Tarta na ciastkach czekoladowych z mascarpone i truskawkami 246Nie było czasu na zrobienie czegoś słodkiego a jak już przyszedł dzień wolny i siły na zrobienie czegoś słodkiego to naszłą mnie ochota na zrobienie tarty
Motylkowa Kuchnia
Drugi chleb - mieszany na zakwasie żytnim 195To mój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale
Kuchnia Prezydentowej
Cukinia w curry 285Sierpień w pełni to i sezon na przygotowywanie domowych przetworów trwa. W mojej spiżarni stoją już kompoty, buraczki i ogórki kiszone. Do kompletu postanowiłam przygotować jeszcze
Życie ze smakiem
Grochówka wojskowa 227Grochówka to jedna z bardziej znanych mi pożywnych zup, przygotowałam ją na specjalne życzenie, gdyż nie przepadam za takimi daniami, choć muszę przyznać, że mają one
Słodki Kompromis
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 218Perfekcyjny stek to nie lada wyzwanie, ale trzymanie się kilku kluczowych zasad i wskazówek pozwoli Wam na przygotowanie najbardziej męskiego dania. Idealny stek
Menmagazine
Jaglanka kokosowa z truskawkami i bananami 204Nie ma to jak ciepłe konkretne śniadanie :-) Zwłaszcza gdy zachęca już samym zapachem sezonowych owoców, kolorami... Ja zawsze znajduję parę minut by coś takiego przygotować, mimo
Czary - gary w kuchni
zupa cebulowa 299Cebula - równie powszechna co niedoceniana. Kiedy jest surowa ma ostry smak, choć są i tacy, którzy jedzą ją jak jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze
W kuchni wieczorem
TROCHĘ ZDROWSZA PIZZA 401Chyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej
Przepisy Aleksandry
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 339akurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli
Smaczne Zdrowe
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1671siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy(...)gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z goździkami 252Pewnego razu do mojej Teściowej przyszła sąsiadka. Była to bardzo marudna sąsiadka, która przychodziła głównie po to, żeby
Kuchnia Prezydentowej
Czy produkty sojowe są zdrowe? 220zalecają ostrozność i umiar w jej spożyciu. Niektórzy podejrzewają ją o powodowanie nawrotów w przypadku nowotworów hormonozależnych u kobiet (rak piersi). Przypuszcza się, że nadmierne spożycie soji i jej produktów przed 3-cim rokiem życia moze mieć wplyw na dojrzewanie płuciowe u chłopcow. Przyklad chłopców azjatyckich. Soi zarzuca się wysoką zawartość puryn (podobnie jak w mięsie). Znaczna część produkowanej(...)Ponadto kobiety azjatyckie, kiedy już zachorują to najczęsciej mają guzy mniej inwazyjne i ogolnie lepsze statystyki wyleczen. Choc ta różnica moze wynikać z diametralnej różnicy w sposobie odżywiania się (kuchnia azjatycka kontra fast food, czy junk food). Ponadto korzystny wpływ soi jest prawdziwy tylko i wyłącznie w przypadku dawek żywieniowych. Wydaje się, ze przyjmowanie skoncentrowanych ekstraktow izoflawonoww (sprzedawanych pod postacią
MODA NA BIO
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 212wcale nie jest tak uboga, jakby się wydawało i również posiada szeroki wybór lokalnych lub wziętych z innych kuchni przypraw. Poniżej krótki przegląd najczęściej stosowanych dodatków do potraw w kuchni polskiej Pieprz – w Polsce najczęściej stosuje się czarny pieprz w ziarnach lub mielony, ale coraz częściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu(...)najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest
WojnaNaSmaki.pl
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 207Pięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane
Czary - gary w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 293niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków(...)rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku. Stosunek ceny do jakości i ilości produktu jak dla mnie jest rewelacyjny. Ja wiem, że będę do tej przyprawy wracać i polecam ją serdecznie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki