pokoju do pokoju. W kadrach zaś pojawiają się duże okna jej domu z widokiem na las. Z niecierpliwością i w tej ciszy czekam. W końcu w którymś z nich pojawia się mężczyzna w białej masce i tylko ja go widzę, bo nasza bohaterka zajęta jest sprzątaniem kuchni. Dopiero po pewnym momencie zorientuje się, że jest podglądana przez kogoś
Pink EnvelopeAkademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie
Simple Dishzmiękł i puścił sok. Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Z solą uważamy, szczególnie jeśli użyliśmy jej już do rozcierania czosnku. Przepis na bataty znajdziesz tu. Smacznego! *Jeśli nie domowy, to u mnie w kuchni tylko Pegaz
Bazując na smakuPomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości
Pelusiowa Kuchniazazwyczaj gigantycznym bólem głowy. Ach...ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja
My simple kitchenLasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę
Milion SmakówWitacie :) Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej. Jeszcze nic takiego Wam nie proponowaliśmy. To naprawdę ciekawa kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest
vegetanieDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki
Szefowa kuchniimprowizacji i szukania własnych smaków i połączeń. Hanna Lis, Paweł Lis „Kuchnia Słowian” – język polski Na Jarmarku Świętojańskim w Krakowie dane mi było poznać panią Hannę i przepadłam. Przesympatyczna kobieta, z olbrzymią wiedzą na temat tego, co kiedyś jadano w naszym kraju. Słuchało się jej z przyjemnością i chciałoby się więcej i więcej. Dzięki temu wiem, że z zielska
ladykitchenjednak możliwe! Wiadomo, że świat mody promuje wychudzone sylwetki, więc Robyn naprawdę osiągnęła wielki sukces. Co prawa - kiedyś chciała być szczupła i głodziła się z tego powodu, lecz jej miłość do gotowania była większa... Pasja kulinarna! Robyn poza pozowaniem właśnie dla Chanel - poszukuje przepisów na wyjątkowe dania z całego świata, które później przyrządza dla swojej rodziny i wspaniałych przyjaciół. Zanim(...)australijski, francuski i amerykański. W każdym można odnaleźć coś z tradycji i nowoczesności. Moim zdaniem to udany miks kuchni z całego świata. Wszystkie przepisy sprawiają, że człowiek momentalnie robi się głodny. Całość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia
Di gotujeNie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam się nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań
Różne smaki w kuchniNiedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakrela wędzona jest częstym gościem w moim domu, ale zazwyczaj prosto ze sklepu ląduje do żołądka :) Jednak tym razem postanowiłam spróbować użyć jej jako dodatek
Zainspirowana w kuchniJest to pierwsza książka przetłumaczona na język polski a wydana na podstawie programu telewizyjnego. Ktoś kto uwielbiał Nigelli program
Zainspirowana w kuchnipierwszą edycję BlogerChefa. Jej blog nie jest tylko o potrawach z roślin strączkowych, wprost przeciwnie, ale w jej pierwszej książce rządzą właśnie strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska(...)podobnie do mnie ma tam sporo zwykłych rzeczy typu żeby wydoić krowę, albo zjeść egzotyczny owoc. Ja jeszcze nie odważyłam się, żeby wrzucić moją listę na bloga, używam jej tymczasem jako listy prezentów urodzinowych, żeby znajomi wiedzieli jakie doświadczenie chciałabym dostać. Ad strączki! Maria Banach uczy nas jak długo trzeba je namoczyć i gotować, oraz zwraca uwagę, żeby
Ugotowane pozamiatanestało się i dla mnie ulubionym. Nie o kawie chcę jednak. Herbata. Herbata to jest temat. Nieskończony. Nie jestem jej znawczynią, ani nawet specjalną koneserką. Mąż jednak jest. Jego zamiłowanie do tego szlachetnego napoju zaowocowało wkrótce specjalnym zaopatrzeniem kuchni. Pojawiły się różnej wielkości czajniczki, zaprzacze, puszeczki do przechowywania szlachetnych gatunków i mieszanek, a przede wszystkim nastały czasy rytualnego picia
I tu będę miała takie te