Ciepłych Stron Świata na talerz :) W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze, tudzież werbalnie przed Ciałem Pedagogicznym, pogoda była piękna! Słońce i lekki wiatr we włosach. Pachniało swobodą! A w Kuchni zapachniało latem i to nie byle jakim, bo włoskim ;) Mini pizze z szynką parmeńską Potrzebujesz: Na ciasto: 350g mąki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFrancją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa ma korzenie włoskie, ale w Rzymie, czy Neapolu jej nie zamówicie w restauracji. Za to w Nowym Jorku jak najbardziej. Kurczak po francuski jest typowym przykładem kuchni włosko-amerykańskiej, pojawił się w Stanach wraz z falą tzw. Wielkiej Imigracji w latach 1895-1930, kiedy setki tysięcy Europejczyków
Niedzielny kucharzpokoju do pokoju. W kadrach zaś pojawiają się duże okna jej domu z widokiem na las. Z niecierpliwością i w tej ciszy czekam. W końcu w którymś z nich pojawia się mężczyzna w białej masce i tylko ja go widzę, bo nasza bohaterka zajęta jest sprzątaniem kuchni. Dopiero po pewnym momencie zorientuje się, że jest podglądana przez kogoś
Pink EnvelopeAkademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej
Kulinarna (nie)codziennośćBardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie
Simple Dishzmiękł i puścił sok. Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Z solą uważamy, szczególnie jeśli użyliśmy jej już do rozcierania czosnku. Przepis na bataty znajdziesz tu. Smacznego! *Jeśli nie domowy, to u mnie w kuchni tylko Pegaz
Bazując na smakuPomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości
Pelusiowa Kuchniazazwyczaj gigantycznym bólem głowy. Ach...ciągle pod wiatr... Jednak przejdźmy do zasadniczej kwestii mojego wywodu, czyli przepisu. Jeśli w mojej kuchni pojawia się już dynia to na pewno nie może się obejść bez zupy dyniowej. Tym razem wybrałam jej pikantniejszą i bardziej aromatyczną wersję. Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, po której został mi tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja
My simple kitchenLasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę
Milion SmakówWitacie :) Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej. Jeszcze nic takiego Wam nie proponowaliśmy. To naprawdę ciekawa kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest
vegetanieDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki
Szefowa kuchniimprowizacji i szukania własnych smaków i połączeń. Hanna Lis, Paweł Lis „Kuchnia Słowian” – język polski Na Jarmarku Świętojańskim w Krakowie dane mi było poznać panią Hannę i przepadłam. Przesympatyczna kobieta, z olbrzymią wiedzą na temat tego, co kiedyś jadano w naszym kraju. Słuchało się jej z przyjemnością i chciałoby się więcej i więcej. Dzięki temu wiem, że z zielska
ladykitchenjednak możliwe! Wiadomo, że świat mody promuje wychudzone sylwetki, więc Robyn naprawdę osiągnęła wielki sukces. Co prawa - kiedyś chciała być szczupła i głodziła się z tego powodu, lecz jej miłość do gotowania była większa... Pasja kulinarna! Robyn poza pozowaniem właśnie dla Chanel - poszukuje przepisów na wyjątkowe dania z całego świata, które później przyrządza dla swojej rodziny i wspaniałych przyjaciół. Zanim(...)australijski, francuski i amerykański. W każdym można odnaleźć coś z tradycji i nowoczesności. Moim zdaniem to udany miks kuchni z całego świata. Wszystkie przepisy sprawiają, że człowiek momentalnie robi się głodny. Całość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia
Di gotujeNie ma to , jak smak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam się nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań
Różne smaki w kuchniNiedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakrela wędzona jest częstym gościem w moim domu, ale zazwyczaj prosto ze sklepu ląduje do żołądka :) Jednak tym razem postanowiłam spróbować użyć jej jako dodatek
Zainspirowana w kuchni