jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:14/100)

Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 792

Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie  špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę

zadanie-gotowanie
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 153

Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin

Wanilia i Kardamon
Tort Jej Wysokość Zosia 254

Tort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto Afrodyta 12788

Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam.   Składniki

Kuchnia domowa Ani
Szybkie imprezowe koreczki. 277

Bardzo smaczne, szybkie koreczki, przygotowane przez moją córkę i jej koleżankę na imprezę młodzieżową. Podobno bardzo smakowały i pierwsze znikły ze stołu :) Polecam. Składniki - chleb tostowy

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z białej rzepy – kuchnia podkarpacka 163

ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy 4 ogórki kiszone 2 winne jabłka 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Trzeci talerz
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 131

stosowania ziół w kuchni. Jeszcze niedawno naszą przychylnością cieszyła się natka pietruszki, koperek, szczypiorek, a do rosołu czasami lubczyk. Obecnie nasze kuchnie pachną różnorodnością,a  wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić

Codzienna kuchnia niecodzienna
krem dyniowy z amarantusem i olejem arganowym 132

był on lekki. Krem dyniowy- dlaczego mnie to nie dziwi? Sezon na słynne jesienne warzywo, już od dłuższego czasu wpływa na moją kuchnię, choćby pod tym względem, że w prawie każdym posiłku pojawia się dynia. Skutki jej częstego spożywania uwidaczniają się w moim wyglądzie zewnętrznym, przez co wyglądam jakbym używała tony fluidu (a nie stosuję go wcale) .  Dodatkiem specjalnym

healthy dreams
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 267

makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki

Chilli Czosnek i Oliwa
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 166

Moja kuchnia istniała już na długo zanim zaczęłam w niej gotować. Była w mojej głowie. Już wtedy wiedziałam, że ma być bardzo duża. Na tyle duża, by w jej centrum stanęła wyspa. Kiedy marzenie zyskało status "do spełnienia" zgłosiłam się do"pana od gazu", by wykonał konieczny projekt instalacji gazowej. Gdy po wstępnych oględzinach zapytał "No, a gdzie będzie pani(...)postawiłam na swoim. I ponownie udowodniłam sobie, że warto iść pod prąd, unikać kompromisów i najprostszych rozwiązań, być sobą.   O tym jak dalej toczyły się losy wyspy i kuchni, jak ją wymieniałam i zmieniałam opowiem Wam przy innej okazji.  Ale miało być o znalezisku. Otóż wyspa jest na tyle duża, że prócz schronienia dla szafek, szuflad i półek

KUCHARNIA
Rudnickie kruche babeczki z orzechami – kuchnia podkarpacka 173

Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Idealnie krucha babeczka, a w niej kwaskowate owoce pod słodką orzechową pierzynką, tak w skrócie opisałabym rudnickie kruche babeczki z orzechami. Od razu przypadły nam do gustu. Łatwo je przygotować i nie są zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim są pyszne. Bardzo polecam! :) Ten podkarpacki przepis pochodzi(...)Rudnika nad Sanem, z zeszytu Jadwigi Trojnar, zwanej przez rodzinę Wisią. Ten mały skarb przechowywany przez rodzinę powierzyła mi jej wnuczka, a moja przyjaciółka. Sądząc po przepisach, ja też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto

Trzeci talerz
Pieczona owsianka pomarańczowa 143

Zatęskniłam za pieczoną owsianką i dzisiaj, w deszczowy dzień powstała kolejna jej wersja, tym razem pomarańczowa, bo są w niej kandyzowane skórki z pomarańczy. Najbardziej lubię

Moja smaczna kuchnia
Grysikowy deser z owocami 125

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka 166

Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą na grubej tarce marchewkę

Trzeci talerz
Tłukawica – kuchnia podkarpacka 152

Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej Tłukawica to proste danie kuchni podkarpackiej . Nazwa, choć brzmi dość oryginalnie, pochodzi zapewne od tłuczonych ziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się(...)wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Tłukawica to przaśne, proste danie, ale może bardzo wzbogacić posiłek nie tylko smakowo, ale i odżywczo, bo w końcu groch to białko :) Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków , z mięsem, czy jajkiem sadzonym. Ostatnio sporo

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania