temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców zwana przez nas Papuszką :) Jej leczo do dziś jest dla mnie numerem jeden. Można rzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinocy".Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą
Moje pyszne gotowaniePyszny obiad w 45 minut? Nic trudnego, to propozycja dla zwolenników kaszy gryczanej. Chociaż Ci co jej nie lubią też powiedzą, że te krokiety są pyszne! Piotrek zawsze mówił, że nie lubi tej kaszy, gdyż mu przypomina pobyt w wojsku. Jedząc krokiety z kaszy gryczanej wcinał je, aż uszy mu się trzęsły. Zapewne zjadłby ich więcej, ale ja wykorzystałam tylko(...)Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł z sosem chili. The post Krokiety z kaszy gryczanej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWieprzowina jest bardzo popularnym mięsem w Polsce. Dobra gatunkowo ma różowy kolor i zwartą konsystencję. Lekko przerośnięta tłuszczem co dodaje jej smaku. Dzisiaj przygotowałam schab duszony
O kuchni z uczuciemUwielbiam dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyLodówkę trzeba czasem posprzątać. No, nie ma wyjścia. I nie chodzi mi o mycie jej, bo robię to na bieżąco i nie dopuszczam do
Codzienna kuchnia niecodziennaMięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru(...)powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste zielone kryształki. Granitę rozkładamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. The post Granita miętowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę. W jej środku czai się pachnący cynamon i smakowite, bo nasączone w amaretto, rodzynki. Ciasto zagniotłam inspirując się ciastem Pawła Małeckiego z "Kuchni polskiej, Na słodko" Lidla. Chałka z rodzynkami i cynamonem ciasto: 320 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży
Dzieje kuchennej Wiewióryinne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej. Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę. Przyda się również trochę rosołu, zawsze gotuję
6nieboOstatnio polubiłam pieczenie bułeczek. Kiedy chodziłam do liceum w popularnej u nas piekarni często kupowałam bułkę prowansalską z serem. Bardzo mi smakowała, dlatego dziś postanowiłam odtworzyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUczyć się można zawsze i od każdego. Nawet od kogoś, kto robi pierwsze kroki w kuchni. Ostatnio moja siostra - studentka - wyszukała przepis na kurczaka w pikantnym sosie z chili i imbirem. Danie wyszło pysznie! Przyznaję - trochę jej tego kurczaka wyjadłam;) Następnego dnia sama zrobiłam dużą porcję dla siebie i swojej rodzinki. Tym razem role się odwróciły - to Daria kontrolowała
Kulinarne InspiracjeBrasileiro okazał się sadystą, wysyłając dzisiaj Polonesie w trakcie jej godzin pracy MMS zdjęcia przygotowywanych delicji , gdy głód ściskał jej żołądek. Otrzymując zdjęcie za zdjęciem
Smaki BrazyliiJakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.Na otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe, ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym
Przysmaki KarolkiRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej, że w jej domu raczejnie przepada się za ta kaszą, wybiera się zdecydowanie pęczak lub jęczmienną. A tu proszę, gryczana prażona.Trzeba ją jakoś spożytkować. Mamy tę samą sytuację, co z nieuchronnie napływającymi bananami(...)które o dziwo, naglenapływać przestały. Niestety, to tylko kwestia czasu.Wstała Karmel-itka rano, ledwo co, z kontuzją stopy poruszanie się to nie lada wyzwanie. Poszła, a raczej pokuśtykałado kuchni, w piżamce. Założyła fartuszek swój ulubiony, w kwiatki i już wiedziała, nie wiadomo skąd, co przyrządzi.Właśnie z tej nieszczęsnej kaszy. Sprawdźcie sami, co wykombinowała.Karmel-itka poszperała w sieci
W kuchni Karmel-itkiznanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy ją na wędzonce, więc kiedy zobaczyłam w książce " Kolorowa kuchnia roślinna " Magdy Gembackiej przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym, byłam delikatnie mówiąc w szoku. Czytając listę składników pomyślałam, że może to pomyłka w druku, może chodziło Jej o świeże ogórki. Paweł stwierdził jednak, że takie połączenie może dać bardzo interesujący efekt końcowy(...)całkiem spory, więc pozostało nam tylko wyskoczyć do sklepu po warzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata