tylko Rolada z jabłkami w 45 minut Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za Cytrynowy sernik na zimno Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size
NiePieprz.plKochani, mój faworyt na sierpniowe spotkania w gronie przyjaciół, na wieczorne posiadówy, na każdą domówkę, na imieniny babci, na lepsze i gorsze dni. Jej
Kuchnia smakówmała dziewczynka z dwoma kucykami przewiązanymi różowymi kokardami siedzi nad wielkim talerzem wspomnianej zupy i pływającymi na jej powierzchni kawałkami białka jaja. Nie wnikam, kto i dlaczego zrobił takie zdjęcie, ale mimo upływu tylu lat, gdy owa dziewczynka przewinie się przez kuchnie z żurku albo z przygotowanych talerzy z pokrojonym jajkiem do szczawiówki znikają żółtka... Cóż, pewnych nawyków i miłości
Wrzosowa PolanaZa oknem stuka deszcz. Zaparzyliśmy niezwykłej herbaty. Piję ją za Wasze zdrowie! Herbata He Jia Huan Le zwana inaczej "Rodzinną Fortuną" jest ręcznie zbierana i zwijana
Z Kuchni Do Kuchnigulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu
Kulinarna PokusaKolejną, ekspresową wręcz, sałatką jest sałatka z surimi. Bardzo lubię jej smak. Kiedyś kupiłam podobną sałatkę do tej i tak mi zasmakowała, że postanowiłam stworzyć coś
Anielska Kuchnia AniGotując różne rzeczy muszę bardzo uważać na składniki, aby było w nich jak najmniej konserwantów i barwinków. Jednym z ulubionych produktów mojej córki jest serek waniliowy
Basia w kuchniwraz z Darią i jej Gotowaniem z Formułą dotarliśmy niemal do mety. Austin, Teksas jest naszym dzisiejszym przystankiem. I wiecie co? Straszliwie ciężko było wybrać coś charakterystycznego dla kuchni amerykańskiej. Nie z powodu braku dań, ale … od nadmiaru głowa jednak boli. Miałam kilkanaście pomysłów, kilka zarzuciłam, kilka
Gotuj z Blue RavenMoja córka jest już moim słodkim roczniakiem i postanowiłam, że na każde urodziny będę przygotowywała jej tort. W te miałam mnóstwo obowiązków, ale udało mi się zdążyć z obiadem, brownie, czy sernikiem na zimno. Uwierzcie, że Natalia nie ułatwia mi pracy w kuchni, lecz jestem dumna, że podołałam ze wszystkim, co zaplanowałam do zrobienia. Ze względu na wspomniany brak czasu(...)dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem
Di gotujePoniższa potrawa stanowi tradycyjną włoską przystawkę. Kuchnię włoską uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę(...)prostu pyszne. Idealna propozycja, kiedy po całym męczącym i przepełnionym obowiązkami dniu wracasz do domu i chcesz na szybko przygotować coś ciepłego i pożywnego przez długiego przesiadywania w kuchni. Składniki na 2 porcje: 2 średnie cebule 1 kostka (ok.200g) zwartego wędzonego tofu 1 łyżka oliwy 1 opakowanie (ok. 400g) mrożonego groszku 1 warzywna kostka bulionowa/ 1 ½ łyżeczki sproszkowanych warzyw
Roślinna - blog wegańskiPatrzy na nich codziennie, gdy pociąg zatrzymuje się przed semaforem. W głowie układa scenariusz ich życia, nadaje im imiona, tworzy biografie… Nie wie, że ich los złączy się z jej życiem splotem zaskakujących i nieprzewidzianych okoliczności. Pewnego dnia Megan znika, a Rachel jest przekonana, że widziała coś, co mogło mieć na to wpływ. Kiedy jednak chce przypomnieć sobie fakty(...)spowodowana? Alkoholowym zamroczeniem czy zupełnie czymś innym? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w książce. Gorąco polecam. A ponieważ po nocnym czytaniu nie miałam siły, aby siedzieć zbyt długo w kuchni, sięgnęłam po przepis Wkn na zupę chrzanowo - ziemniaczaną. Robiłam ją już wcześniej według opisu autorki, ale wtedy nie zachwyciłam się nią. W smaku była niezła, ale… No właśnie
W mojej kuchnikiedy jadałam ją regularnie. W moim domu mama jej nie przygotowywała, ale że w latach 80-tych stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam pieczoną paprykę! Jak dla mnie, bije na głowę wszystkie inne formy jej przygotowywania. Staje się wtedy niesamowicie soczysta, słodka i delikatna. Druga połowa Sierpnia to
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW takie dni jak dzisiaj kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u
Kuchnia MagdaLenyŁososia już łączyłam z wieloma dodatkami, dla jednych może za dużo dla innych może w sam raz. Jest to bardzo delikatna ryba z którą trzeba uważać
Piekielna Kuchnia PatiRyba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i
W kuchennym oknie EwyJak już wspominałam pieczywo domowe uwielbiam najbardziej. Co powiecie na dzisiejszą propozycje? Pamiętajcie o odpowiednim doborze mąki do danego typu wypieku - Mąka chlebowa (750) niski
Tradycyjna KuchniaSałatka makaronowa z fasolką szparagową najlepsza jest tego samego dnia, w którym się ją zrobi. Szykując dania na wieczór z gośćmi zostawiam sobie ją na
W kuchni u MonikiBułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja
Codzienna kuchnia niecodzienna