prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otóż, wieśćgłosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu
Mia Cucina Sofietaobiad w jakiś zabiegany dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew
Kuchnia PrezydentowejDaria, zabrała nas w kulinarną podróż. Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna. Jedni jej nie lubią, drudzy jej nie trawią, a jeszcze inni – po prostu jej nie znają. Jednak w zakamarkach kuchni niemieckiej, znajdziemy smaki, które w zasadzie bardzo dobrze znamy, ale… z nią nie kojarzymy. „Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. To niewielkie kluseczki
mojewypiekiinietylkoPochodzę i mieszkam na malowniczym Podlasiu. Kuchnia Podlasia jest jedną z najlepszych regionalnych kuchni Polski. Cały fenomen jej jest związany z położeniem Podlasia i jego historią. To tutaj od stuleci nakładają się na siebie wpływy kuchni polskiej, litweskiej, białoruskiej, żydowskiej i tatarskiej, a łączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem
Malinowe PocałunkiFromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł
mojewypiekiinietylkoHotel, która następnego dnia miała brać udział w Europie na widelcu. Przygotowania w kuchni szły pełną parą, a oprowadzał nas po niej sam jej szef. Po wizycie w restauracyjnej kuchni mieliśmy spotkanie z patronami Europy na widelcu, czyli z Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem. Panowie opowiadali nam o kolejnych edycjach tego festiwalu(...)atmosferę w trakcie tego magicznego i niepowtarzalnego weekendu. Wspaniale było Was poznać ! Mam nadzieję, że do zobaczenia wkrótce :-). Dziękuję Kasi z Gotuj z Kasią za możliwość wykorzystania jej zdjęć
Kulinarne przygody Gatityuczuciach – będzie domowo, rodzinnie, przyjemnie, kilka razy ktoś się zaśmieje, ktoś komuś podłoży świnię. Zostawmy średniaków i cieniasów, widz będzie się mógł z nimi łatwo identyfikować, przecież jemu w kuchni tez czasami coś nie wychodzi – lepiej się poczuje gdy będzie mógł się pośmiać z nich. Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami(...)polską, nobilituje jeszcze bardziej. Tak samo jak nie zamierzam oddawać fartucha, tak samo nigdy nie planowałam otwierać swojej autorskiej knajpy i królować niepodzielnie jako szef na jej zapleczu, w profesjonalnej kuchni. Na gwiazdki Michelin już dla mnie za późno – Marco Pierre White na swoje trzy zapracował w wieku zaledwie 33 lat. A bez knajpy, praktyk po świecie i obejścia
Karo in the KitchenPolecam ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga
Anioły w kuchniCześć dziś daje Wam pyszne cynamonowe świderki, dzięki którym w całym domu będzie pachnieć cynamonem. Składniki: 500 g mąki pszennej 140 g masła 1 łyżka cukru
Panda i jej światMam dla Was propozycję eklerków innych niż w cukierni. Składniki cisto parzone (18 małych, 9 dużych): 1 szklanka wody 130 g masła 1 szklanka mąki pszennej
Panda i jej światalternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo . Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej . Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis(...)papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem, wsyp do ciasta sodę i energicznie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 50-60 minu t (do suchego patyczka). Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Podane proporcje dają bardzo czekoladowe ciasto. Jeśli nie lubisz tak intensywnego smaku czekolady (choć nie rozumiem, jak można tego nie lubić), to możesz dać trochę mniej miodu i kakao
PaleoSMAKszybko dorosnąć... Kto wie, co się zdarzy - mówiłam ze smutkiem mamie.- Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się(...)już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka, a ja widzę, że jes szczęśliwa, bo doceniamy i szanujemy jej pracę. Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni.- Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy
W kuchni Karmel-itkizawsze zresztą, pisze o tym Felicity Cloake, blogerka, autorka świetnej kolumny na łamach „Guardiana”, na której szuka idealnych przepisów na rozmaite potrawy, porównując różne patenty mistrzów kuchni. Zobaczcie do jaki jej zdaniem jest idealny przepis na clafoutis. Wypróbujcie też inne nasze przepisy na grzeszne śniadanie 1, 2:) Grzeszne śniadanie: Dutch baby Grzeszne śniadanie: Brownies Katharine Hepburn Składniki: 250 ml mleka
Niedzielny kucharzKoperek Jedna z przypraw, która gości w wielu kuchniach i można rokować jej coraz większe znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada eteryczny olejek, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach (ostatnio coraz częściej poruszany temat pasożytów i patogenów w organizmie człowieka), dzięki czemu poprawia trawienie i wchłanianie wartości odżywczych różnych pokarmów, którym często towarzyszy. Dodatkowo działa wiatropędnie i reguluje wydzielanie kwasów
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły
Even Better Food