MALMA konkurs rozwiązanie Oj, wybór był trudny … ale udało mi się wybrać dwa przepisy, które spełniały wszystkie warunki konkursu ! i Agata i jej makaron
Kuchnia na wzgórzuDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem. Dziś propozycja na placki z dodatkiem dyni. Do niedawna uważałam dynię za coś niedobrego, ale zmieniłam zdanie i jak tylko
Ewa w kuchni1 kg piersi z kurczakaprzyprawa do drobiusól200 g rukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już
Świat Domowej KuchniDziś strasznie się rozlało, leje i leje , świata nie widać. Od rana jakiś dziwny nastrój, trochę nostalgiczny, trochę szary-bury. Można temu zaradzić, można sobie wstrzyknąć
Z Kuchni Do Kuchnipotrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie i każdy z tych tłuszczy
Taste Of My Dayteż bogate źródło witaminy C i nie ważne czy ostra, czy słodka. Idealnie zwiększa odporność organizmu na choroby typu przeziębienia, włącznie z grypą. Wszystko za sprawą witaminy C. Papryka jest jej najbogatszym źródłem. Wybitne walory lecznicze ma także olejek z nasion. Stymuluje krwioobieg i system nerwowy, wspomaga trawienie. Powinni go używać cierpiący na kamicę nerkową, a przy schorzeniach reumatycznych działa najskuteczniej(...)papryki :P Istny paprykoland, gdzie można zakosztować wszelkich możliwych odmian papryki w niezliczonej ilości dań, nad którymi pieczę trzymają najlepsi szefowie węgierskiej kuchni. Wszystko odbywa się na głównym placu miasteczka, co daje dodatkowy klimat. Gra oczywiście muzyka w węgierskim stylu, a kiedy w garnkach zaczyna prześwitywać dno, to zawsze pozostaje nam jeszcze kosztowanie
vegetanieTo coś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z
Ania i Marcin gotująPamiętacie z dzieciństwa pajdę chałki z masłem lub dżemem? Ja sobie właśnie dzisiaj przypomniałam i zapragnęłam jej NATYCHMIAST! :) Najgorsze było oczekiwanie, gdy leżała już na kratce
My Culinary ArtPizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut
Mechanik w kuchniUwielbiam stronę The Joy of Baking. Prowadzi ją małżeństwo o swojsko brzmiącym nazwisku: Jaworski. Stephanie piecze, a jej mąż operuje kamerą :). Ich strona odwiedzana jest przez
Przepisy AleksandryRobiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną ,, .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu pomyślałam o tym , że
Buniabaje w kuchniWarto do niej przygotować grzanki z chleba lub uprażyć ulubione nasiona – dodadzą jej ciekawszego smaku. Co jeszcze można zrobić z białej kapusty? Proponuję przede wszystkim sałatkę afrykańską chakalaka , która już dawno temu skradła moje serce. Artykuł Krem z białej kapusty pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanBawienie się czekoladą nie wiem dlaczego zawsze mnie relaksuje. Wcale nie muszę jej jeść, aby poczuć się dobrze. Czyżby tworzenie czekoladowych smakołyków działało na mnie terapeutycznie? Może trochę, ale dzięki temu, że tak to lubię zawsze zyskuje na tym mój syn, bo wychodząc z kuchni pozostawiam po sobie czekoladowe pyszności. Tym razem zrealizowałam taki mój własny pomysł na nadzienie
Blondynka GotujeCzekaliśmy na tę książkę, bo kochamy się w kuchni bliskowschodniej niczym w Xavierze Dolanie z Wyśnionych miłości . Samar stworzyła coś bardzo osobistego. To trochę książka kulinarna, a trochę wspomnienia, a trochę przewodnik po Libanie. Przetyka przepisy i sekrety gotowania opisami jej domu, wakacji w Aynacie i rodzinnych spotkań przy stole. Wysyca wszystko smakami, zapachami, aromatami, kolorami, fakturami i pięknymi zdjęciami
GRUBY WAŁEKjedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa o gotowym ciescie francuskim. Zrobienie go w warunkach domowych jest zbyt czasochlonne, wiec wole tylko siegnac po gotowa paczuszke ze sklepowej chlodziarki.Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski
Przysmaki Karolki