jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:24/100)

Papryki faszerowane drugą połową lata 156

Uwielbiam pieczoną paprykę! Jak dla mnie, bije na głowę wszystkie inne formy jej przygotowywania. Staje się wtedy niesamowicie soczysta, słodka i delikatna. Druga połowa Sierpnia to

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 137

W takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u

Kuchnia MagdaLeny
Łosoś zapiekany ze szpinakiem na pierzynce z cukinii 225

Łososia już łączyłam z wieloma dodatkami, dla jednych może za dużo dla innych może w sam raz. Jest to bardzo delikatna ryba z którą trzeba uważać

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba w zalewie pomidorowej 147

Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i

W kuchennym oknie Ewy
Chlebek z otrębami 145

Jak już wspominałam pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje? Pamiętajcie o odpowiednim doborze mąki do danego typu wypieku - Mąka chlebowa (750) niski

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową. 223

Sałatka makaronowa z fasolką szparagową najlepsza jest tego samego dnia, w którym się ją zrobi. Szykując  dania na wieczór z gośćmi zostawiam sobie ją na

W kuchni u Moniki
Bułeczki z pieczarkami 611

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warsztaty z Inką – relacja 171

Diecie Bezglutenowej. Teraz każdy może ponownie cieszyć się smakiem z dzieciństwa! Warsztaty otworzył sam szef kuchni opowiadając o pysznościach, które mieliśmy przygotować, a trzeba przyznać, że plan był ambitny. Następnie przedstawiciel producenta opowiedział o sposobie produkcji nowego rodzaju Inki i jej wartościach odżywczych, po czym zostaliśmy podzieleni na grupy i zabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały

karmelowy
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 163

przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie. To nie żadna reklama, dzielę się z Wami tylko moimi spostrzeżeniami.  Ostatnią nowością w mojej kuchni jest olej z awokado z Nowej Zelandii. Dystrybucją tego oleju zajmuje się firma Greencado, która jest godna

Blondynka Gotuje
Nieco inna pomidorowa 127

Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentów. Łączenie ze sobą składników, dobieranie proporcji to pole do popisu dla tych, którzy nie lubią nudy na talerzu. Zupa zaś fantastycznie nadaje się do tego by przemycić te składniki, których wydawałoby się nie lubi reszta rodziny lub pojedynczy osobnik. Tak też jest z moją dzisiejszą propozycją. Ja przemycam paprykę, za którą szczerze mówiąc(...)czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C do chwili aż jej skórka stanie się pomarszczona. W czasie pieczenia warto obracać paprykę by się szybciej przypiekła. Następnie jeszcze gorącą przekładamy do miski, na którą naciągamy folię spożywczą. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dzięki temu skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję

Przysmaki Karolki
Sałatka z kaszą jaglaną, złotymi jagodami inków i tuńczykiem 158

To jedna z moich ulubionych sałatek, którą możemy miksować dowolnie – ze względu na posiadane składniki, ilość itd. Wszystko zależy od naszej fantazji. Bazą jest oczywiście królowa

Z Kuchni Do Kuchni
Wilgotny piernik z jabłkami 152

Tak naprawdę to nie wiem skąd ten piernik jest. Nie wiem kto jest autorem tego cudownego wypieku. Spisałam go z zeszytu mojej mamy, z zeszytu, który

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek. 184

Prawdę mówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede

Kuchnia z widokiem na ogród
Cebularze 206

zdjęciach w internecie lub w niektórych piekarniach. Ja cebularza kupuję dla… CEBULI i ma jej być naprawdę dużo! Zresztą zarówno cebula, jak i mak są na tyle tanie, że nie trzeba sobie ich… żydzić. Artykuł Cebularze pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 131

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła

wesoła kuchnia