Zatęskniłam za pieczoną owsianką i dzisiaj, w deszczowy dzień powstała kolejna jej wersja, tym razem pomarańczowa, bo są w niej kandyzowane skórki z pomarańczy. Najbardziej lubię
Moja smaczna kuchniaPanuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś
Tradycyjna KuchniaZupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą na grubej tarce marchewkę
Trzeci talerzTłukawica - danie kuchni podkarpackiej Tłukawica to proste danie kuchni podkarpackiej . Nazwa, choć brzmi dość oryginalnie, pochodzi zapewne od tłuczonych ziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się(...)wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Tłukawica to przaśne, proste danie, ale może bardzo wzbogacić posiłek nie tylko smakowo, ale i odżywczo, bo w końcu groch to białko :) Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków , z mięsem, czy jajkiem sadzonym. Ostatnio sporo
Trzeci talerzLubicie kaszę mannę? Ja w dzieciństwie jej nie znosiłam, ale z czasem się do niej przekonałam 😉 Jest lekkostrawna i sycąca - polecana szczególnie dzieciom oraz osobom mającym
Kuchnia MagdaLenyZupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo
MamaOskarkaciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania potraw z jej udziałem. Soczewica jest bardzo bogata w białko, ale także ważnego dla serca potasu i potrzebnego w czasie ciąży kwasu foliowego
cookplmożna kupić, a który najlepiej nadaje się jedynie do gołąbków. Maślany ryż przygotowuję z naturalnie pachnącego ryżu Pandan lub z ryżu jaśminowego. Jej zaskoczenie było tak ogromne, ze już teraz sama robi teraz ten ryż w swojej kuchni. SKŁADNIKI na 4 porcje: 4 gruszki Conference (mogą być połówki z puszki jeśli są twarde) 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
Sztuka gotowania w/g SamiryKolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to ciacho) a potem także smakiem. Cudne jesienno-zimowe ciasto, to taki przedsmak świąt w jesienne dni. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że w powietrzu można już poczuć magię świąt. To ciasto z gatunku tych niestarzejących
Smaczne ZdroweDziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile
Z Kuchni Do KuchniKolekcjonuję wspomnienia. Buszuję wśród kolorowych liści. Próbuję uchwycić ulotne chwile. Gonię jesień chcąc nacieszyć się jej obecnością jak najdłużej. Nasycam się blaskiem jej różnorodnych odcieni. I robię dżem. Z pigwy. Niesamowicie intensywny aromat owocowy unosi się w kuchni. Zamykam ten smak i zapach w towarzystwie kwaśnej cytryny i aromatycznego imbiru. Na mojej twarzy pojawia się zadowolenie. To jeden z lepszych
My simple kitchenGdy pierwszy raz usłyszałam o tej zupie nie mogłam wyobrazić sobie jej smaku, zupa z zielonych ogórków???, ale gdy jej skosztowałam wiedziałam, że na stałe wkradnie
Kuchnia BeatyZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozlicznych perturbacjach wróciłam na dobre i to z przytupem ;) Dziś tłusty czwartek, ale pączków nie będzie, będzie za to Azja w jej najlepszym wydaniu. Pamiętacie chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem curry ? Dziś wrócimy do kuchni fusion z użyciem tych samych warzyw co wtedy, łącząc je dla odmiany z japońskim teriyaki. Co do makaronu - ja użyłam azjatyckich wstążek
Kulinarne zapędy KokosaWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała