionalnych kuchni Polski.  Cały fenomen jej jest związany z położeniem  Podlasia i jego historią.  To tutaj od stuleci nakładają się na siebie wpływy kuchni polskiej, litweskiej, białoruskiej, żydowskiej i tatarskiej, a łączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem

Malinowe Pocałunki
Japońskie kuleczki mięsne 206

Fromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł

mojewypiekiinietylko
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 158

Hotel, która następnego dnia miała brać udział w Europie na widelcu. Przygotowania w kuchni szły pełną parą, a oprowadzał nas po niej sam jej szef. Po wizycie w restauracyjnej kuchni mieliśmy spotkanie z patronami Europy na widelcu, czyli z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem. Panowie opowiadali nam o kolejnych edycjach tego festiwalu(...)atmosferę w trakcie tego magicznego i niepowtarzalnego weekendu. Wspaniale było Was poznać ! Mam nadzieję, że do zobaczenia wkrótce :-). Dziękuję Kasi z Gotuj z Kasią za możliwość wykorzystania jej zdjęć

Kulinarne przygody Gatity
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 177

uczuciach – będzie domowo, rodzinnie, przyjemnie, kilka razy ktoś się zaśmieje, ktoś komuś podłoży świnię. Zostawmy średniaków i cieniasów, widz będzie się mógł z nimi łatwo identyfikować, przecież jemu w kuchni tez czasami coś nie wychodzi – lepiej się poczuje gdy będzie mógł się pośmiać z nich. Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami(...)polską, nobilituje jeszcze bardziej. Tak samo jak nie zamierzam oddawać fartucha, tak samo nigdy nie planowałam otwierać swojej autorskiej knajpy i królować niepodzielnie jako szef na jej zapleczu, w profesjonalnej kuchni. Na gwiazdki Michelin już dla mnie za późno – Marco Pierre White na swoje trzy zapracował w wieku zaledwie 33 lat. A bez knajpy, praktyk po świecie i obejścia

Karo in the Kitchen
Kapusta kiszona 222

Polecam ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga

Anioły w kuchni
Świderki cynamonowe 219

Cześć dziś daje Wam pyszne cynamonowe świderki, dzięki którym w całym domu będzie pachnieć cynamonem. Składniki: 500 g mąki pszennej 140 g masła 1 łyżka cukru

Panda i jej świat
Eklerki 165

Mam dla Was propozycję eklerków innych niż w cukierni. Składniki cisto parzone (18 małych, 9 dużych): 1 szklanka wody 130 g masła 1 szklanka mąki pszennej

Panda i jej świat
Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo) 291

alternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo . Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej . Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis(...)papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem, wsyp do ciasta sodę i energicznie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 50-60 minu t (do suchego patyczka). Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Podane proporcje dają bardzo czekoladowe ciasto. Jeśli nie lubisz tak intensywnego smaku czekolady (choć nie rozumiem, jak można tego nie lubić), to możesz dać trochę mniej miodu i kakao

PaleoSMAK
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 161

szybko dorosnąć... Kto wie, co się zdarzy - mówiłam ze smutkiem mamie.- Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się(...)już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę.  Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni.- Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy

W kuchni Karmel-itki
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 158

zawsze zresztą, pisze o tym Felicity Cloake, blogerka, autorka świetnej kolumny na łamach „Guardiana”, na której szuka idealnych przepisów na rozmaite potrawy, porównując różne patenty mistrzów kuchni. Zobaczcie do jaki jej zdaniem jest idealny przepis na clafoutis. Wypróbujcie też inne nasze przepisy na grzeszne śniadanie 1, 2:) Grzeszne śniadanie: Dutch baby Grzeszne śniadanie: Brownies Katharine Hepburn Składniki: 250 ml mleka

Niedzielny kucharz
Młoda kapusta z koperkiem 143

Koperek Jedna z przypraw, która gości w wielu kuchniach i można rokować jej coraz większe znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada eteryczny olejek, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach (ostatnio coraz częściej poruszany temat pasożytów i patogenów w organizmie człowieka), dzięki czemu poprawia trawienie i wchłanianie wartości odżywczych różnych pokarmów, którym często towarzyszy. Dodatkowo działa wiatropędnie i reguluje wydzielanie kwasów

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 146

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły

Even Better Food
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 195

lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru dniach

Ogrodnik w podróży
Puszyste placki z jabłkami, na oleju rzepakowym 476

oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu

Domowa cukiernia Ewy
ZAPLATANIE NA ŚNIADANIE 135

wierzyć, że idąc za głosem serca zaplatam kolejne dni w historię, która nie jest nijaka.  Wracam myślami do dni, kiedy wczesnym rankiem mała dziewczynka siada w kuchni z kubkiem kakao . Jej mama zawsze ma czas, by zapleść jej warkocze, zawiązać czerwone kokardki, przytulić przed wyjściem.  Dziś to ja podgrzewam mleko do porannego kakao. Rozplątuję wczorajsze sny. I czekam

KUCHARNIA
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 157

Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 111

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 324

której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa cytrynowa. Tą zupą chciałam sprawić przyjemność Wybrankowi i nieskromnie powiem, że odniosłam wielki sukces ;) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jeśli lubicie kuchnię Wschodu oraz jeśli jej nie lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania! Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula

Taste Of My Day
Pasztet sojowy Polsoja- wegetariańska szybka kolacja 197

Przyszła znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja- tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania