BABKA CZEKOLADOWA 200Mocno czekoladowa, taka w sam raz na słodkość. nie może jej zabraknąć i na Waszym stole świątecznym. Składniki: kostka masła 18 dag cukru
Z Majeczką w kuchni
Sałatka z kiełkami i kaszą kuskus - dietetyczna 286Jedna z moich ulubionych sałatek, prawdziwy raj dla podniebienia. :-) Do zrobienia jej używam kiełków, które sama hoduję, dokładnie opisałam to TUTAJ . Sałatka jest orzeźwiająca (taka wiosenna
Szefowa kuchni
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 678Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiemSkładniki:1,5 szkl kuskusupuszka tuńczyka w
Z Majeczką w kuchni
Kruche babeczki 215Kilka dni temu dostałam silikonową foremkę z otworami w kształcie serc. Po jej przetestowaniu mogę szczerze powiedzieć, że jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania
Aga w kuchni
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 189mieszanki. Dzięki temu możecie znacznie usprawnić działania w kuchni. W naszym przypadku była to sól z dodatkiem suszonych papryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym
Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 307Zgodnie z obietnicą ze strony: Wzornictwo w stylu vintage i szeroki wybór kolorów sprawiają, że chłodziarka ta jest wyjątkowym detalem zdobiącym Twoje wnętrza. Jej wygląd sprawia, że doskonale sprawdzi się ona w każdym otoczeniu. Może w kuchni o romantycznym wystroju? Albo w modnym, miejskim mieszkaniu? Tak samo dobrze będzie prezentować się w stylowym lofcie. Każda urządzenie serii Retro charakteryzuje się
karmelowy
Bułeczki a'la Diva 397żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem aż taką maniaczką kuchni, żeby szaleć po północy ;)Ja swoje bułki nieco zmodyfikowałam - możecie wejść na jej stronę >KLIK< i porównać obie wersje :)Bułki upiekłam sama według tego przepisu >KLIK< Nie rozdzielałam bułek, lecz przekroiłam
Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 362dobrze zacznijmy od początku. W niedzielę zrobiłam sobie niespodziankę i zakupiłam książkę do której od dawna się zbierałam - "Kuchnia - przepisy z serca domu" Nigelli Lawson. Ubóstwiam tę kobietę! Niesamowicie bawiły mnie jej programy telewizyjne, zawsze gdy rozpoczynała sezon jej ubrania były w rozmiarze, jak na prawdziwą kobietę przystało - 40, natomiast końcówka każdej serii, to już rozmiary 44-46. I potem
Brzuszki Łakomczuszki
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 185Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie(...)pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 239Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj(...)właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula
codojedzenia
Książki kucharskie 187niesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy i piękne zdjęcia. A przepis na zakwas chlebowy(...)zdjęciach zobaczycie, jak dużo pozaznaczanych stron mam w książkach. Jak dużo można się dowiedzieć o kulturze innych narodów, jak ciekawe historie niesie ze sobą historia jedzenia. Następna część to kuchnia Bliskiego Wschodu i miks europejski. Dajcie znać, czy macie swoje ukochane książki takie, które czytacie jak najlepszą powieść, z wypiekami na twarzy. Może dzięki Wam odkryję coś nowego? Szukajcie, czytajcie
ladykitchen
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 853Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę
zadanie-gotowanie
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 204Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać, zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin
Wanilia i Kardamon
Tort Jej Wysokość Zosia 348Tort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty