Dzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Ośmiornica jest we Włoszech popularnym składnikiem potraw. W przeciwieństwie do większości owoców morza, zyskuje ona podczas mrożenia. Jej mięso kruszeje
Passions hobbies life- Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dzisiaj jedno z naszych ulubionych letnich dań. Prosto, domowo trochę w wiejskim stylu, powiedzielibyśmy takie "babcine" :) Takie potrawy zawsze są najlepsze, bo są niezwykle proste
vegetaniePęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w
Moja smaczna kuchniaokrągłymi, orzechowymi oczami. A gdy już pora spać, ładuje się pod kołdrę i przytula do mojego brzucha. Gdy tylko próbuję się poruszyć, donośnie wyraża swoje niezadowolenie. Jeśli śpię i jej pomruki nie robią odpowiedniego wrażenia, z pełną premedytacją kładzie mi się na głowie. W momencie, gdy zaczyna brakować mi tchu, nie mogę nadal udawać, że ją ignoruję. Przewracam się(...)się między nami, rozpychając się puchatymi łapkami. Ja tymczasem, niedospana przez te wszystkie nocne pobudki, czuję się, jakbym ciągle była na lekkim rauszu. Popołudniami jestem zupełnie do niczego; kuchnię omijam szerokim łukiem. Za to namiętnie zajadam grejpfruty... Czyżby aż tak brakowało mi witaminy C...? Zanim jednak weszłam znów w ten dziwny rytm pracy piekarza, upiekłam drożdżówki z myślą
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniecznie w rejonach północnej Afryki. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy są łatwo dostępne (z małym wyjątkiem pasty z chilli, którą można jednak zastąpić świeżą papryczką), a samo jej przygotowanie jest nad wyraz proste. Komu
Even Better Foodprób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania
blog.moje-pasje.infosię z nimi może kojarzyć, w kuchni trochę mniej mnie niż zwykle, bo też praktycznie świąt w domu nie spędzam, część zrobiłyśmy razem z mamą wcześniej (zamrażalka taki cudowny wynalazek : 3) skoro mam więcej czasu, to też coś po za tym też upiekłam, padło na granolę której tak dawno nie było, a przecież jej zrobienie... i potem jej zjedzenie jest
More food, love and dreamssmażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubawJReasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli
Mania GotowaniaKażdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł zupę ogórkową:). Najczęściej są w niej ziemniaki, nie spotkałam się wcześniej z zupą ogórkową z ryżem
Szefowa kuchniSprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMisja Listopadowa: Dania Rozgrzewające No to do dzieła: Zupa z mięsem, warzywami, ziemniakami i rzucanymi kluskami, doprawiona na ostro. Ciepło? Cieplutko! Uwielbiam zupę gulaszową. Wszyscy znajomi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez
Kuchnia z widokiem na ogródprawie nic, dlatego wydaje mi się bardzo tajemnicza. Od pewnego czasu myślałam o przedstawieniu na blogu przepisu reprezentującego tę kuchnię, więc gdy przeglądając jedną z moich ulubionych książek, Łatwą kuchnię śródziemnomorską Claudii Roden, natrafiłam na korzenną zupę z soczewicy, po prostu musiałam ją dla Was (i dla siebie) przygotować. Zupa z soczewicy to potrawa popularna w Egipcie. Claudia Roden(...)zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać
Chilli Czosnek i Oliwaspędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki z kremem. Przyznam szczerze, że rzadko je przygotowuję, bo zawsze jest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne
vaniliowoczekoladowapowstaje sałatka ananasowa salsa. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Jeśli mamy w planach niejedną domową imprezę z bliskimi, warto zapamiętać ten przepis. Gwarantuje ona przyjemną podróż nad Morze Śródziemne, które przez pół roku jest skąpane słońce. Stąd też i ten dodatek „salsa” w tytule. Salsa była znana od dawna w kuchni polskiej. Definicję salsy w swoim
Kuchennyviral.plDanie pyszne i pożywne mam dziś do pokazania. Jest to kałamarnica podana według pomysłu Portugalczyków. Kałamarnica jest jędrna i soczysta a aromat wina i pomidorów podkreśla
Moje Małe Czarowaniesmak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo
Bon appetit mon amieNie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z
greenscarfSałatka nicejska (Salade niçoise) to jedno z najbardziej znanych na świecie dań tego rodzaju. Dlatego wielu z Was zapewne już o niej przynajmniej słyszało. Jej znakami
Kulinarna Pokusakiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego
Smaczna PyzaPokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest
Kuchnia PROzdrowotnaTrzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski. Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać
Przepisy i porady kulinarne