Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 211Sojuza, jest jednym z dziedzictw komunizmu i pamiątek po naszej historii. Dziś wiele osób mogłoby mieć z tym problem. Przecież sałata jarzynowa to kwinetsencja polskiej kuchni! Osobiście nic nie mam do jej historii. Dalej jest dla mnie najpysziejszym świątecznym daniem, Moskwa była jednym z pierwszych wielkich miast, które odwiedziłam. Tak jak znajomi, którzy przyjechali do Warszawy z mniejszych miejscowości, którzy(...)moja sałatka była często tarta na tarce i przez to nie najlepsza w smaku. Najlepszą sałatkę warzywną w mojej rodzinie robi Ela (oczywiście z krojeniem w kosteczkę), więc to jej przepis zamieszczam. Nietypowym składnikiem jest czerwona fasola, ale przecież każdy ma jakiś sekretny składnik. Poniżej składniki na 4 osoby, ale jeśli robisz sałatkę na dużą imprezę to po prostu pomnóż
Ugotowane pozamiatane
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA 162Coraz więcej jej jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do
Z Majeczką w kuchni
Jedzmy kaszę jaglaną! 246Kasza jaglana, mimo iż zapomniana w polskiej kuchni, nazywana jest królową kasz. O jej zaletach można długo pisać. Obfituje ona w minerały, witaminy z grupy B, ma bardzo korzystny skład aminokwasowy. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jest polecana w szczególności anemikom. Zawiera także rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, wpływającą na stan włosów, skóry i paznokci
Powiedz dietom nie
południowoafrykańska Chakalaka 231Jej przygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table
noteskulinarnyfiga
Golonka w kapuście 186Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa! Golonka w kapuście golonka kapusta kiszona włoszczyzna 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach(...)naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem. Artykuł Golonka w kapuście pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Sałatka pomidorowo - ogórkowa z ciecierzycą 191Przepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona(...)kostkę, cebule w drobniutka. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, doprawic sola i pieprzem. Podawać schłodzoną. Salatke dodaje do akcji kulinarnych Warzywa Straczkowe oraz do Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanych przez Panne Malwinne z bloga Filozofia smaku . Smacznego
Codzienne Gotowanie
#25 Urodzinowa babka górnicza 203Przepis specjalnie dla Gaby, jej koleżanek i pani(pana?) od chemii ;). Najbanalniejsze, zawsze smaczne i błyskawiczne ciasto, w sam raz dla zapracowanych ;). Babka górnicza Składniki
Kuchnia w szuwarach
ciasteczka misie 158Emilka zażyczyła sobie ciasteczka misie. Wywołały na jej twarzy taki uśmiech, że naprawdę warto było je zrobić. Kilka zjadła jeszcze gorących zanim zdążyłyśmy namalować im buźki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przyprawy 268makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj
GRUBY WAŁEK
Fantastic pumpkin cake! 185chcę obdarować moich bliskich czymś wyjątkowym i smacznym. Mimo, że z dniem 31 października, dynia przestaje być tak pociągająca dla innych, w tym roku, w mojej kuchni pojawiła się pierwszy raz. Nigdy wcześniej jej nie używałam, po prostu nie miałam na nią ochoty. Ale po wydrążeniu w ciągu tygodnia 20 dyń, uznałam, że nie może być ona w końcu taka
Słodkie Przyjemności
Dorada z grilla lekko tajska 199Eweliny, były w ofercie pewnego popularnego sklepu, a jako ze nie miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam ją kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantną rybę. Zobaczcie zresztą sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Maty magnetyczne dla bardziej wyrazistej, piękniejszej kuchni 236już zmieniać coś w kuchni, to najlepiej tak, by efekt działań był oszałamiający. Tym się kierując, szukałam sposobu na taką jej odmianę, by stała się ona bardziej wyrazista i zyskała więcej charakteru. Chodziło o zdecydowaną, radykalną zmianę, która w dodatku nie wiązałaby się z dużymi kosztami i… byłoby można w dowolnym momencie z tej zmiany się wycofać. Da się(...)swój zachwyt, ale też komplementy znajomych pod adresem odmienionego wnętrza. Miłośnikom kawy polecić można coś z jej motywem. Podróżnikom natomiast widoki znane z różnych zakątków świata. Są też tak oryginalne propozycje, że bardzo potrafią zaskoczyć. Zobaczcie sami… TUTAJ Myślę, że w nowoczesnej kuchni mogą wyglądać ciekawie. Można szukać czegoś oryginalnego, a można wybrać po prostu coś pięknego albo orzeźwiającego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 223nieznana, wręcz egzotyczna. Chciałam poznać tą kuchnię. I poznałam od rodowitego Serba Petara Simica. Kuchnię Petara możecie poznać w restauracji Bałkański Kocioł. Nauczyłam się nie tylko przyrządzać potrawy kuchni bałkańskiej ale także poznałam historię dań. O ile łatwiej będzie mi wybierać dania, kiedy znajdę się na Bałkanach. Warsztaty przeplatane były ciekawymi serbskimi opowieściami. Czas płynął bardzo szybko(...)Cevapi można usmażyć na rozgrzanej patelni. lub grillu Podawane były z chlebkiem kukurydzianym Proja pieczony z fetą. Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę
AZgotuj!
Quinoa na mleku kokosowym z grillowaną nieszpułką i dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą 215słodkie ocenił dżem bardzo dobrze, więc jeśli nie macie problemów z cukrem to polecam. Wszystkie kwiaty wykorzystane w nowej limitowanej edycji stosuję w kuchni bardzo chętnie. Wiem też, że akurat z lawendą nie można przesadzić, natomiast tu mogłaby być trochę bardziej wyczuwalna, pokusiłabym się nawet o dodanie samych kwiatów do dżemu, byłby to z pewnością(...)aromatu. Namawiam Was bardzo do potraktowania lawendy, jako przyprawy, a Łowicz zachwala ją tak: "Lawenda jest rośliną ozdobną, miododajną i leczniczą. Jej oszałamiający zapach znają wszyscy, a olejki lawendowe stosowane są z powodzeniem np. w aromaterapii. W kuchni lawenda odkrywana jest na nowo. Idealnie pasuje do dań wytrawnych. W produkcie dżemowym marki Łowicz towarzyszy jej pełna słońca, słodka brzoskwinia
Quinoa Raz!