jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:7/100)

Fałszywy książę (Trylogia Władzy #1), Jennifer A. Nielsen 147

księcia” nie sposób powrócić do rzeczywistości dopóki nie odkryjemy wszystkich elementów uknutego przez arystokratę spisku. Mało tego, dodam jeszcze, że zaskakujące fakty pojawią się w powieści nawet tuż przed jej zakończeniem. Jennifer A. Nielsen świetnie buduje napięcie, a w chwili kiedy wydaje nam się, że już znamy odpowiedzi na pojawiające się pytania, przedstawia ona kolejne detale zawikłanego spisku(...)maluje obraz społeczeństwa tamtych czasów i panujące wśród warstw społecznych zasady. Wśród bohaterów stworzonych przez autorkę nie zabraknie różnorodności. Intryguje mnie postać Imogeny - dziewczyny pracującej w kuchni. Mam nadzieję, że autorka poświęci jej więcej miejsca w kolejnych odsłonach Trylogii Władzy. Jestem również ciekawa czy w kolejnych tomach Trylogii Władzy czytelnik będzie miał okazję dowiedzieć się czegoś o samym królestwie. Autorka

Tetiisheri
Lamb koftas - kofty jagnięce 205

nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka

Kulinarna rozmowa
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 156

Sojuza, jest jednym z dziedzictw komunizmu i pamiątek po naszej historii. Dziś wiele osób mogłoby mieć z tym problem. Przecież sałata jarzynowa to kwinetsencja polskiej kuchni! Osobiście nic nie mam do jej historii. Dalej jest dla mnie najpysziejszym świątecznym daniem, Moskwa była jednym z pierwszych wielkich miast, które odwiedziłam. Tak jak znajomi, którzy przyjechali do Warszawy z mniejszych miejscowości, którzy(...)moja sałatka była często tarta na tarce i przez to nie najlepsza w smaku. Najlepszą sałatkę warzywną w mojej rodzinie robi Ela (oczywiście z krojeniem w kosteczkę), więc to jej przepis zamieszczam. Nietypowym składnikiem jest czerwona fasola, ale przecież każdy ma jakiś sekretny składnik. Poniżej składniki na 4 osoby, ale jeśli robisz sałatkę na dużą imprezę to po prostu pomnóż

Ugotowane pozamiatane
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA 107

Coraz więcej jej jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do

Z Majeczką w kuchni
Jedzmy kaszę jaglaną! 186

Kasza jaglana, mimo iż zapomniana w polskiej kuchni, nazywana jest królową kasz. O jej zaletach można długo pisać. Obfituje ona w minerały, witaminy z grupy B, ma bardzo korzystny skład aminokwasowy. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jest polecana w szczególności  anemikom. Zawiera także rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, wpływającą na stan włosów, skóry i paznokci

Powiedz dietom nie
południowoafrykańska Chakalaka 132

Jej przygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table

noteskulinarnyfiga
Surówka z czerwonej kapusty 382

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą

Sto kolorów kuchni
Golonka w kapuście 127

Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa! Golonka w kapuście golonka kapusta kiszona włoszczyzna 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach(...)naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem. Artykuł Golonka w kapuście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą 135

Przepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona(...)kostkę, cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawic sola i pieprzem. Podawać schłodzoną.  Salatke dodaje do akcji kulinarnych  Warzywa Straczkowe  oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku .     Smacznego

Codzienne Gotowanie
#25 Urodzinowa babka górnicza 155

Przepis specjalnie dla Gaby, jej koleżanek i pani(pana?) od chemii ;).  Najbanalniejsze, zawsze smaczne i błyskawiczne ciasto, w sam raz dla zapracowanych ;). Babka górnicza Składniki

Kuchnia w szuwarach
ciasteczka misie 106

Emilka zażyczyła sobie ciasteczka misie. Wywołały na jej twarzy taki uśmiech, że naprawdę warto było je zrobić. Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przyprawy 214

makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj

GRUBY WAŁEK
Fantastic pumpkin cake! 147

chcę obdarować moich bliskich czymś wyjątkowym i smacznym. Mimo, że z dniem 31 października, dynia przestaje być tak pociągająca dla innych, w tym roku, w mojej kuchni pojawiła się pierwszy raz. Nigdy wcześniej jej nie używałam, po prostu nie miałam na nią ochoty. Ale po wydrążeniu w ciągu tygodnia 20 dyń, uznałam, że nie może być ona w końcu taka

Słodkie Przyjemności
Dorada z grilla lekko tajska 143

Eweliny, były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam ją kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantną rybę. Zobaczcie zresztą sami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik