jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:5/100)

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 186

lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie – nie są , są w sam raz. Szczególnie przypadną do gustu tym, co lubią kuchnię indyjską- są w jej klimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru dniach

Ogrodnik w podróży
Puszyste placki z jabłkami, na oleju rzepakowym 466

oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu

Domowa cukiernia Ewy
ZAPLATANIE NA ŚNIADANIE 129

wierzyć, że idąc za głosem serca zaplatam kolejne dni w historię, która nie jest nijaka.  Wracam myślami do dni, kiedy wczesnym rankiem mała dziewczynka siada w kuchni z kubkiem kakao . Jej mama zawsze ma czas, by zapleść jej warkocze, zawiązać czerwone kokardki, przytulić przed wyjściem.  Dziś to ja podgrzewam mleko do porannego kakao. Rozplątuję wczorajsze sny. I czekam

KUCHARNIA
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 150

Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 108

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 316

której niepowtarzalny smak nadaje świeża trawa cytrynowa. Tą zupą chciałam sprawić przyjemność Wybrankowi i nieskromnie powiem, że odniosłam wielki sukces ;) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jeśli lubicie kuchnię Wschodu oraz jeśli jej nie lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania! Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula

Taste Of My Day
Pasztet sojowy Polsoja- wegetariańska szybka kolacja 190

Przyszła znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja- tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada

Z Kuchni Do Kuchni
Akcja: Kuchnia rosyjska 150

Kuchnia rosyjska należy do kuchni bogatej i bardzo rozbudowanej. Jej korzeni należy szukać na wsi. Przeniesiona do bogatych domów mieszczańskich stała się bardziej urozmaicona poprzez wpływy innych państw. Jest to kuchnia zbliżona bardziej do naszej, charakterystycznej zwłaszcza dla wschodniej części Polski. Akcja ma na celu odświeżenie przepisów starych, tradycyjnych , jakie jadało się dawno temu. Są to potrawy długo trzymające ciepło

Kulinarne przemyslenia
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście limy. Gotowanie to przyjemność, wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów. Tajska kuchnia zapewnia to z nawiązką, nic dziwnego, że rośnie jej popularność, a w ślad za tym dostępność składników, także w Polsce. Kucharz w Tajlandii ma przywilej eksperymentowania- czasem potrawy przyrządzone z takich samych składników smakują(...)Porwane lub posiekane dodaje się do potrawy, by nadać jej limonkowy aromat, jednocześnie nie wprowadzając kwaśnego smaku. Liści kaffiru używa się najczęściej do potraw tajskich, jak zupy i dania curry. Liście kaffiru dostępne są w sklepach azjatyckich jako świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu

ClauditteMissCooking
kolorowe pączki z dziurką 142

Moja córa dziś nad ranem oświadczyła, że chce robić pączki z dziurką. I tak ględziła, że nie miałam wyjścia.  Jej radość podczas ich  przygotowania wynagrodziła całą kuchnię zasypaną mąką i cukierkami i poklejoną lukrem, bo mała oczywiście wszystko chciała robić sama. Tak więc wycinała, lukrowała i dekorowała te pączki i jak na dwu i pół latkę całkiem nieźle

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nominacja do Liebster Blog Award 102

nominacji, szybciutko wyjaśniam. :) Liebster Blog Award to fantastyczna inicjatywa blogerów dla blogerów. Polega ona na wręczeniu innemu blogerowi, w ramach uznania, nagrody za „dobrze wykonaną robotę”. Po jej odebraniu, należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która nas nominowała, a następnie samemu wskazać kolejnych 11 autorów blogów i zadać im 11 pytań. Co ważne – nie możemy nagrodzić osób, które(...)idolem? Moim kulinarnym idolem od zawsze była moja Mama. Uwielbiałam siedzieć z nią godzinami w kuchni, słuchać opowieści rodzinnych i patrzeć, jak gotuje. Bardzo mi jej brakuje ...   Ulubioną i niezbędną przyprawą w Twojej kuchni jest… Ze wszystkich przypraw najbardziej uwielbiam smak i zapach świeżego tymianku. Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej? Inspiracji szukam w wielu, natomiast najczęściej powracam do naszej

Garniec Magalie
Kurkuma - przyprawa życia 142

imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję - kurkumę - które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy. Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej. To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa. Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce w naszej kuchni. Właściwości zdrowotne kurkumy:  kurkuma słynie ze swoich(...)KURKUMĘ ? Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków.   Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tajski bulion drobiowy z północy 297

mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej z filtra 2 skrzydełka kurczaka 1 porcja rosołowa 1 udko kawałek piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony

Kuchnia Prezydentowej
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 146

się modna kuchnia z danej części świata. W tym roku może być to wynik, że to chyba najbardziej egzotyczna i niezbadana część świata.  Mowa o Afryce. Kuchnia afrykańska , a przede wszystkim jej mocno doprawione dania wkracza do świata, który uważa się za bardziej cywilizowany, a właściwie na stoły w tym świecie. No, bo czasem chce się zjeść coś egzotycznego

Kryzysowa Książka Kucharska
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 156

Ponoć baranina w czystej postaci nie jest zbyt lubiana przez Polaków. Faktycznie zajęło mi chwilę, żeby przekonać się do niej, bo ma swój specyficzny smak, ale właśnie kuchnia indyjska odkryła przede mną jej pyszne oblicze.W daniach, które będę przygotowywać będę używała wymiennie jagnięciny i wołowiny. Hindus być może byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso

W kuchni wieczorem