jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:13/100)

W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 198

drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu, że bardzo je lubię. Najlepiej sprawdzają się w mojej kuchni jako wegański zamiennik jajek, stąd też często są podstawą wszelkich słodkich wypieków, ale zjadane z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu znikają w mgnieniu oka. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować tego(...)jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć jej też do produkcji przeróżnych słodkości, co potwierdzą dzisiejsze muffinki.  Dla amatorów wspomnianego na początku połączenia i dla wszystkich wielbicieli orzechów stanowią one prawdziwą gratkę. Słodki aromat bananów i cynamonu unoszący się w kuchni podczas pieczenia zdecydowanie nie sprzyja cierpliwemu oczekiwaniu. Z podanej ilości składników możemy przygotować

peanutbuttermonster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 123

odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)   Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami(...)wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :)   Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.   Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni

Cooking Monster
Rolada bezowa z kremówką, mascarpone, nutellą i wiśniami z amaretto 203

Mama robiła ostatnio faworki i zostało jej 15 białek. Szkoda je było wyrzucić (a mama nie lubi mrożonych białek) więc postanowiła z części zrobić roladę bezową

Lili w kuchni
Pasta pomidorowo - paprykowa 210

                           Taką

Kuchnia Prezydentowej
BABKA CZEKOLADOWA 155

Mocno czekoladowa, taka w sam raz na słodkość. nie może jej zabraknąć i na Waszym stole świątecznym.   Składniki:   kostka masła  18 dag cukru

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kiełkami i kaszą kuskus - dietetyczna 236

Jedna z moich ulubionych sałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna

Szefowa kuchni
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 630

Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiemSkładniki:1,5 szkl kuskusupuszka tuńczyka w

Z Majeczką w kuchni
Kruche babeczki 171

   Kilka dni temu dostałam silikonową foremkę z otworami w kształcie serc.  Po jej przetestowaniu mogę szczerze powiedzieć, że jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania

Aga w kuchni
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 149

mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni. W naszym przypadku była to sól z dodatkiem suszonych papryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 235

Zgodnie z obietnicą ze strony: Wzornictwo w stylu vintage i szeroki wybór kolorów sprawiają, że chłodziarka ta jest wyjątkowym detalem zdobiącym Twoje wnętrza. Jej wygląd sprawia, że doskonale sprawdzi się ona w każdym otoczeniu. Może w kuchni o romantycznym wystroju? Albo w modnym, miejskim mieszkaniu? Tak samo dobrze będzie prezentować się w stylowym lofcie. Każda urządzenie serii Retro charakteryzuje się

karmelowy
Bułeczki a'la Diva 343

żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem aż taką maniaczką kuchni, żeby szaleć po północy ;)Ja swoje bułki nieco zmodyfikowałam - możecie wejść na jej stronę >KLIK< i porównać obie wersje :)Bułki upiekłam sama według tego przepisu >KLIK< Nie rozdzielałam bułek, lecz przekroiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 313

dobrze zacznijmy od początku. W niedzielę zrobiłam sobie niespodziankę i zakupiłam książkę do której od dawna się zbierałam - "Kuchnia - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson. Ubóstwiam tę kobietę! Niesamowicie bawiły mnie jej programy telewizyjne, zawsze gdy rozpoczynała sezon jej ubrania były w rozmiarze, jak na prawdziwą kobietę przystało - 40, natomiast końcówka każdej serii, to już rozmiary 44-46. I potem

Brzuszki Łakomczuszki
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 135

Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie(...)pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 181

Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj(...)właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula

codojedzenia
Książki kucharskie 133

niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy i piękne zdjęcia. A przepis na zakwas chlebowy(...)zdjęciach zobaczycie, jak dużo pozaznaczanych stron mam w książkach. Jak dużo można się dowiedzieć o kulturze innych narodów, jak ciekawe historie niesie ze sobą historia jedzenia. Następna część to kuchnia Bliskiego Wschodu i miks europejski. Dajcie znać, czy macie swoje ukochane książki takie, które czytacie jak najlepszą powieść, z wypiekami na twarzy. Może dzięki Wam odkryję coś nowego? Szukajcie, czytajcie

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania