Każdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł zupę ogórkową:). Najczęściej są w niej ziemniaki, nie spotkałam się wcześniej z zupą ogórkową z ryżem
Szefowa kuchniSprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez
Kuchnia z widokiem na ogródprawie nic, dlatego wydaje mi się bardzo tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę z soczewicy, po prostu musiałam ją dla Was (i dla siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden(...)zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać
Chilli Czosnek i Oliwaspędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne
vaniliowoczekoladowapowstaje sałatka ananasowa salsa. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Jeśli mamy w planach niejedną domową imprezę z bliskimi, warto zapamiętać ten przepis. Gwarantuje ona przyjemną podróż nad Morze Śródziemne, które przez pół roku jest skąpane słońce. Stąd też i ten dodatek „salsa” w tytule. Salsa była znana od dawna w kuchni polskiej. Definicję salsy w swoim
Kuchennyviral.plDanie pyszne i pożywne mam dziś do pokazania. Jest to kałamarnica podana według pomysłu Portugalczyków. Kałamarnica jest jędrna i soczysta a aromat wina i pomidorów podkreśla
Moje Małe Czarowaniesmak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo
Bon appetit mon amieNie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z
greenscarfSałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami
Kulinarna Pokusakiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego
Smaczna PyzaPokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest
Kuchnia PROzdrowotnaTrzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski. Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać
Przepisy i porady kulinarneWidzę je codziennie. Patrzę na nie przez okno w kuchni. Są dwie. Niebyt wysokie, raczej krępe. Coraz bardziej przygarbione. Razem od lat... Sama nie wiem ilu... Stały tak, gdy byłam małą dziewczynką. Chciałabym patrzeć na nie, gdy będę już staruszką. Splecione korony rzucają na łąkę rozłożysty cień. By skryć się na jego dywanie, trzeba pochylić głowę(...)wiedzą, że patrząc na nie za każdym razem oglądam film? Kadry są różne, nie zawsze te same, ale za każdym razem widać na nich małą dziewczynkę z warkoczami i jej ukochaną Prababcię. Dziewczynka chodzi za Babcią krok w krok. Patrzy, słucha, wypytuje i kocha najmocniej jak można. Babcia odpowiada. Zawsze cierpliwie, zawsze mądrze. Idą pod jabłonie. Dziewczynka
KUCHARNIAósmej (wg TripAdvisora) najlepszej restauracji w Budapeszcie. Lekko pikantna (ale ust nie wypala), aromatyczna, mimo, że ze sporą ilością mięsca – lekka (my smalec zastąpiliśmy oliwą i jest jej niewiele), z chudej wołowiny, pełna warzyw, papryki. Można się od niej uzależnić :) Składniki: ok. 0,5-0,7 mięsa wołowego (ja używam karku i pręgi) 1,5 – 2 l bulionu(...)ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zupa gulaszowa węgierska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni