Świerżewskiego wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest(...)produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni. Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania jej i do udziału w kolejnej edycji, bo na pewno będzie to bardzo ciekawe wydarzenie :) Żeby
Parowar Facetaksiążka, poświęcona potrawą na Boże Narodzenie. Tym bardziej odczuwa się w jej zawartości staranność i pomyślunek w jaki została ona skomponowana i przedstawiona. W książce zadbano aby magia Świąt była wręcz namacalna. Serdecznie polecam każdemu! Jeżeli jeszcze nie macie prezentów dla najbliższych, którzy lubią spędzać czas w kuchni rozejrzyjcie się za tą pozycją
Ania i Marcin gotująroux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej, pochodzi z Francji; jest to grubo mielona kiełbasa wieprzowa, mocno doprawiona czosnkiem i mocno wędzona. Jeśli nie uda się Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić właśnie takim rodzajem kiełbasy – wieprzową, mocno wędzoną, z dodatkiem czosnku, papryki, dobrze doprawioną. Ryż(...)kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej
Pociąg Do Kuchnitemacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców zwana przez nas Papuszką :) Jej leczo do dziś jest dla mnie numerem jeden. Można rzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą
Moje pyszne gotowaniePyszny obiad w 45 minut? Nic trudnego, to propozycja dla zwolenników kaszy gryczanej. Chociaż Ci co jej nie lubią też powiedzą, że te krokiety są pyszne! Piotrek zawsze mówił, że nie lubi tej kaszy, gdyż mu przypomina pobyt w wojsku. Jedząc krokiety z kaszy gryczanej wcinał je, aż uszy mu się trzęsły. Zapewne zjadłby ich więcej, ale ja wykorzystałam tylko(...)Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili. The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. Dobra gatunkowo ma różowy kolor i zwartą konsystencję. Lekko przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony
O kuchni z uczuciemUwielbiam dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyLodówkę trzeba czasem posprzątać. No, nie ma wyjścia. I nie chodzi mi o mycie jej, bo robię to na bieżąco i nie dopuszczam do
Codzienna kuchnia niecodziennaMięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru(...)powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste zielone kryształki. Granitę rozkładamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. The post Granita miętowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę. W jej środku czai się pachnący cynamon i smakowite, bo nasączone w amaretto, rodzynki. Ciasto zagniotłam inspirując się ciastem Pawła Małeckiego z "Kuchni polskiej, Na słodko" Lidla. Chałka z rodzynkami i cynamonem ciasto: 320 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży
Dzieje kuchennej Wiewióryinne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej. Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę. Przyda się również trochę rosołu, zawsze gotuję
6nieboOstatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUczyć się można zawsze i od każdego. Nawet od kogoś, kto robi pierwsze kroki w kuchni. Ostatnio moja siostra - studentka - wyszukała przepis na kurczaka w pikantnym sosie z chili i imbirem. Danie wyszło pysznie! Przyznaję - trochę jej tego kurczaka wyjadłam;) Następnego dnia sama zrobiłam dużą porcję dla siebie i swojej rodzinki. Tym razem role się odwróciły - to Daria kontrolowała
Kulinarne Inspiracje