Domowa konserwa jest nie tylko smaczna ale też zdrowsza niż sklepowa. A największą jej zaletą jest to, że przynajmniej wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSylwia tak namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać. To głównie ona skradła moje
Kuchnia w czekoladzieTarta z kaszt jaglanej z białym serem. Cudowna i aromatyczna tarta w sam raz na niedzielny obiad. Robiłam ja pierwszy raz i jestem mile zaskoczona smakiem
Panda i jej światcoś dla siebie. Moja córcia kiedy ma ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą(...)nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach. Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia. Samczego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśródziemnomorskim, gdzie uprawiana jest na szeroką skalę do dzisiaj. Ponadto uprawy cytryn spotkamy także w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Afryce Południowej. Cytryna w kuchni towarzyszy nam praktycznie codziennie. Sięgamy po nią w okresie przeziębień. Używamy jej do marynat, sosów, ciast, lodów, deserów. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować(...)niedzielę – Letnie orzeźwienie . W Letnim orzeźwieniu uczestniczyły autorki blogów… i nie tylko: Smaczne przepisy Dorota Lapacz zdjęcie z FB Dorota Legec zdjęcie z FB Grunt to przepis Kuchnia i Podróże Czarna od kuchni Słodkie okruszki Marcepanowy kącik Zrób to smacznie Moje Małe Czarowanie Mojewypiekiinietylko cdn. Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w „orzeźwianiu”. Lista uczestników zostanie
mojewypiekiinietylkosię okazało się również kelnerka barmanka i bufetowa przyniosła nam jedzenie, wśród śmichów i chichów krytykowaliśmy restaurację hotelową, jej wystrój, panią i jej ubiór, dziwne meble - ławy i narożniki, jakbym żywcem przeniesione z polskich kuchni lat `80-tych. W końcu pani przyszła i zostawiła nas z talerzami... I co? Szczeny nam opadły po pierwszym kęsie. Wszystko
Kuchnia Prezydentowejzakupiła kilka ..dziesiąt " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc czas je spożytkować , tym bardziej ,że moje młodsze dziecko , uwielbia kuchnię indyjską i to ostrą . Sambar Masala jest bardzo aromatyczną przyprawą , w jej skład wchodzą : kolendra, kurkuma, kumin, chilli, fenkuł ziarno, gorczyca, pieprz czarny, soczewica, kminek, goździki, kwiat i ziarno gałki muszkatołowej, cynamon, kardamon ziarna, imbir, asafoetida
Ogrodnik w podróżyJeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w
Życie zaczyna się w kuchniJeden z tradycyjnych przepisów przekazanych mojej Mamie przez jej teściową :) Składniki ciasto: 45 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 jajko
czarrna od kuchnichwilę przeniesiecie się w kierunku mojej wymarzonej Tajlandii. Robi się je błyskawicznie , dosłownie w kilkanaście minut i tak samo błyskawicznie znika! Wielbiciele kuchni orientalnej z cała pewnością będą zachwyceni, a może i znajdą się jej nowi smakosze! Polecam! SKŁADNIKI: * krewetki tygrysie – 250 g * cebula – 1 szt * korzeń imbiru – 2 cm * czosnek – 2 ząbki * nasiona kuminu
Ostra na SłodkoPotrawka orientalna, to ciekawe urozmaicenie menu. Osobiście uwielbiam jej słodko, a zarazem lekko pikantny smak. Ja korzystam z gotowej mieszanki Kuchnia eksperta mieszanka chińska, ale możecie kupić składniki mieszanki również osobno. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 1 por 2 piersi z kurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały
Passions hobbies lifepokrzywy*. *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda "POKRZYWA - BRZYDULA Z PIĘKNĄ DUSZĄ". Jej lecznicze, wzmacniające i odmładzające właściwości po prostu mnie zachwyciły. Może znacie inne sposoby na dania z pokrzywą? P.S. Amber , dziękuję za radę
KUCHARNIABrukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze
Mechanik w kuchniUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkisię zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe ciasteczka również zna:) Karolinka bardzo lubi pomagać w kuchni tak, więc pomysłem na różowe ciasteczka była zachwycona - wszystkich obdarowała ciastkami w jej ulubionym kolorze. Szczerze mówiąc w smaku nie są one zachwycające jadłam lepsze;) Przepis na różowe ciasteczka: Znalazłam go na blogu https://krewimleko.wordpress.com(...)produkty, ucząc się przy tym różnych jednostek miar. Młodsze dzieci mogą przeliczać produkty np. jajka :) Zabawa z ciastem to również ćwiczenie małej motoryki. Dzieciom podczas wspólnego spędzania czasu w kuchni warto dać skosztować różne przyprawy, produkty - pytać się, jaki to ma smak. Mówić jak się owe smaki nazywają - słodki, słony, kwaśny, gorzki itp. Podczas praktyk w przedszkolu na zajęciach, które
Pani domowaobiad. Nic w tym dziwnego gdyż lubimy gdy nasze codzienne menu jest urozmaicone. Swego czasu moje córki zakochały się w pewnej zupie i wręcz zmuszały mnie do częstego jej gotowania. w efekcie dziś jest to jedna z najbardziej nielubianych zup. Już więcej nie popełnię tego błędu i choćby mnie błagały to nawet na najbardziej ukochane potrawy będą musiały poczekać. Lubię(...)sprawdzonych i lubianych z czymś nowym. Kto wie, które z tych nowości na stałe wejdą do naszego repertuaru. Dziś nowinka w naszej kuchni. Placuszki z marchewki. Moja starsza córka uwielbia wszelkie placki i to właściwie ukłon w Jej stronę. Placuszki jadamy szczególnie w okresie wiosenno-jesiennym, zimą raczej ich nie robię. Myślę jednak, że te marchewkowe będą się pojawiały
Przysmaki Karolkisiebie wyczucia, kiedy dopiero zaczynamy gotować. Tak jak pisałam w notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację(...)warto robić czegoś zbyt skomplikowanego. Zwróć uwagę na metody przygotowywania. Upewnij się, że masz wszystkie przybory i garnki użyte w przepisie. Gotuj dla siebie . Niech pierwsze próby w kuchni nie będą naznaczone presją zaproszonych znajomych czy romantycznej kolacji. Nawet jeśli niedosolisz lub przesolisz, coś przypalisz lub niedogotujesz łatwiej to sobie wybaczysz. Gotując dla siebie będziesz z większym luzem podchodzić
W kuchni wieczorem