jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:33/100)

Halibut smażony 149

Halibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich

O kuchni z uczuciem
Kaszka kukurydziana z suszonymi daktylami i owocami leśnymi 244

Nie robię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej

Anioszek w kuchni
Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami 136

międzyczasie ugotować kaszę . Do wywaru dolać wody by było jej pół litra , zagotować, dodać sól i paprykę suszoną . Gotować aż wchłonie cały płyn , następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej kuchni

Gotowanie jest łatwe
Naturele 149

warzyw, uprawianych w gospodarstwie Rodziców. Znajomość tę, skutecznie wykorzystuje w swojej kuchni, łącząc bardziej lub mniej nam znane zioła i warzywa, tworząc ciekawą i niestandardową oprawę dla dań nie tylko mięsnych. Marcin Jabłoński świetnie wpisuje się w promocję powrotu kasz na nasze stoły, wprowadzając do menu różne jej rodzaje. Miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu prasowym, który odbył się kilka

królestwo garów
Tajska zupa krewetkowa 190

Zazwyczaj, gdy gotowałam zupę tajską dodawałam do niej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno

Taste Therapy
Kotleciki drobiowo ciecierzycowe 219

Bazaar, który oferuje niezwykle ciekawe produkty. Jeśli jesteście ciekawi smaku indyjskiej kuchni zapraszam z czystym sumieniem. Do panierowania posłużyła mi bułka tarta ze złocistym lnem mielonym, która nadaje świetną fakturę i kolor kotlecikom i jest oczywiście zdrowsza niż standardowa bułka tarta. Polecam się w nią zaopatrzyć ponieważ jej cena nie jest zbyt wygórowana, a smakowo i zdrowotnie zdecydowanie lepiej jest

MamaOskarka
Ser w cieście, Tylko Marta 195

siostra bohaterki ginie w wypadku, a ona musi zaopiekować się jej córką. Tylko Marta (2001, Sandra Nettelbeck) to nie żadne arcydzieło (ma dość przewidywalny scenariusz), ale przyjemna komedia, lekko romantyczna z mnóstwem zdjęć pięknie podanego jedzenia. Ogląda się przyjemnie, w przeciwieństwie do amerykańskiego remaku Życie od kuchni z Catherine Zetą-Jones i Aaronem Eckhartem (2007, Scott Hicks). Cheese fried

Qlinarnie i Qlinarnie
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 103

Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki

Kuchnia w opałach
Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem 125

Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym

Basia w kuchni
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 203

świata. Jej resztki znaleziono w grobowcach na terenie Basenu Morza Śródziemnego, a chleb, którym Jesus dzielił się z uczniami w czasie Ostatniej Wieczerzy, mógł być upieczony właśnie z płaskurki!W raz z rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni, np. sławnej(...)położonej nieopodal miejscowości Monticchiello. Kosztowała 3 euro za 500 g. Według mnie zakup w 100 % warty swojej ceny! :) Dlaczego?Pszenica farro jest przede wszystkim bardzo smaczna. Po ugotowaniu jej ziarna są duże i przypominają kaszę pęczak. W smaku też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 250

roślinę jedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje kukurydzy, które powalają na kolana swoimi kształtami, kolorami i smakiem. Praktycznie nie sposób uniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza(...)użycia kukurydzy są praktycznie niewyczerpywalne, ale że w Polsce teraz zima więc będzie mowa o zupie! Zupa krem z kukurydzy, tzw. corn chowder to jedna z najpopularniejszych zup w kuchni amerykańskiej. Najczęściej wykonana z dodatkiem śmietany i masła. Żeby wam trochę zamieszać w głowach i garnkach, przedstawię przepis na wegańską wersję tej zupy. Jakiś czas temu stworzyłam go na zamówienie

Jem więc Jestem
szybki pieczony sernik z truskawkami w galaretce 227

To ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik litewski 155

zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Moja wersja jest nieco zmodyfikowana bo jej bazą jest maślanka - łatwiej dostępna niż zsiadłe mleko i lżejsza od śmietany. Dla urozmaicenia dodajemy do niej inne świeże warzywa oraz - żeby była bardziej sycąca - ugotowane jajko. Jak sama nazwa mówi, zupa ta należy do klasyki kuchni litewskiej ale przepisy pojawiają się również w książkach kuchni staropolskiej. Polecam

Milion Smaków
Bezjajeczna pasta jajeczna 157

czarnej soli (wbrew nazwie jest koloru szaro-różowego) wywodzącej się z kuchni indyjskiej. Jest to specjalny rodzaj soli przyprawowej, charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem - to dzięki zawartości siarczku sodu. Bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Jest nieco droższa od zwykłej soli, jednak jej intensywny smak sprawia, że stosuje się ją w niewielkich ilościach

Roślinna - blog wegański
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1430

prędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin

Chilli Czosnek i Oliwa
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 225

również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym akcentem!  Jej smak jest dość ostry ( w zależności od ilości użytych przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami.  Bardzo ciekawa i szeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g

Symfonia Smaków
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40825

Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Pierogi oszukańce na weekendowy obiad wybrałam z dwóch powodów. Po pierwsze zaintrygowała mnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie(...)kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się mylę? Może lubczyk, który strażacy dodają do farszu, daje inne efekty i oszukuje w jakiś nieoczekiwany sposób? ;) Jedno jest pewne, pierogi są smaczne i treściwe. Może same nie ugaszą pożaru

Trzeci talerz
Bułka paryska ekspresowa 151

podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta(...)Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MŁODA MARCHEWKA Z PAPRYKĄ DO SŁOIKÓW 174

Przepis na tę pyszną marchewkę króluje w moim domu od lat i mam nadzieję że , i u was zagości na stałe.Taką marcheweczkę możemy podawać do

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche babeczki z sałatką Waldorf 205

Przedstawiam kolejny przepis na kruche babeczki, tym razem z moją wersją popularnej sałatki Waldorf. :-) Sałatka gościła już na blogu: TUTAJ . A napełnienie nią kruchych babeczek dało

Szefowa kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 203

pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na kolację, kiedy

Poezja smaku
Krewetki smażone w miodzie i imbirze 144

zioła. Dlatego dziś nie będę spędzała dużo czasu w kuchni i przygotuję szybki obiad czyli krewetki smażone w miodzie i imbirze. Krewetki już zamarynowałam, potem tylko szybko je usmażę i podam razem z ryżem jaśminowym. Przepisem zainspirowała mnie Ania z bloga   Kuchennymi drzwiami . Troszkę skróciłam i zmodyfikowałam jej przepis, ale  niebawem zrobię go tak jak proponuje Ania

Kulinarne przygody Gatity
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 212

Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula

My Chcemy Jeść
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 184

tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez jej

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania