Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej bym dokonała, to skropienie ryby sokiem z cytryny zamiast układania jej na filetach. Niektórym może wyda się dziwne połączenie ryby i boczku ale wypróbowałam i jest to świetne połączenie. Troszkę pracy wymaga przygotowanie(...)pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 min w zależności od wielkości ryb. Artykuł Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPraktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj(...)właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula
codojedzenianiesamowitą historię rodziny Vaho i macie lekturę na zimowe wieczory. Olia Hercules -„Mamuszka” – język polski Olia to szefowa kuchni, mieszkająca w Londynie Ukrainka. Kobieta o pięknym uśmiechu i wielkim talencie kulinarnym. „Mamuszka” to zbiór przepisów jej mamy i babci. Opowieść o tradycjach rodzinnych, potrawach i smakach dzieciństwa. Tradycyjne przepisy i piękne zdjęcia. A przepis na zakwas chlebowy(...)zdjęciach zobaczycie, jak dużo pozaznaczanych stron mam w książkach. Jak dużo można się dowiedzieć o kulturze innych narodów, jak ciekawe historie niesie ze sobą historia jedzenia. Następna część to kuchnia Bliskiego Wschodu i miks europejski. Dajcie znać, czy macie swoje ukochane książki takie, które czytacie jak najlepszą powieść, z wypiekami na twarzy. Może dzięki Wam odkryję coś nowego? Szukajcie, czytajcie
ladykitchenUtopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę
zadanie-gotowaniePóki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać, zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin
Wanilia i KardamonTort przygotowałam dla pewnej uroczej Zuzi. Zosia to jej ulubiona postać z bajki dlatego 6-ste urodziny postanowiła świętować razem z nią. Pomiędzy waniliowymi biszkoptami znalazł
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam. Składniki
Kuchnia domowa AniBardzo smaczne, szybkie koreczki, przygotowane przez moją córkę i jej koleżankę na imprezę młodzieżową. Podobno bardzo smakowały i pierwsze znikły ze stołu :) Polecam. Składniki - chleb tostowy
Kuchnia z widokiem na ogródO takiego kurczaka od dawna prosiła mnie córka. W jeden z weekendów postanowiłam zrealizować jej marzenie, tym bardziej, że jakiś czas temu Edytka przypomniała o
Sto kolorów kuchniostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*. Składniki: 4 białe rzepy 4 ogórki kiszone 2 winne jabłka 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Trzeci talerzstosowania ziół w kuchni. Jeszcze niedawno naszą przychylnością cieszyła się natka pietruszki, koperek, szczypiorek, a do rosołu czasami lubczyk. Obecnie nasze kuchnie pachną różnorodnością,a wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki na maśle. Są lekko chrupiące i dodają ciekawego smaku. Szałwia jednak może stanowić
Codzienna kuchnia niecodziennabył on lekki. Krem dyniowy- dlaczego mnie to nie dziwi? Sezon na słynne jesienne warzywo, już od dłuższego czasu wpływa na moją kuchnię, choćby pod tym względem, że w prawie każdym posiłku pojawia się dynia. Skutki jej częstego spożywania uwidaczniają się w moim wyglądzie zewnętrznym, przez co wyglądam jakbym używała tony fluidu (a nie stosuję go wcale) . Dodatkiem specjalnym
healthy dreamsmakaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki
Chilli Czosnek i OliwaMoja kuchnia istniała już na długo zanim zaczęłam w niej gotować. Była w mojej głowie. Już wtedy wiedziałam, że ma być bardzo duża. Na tyle duża, by w jej centrum stanęła wyspa. Kiedy marzenie zyskało status "do spełnienia" zgłosiłam się do"pana od gazu", by wykonał konieczny projekt instalacji gazowej. Gdy po wstępnych oględzinach zapytał "No, a gdzie będzie pani(...)postawiłam na swoim. I ponownie udowodniłam sobie, że warto iść pod prąd, unikać kompromisów i najprostszych rozwiązań, być sobą. O tym jak dalej toczyły się losy wyspy i kuchni, jak ją wymieniałam i zmieniałam opowiem Wam przy innej okazji. Ale miało być o znalezisku. Otóż wyspa jest na tyle duża, że prócz schronienia dla szafek, szuflad i półek
KUCHARNIARudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Idealnie krucha babeczka, a w niej kwaskowate owoce pod słodką orzechową pierzynką, tak w skrócie opisałabym rudnickie kruche babeczki z orzechami. Od razu przypadły nam do gustu. Łatwo je przygotować i nie są zbyt pracochłonne, ale przede wszystkim są pyszne. Bardzo polecam! :) Ten podkarpacki przepis pochodzi(...)Rudnika nad Sanem, z zeszytu Jadwigi Trojnar, zwanej przez rodzinę Wisią. Ten mały skarb przechowywany przez rodzinę powierzyła mi jej wnuczka, a moja przyjaciółka. Sądząc po przepisach, ja też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto
Trzeci talerz