Bakłażany zalewają stragany, podobnie jak cukinie to najlepszy czas na ich zastosowanie w kuchni. Grillowane plastry z sosem tahin, pieczone z orientalnymi przyprawami, opalane aby wydobyć miękki miąższ do słynnego baba ganoush, wszystkie zastosowania są przepyszne i zdrowe dla naszego organizmu, gdyż bakłażany mają właściwości detoksykacyjne, poprawiają przemianę materii i obniżają zły cholesterol. Skóra podczas pieczenia staje się dość twarda(...)miąższ cudownie się od niej oddzieli trakcie jedzenia. Komosę można zastąpić także kasza choć osobiście uważam ze znacznie zdrowsza komosa pasuje idealnie do słodkie wiśni, cierpkiego granatu, a jej maleńkie ziarenka przyjemnie łączą się z miękkim miękiszem bakłażanów. Bardzo polecam. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 40 min 2 bakłażany 1 granat 100 g fety 1 szklanka komosy ryżowej
Słodki KompromisBardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski i makarony. W polskiej kuchni mamy się czym pochwalić. A że ja wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki(...)ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe olej Kaszę jaglaną wypłukać i gotować w podwójnej ilości wody do jej odparowania. Kasza będzie ugotowana al dente. Wyłączyć ogień pod kaszę, przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia. (Ja kaszę ugotowałam przed wyjściem do pracy, więc stała kilka godzin). Kaszę zmiksować w malakserze
Weekendy w domu i ogrodzieKuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli, przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona(...)papryka pół cebuli sól, pieprz, kolendra, świeża mięta, świeża pietruszka, łyżka masła Przepis na kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte warzywa kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy paprykę, bakłażana a po kilku minutach pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy
MarciochaKucharzywielkimi krokami ( niemal tak wielkimi jakimi przyszła zima) i właściwie nie ma czasu, by się złapać za cokolwiek.. Jednak dziś po porannych zaliczeniach postanowiłam popędzić do kuchni, by coś upiec.. A, że z lodówki "uśmiechały się" do mnie serki śmietankowe postanowiłam zrobić sernik, a mianowicie jego mniejsze odpowiedniki(; Szafran jak wiemy to bardzo ceniona i najdrożdza przyprawa(...)uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady, którą wykonałam z dodatkiem płatków chili i niewielkiej ilości likieru
Symfonia SmakówJest pyszna, focaccia na zakwasie którą przedstawiam to idealne śniadanie w stylu włoskim. Zapach podczas pieczenia w całym domu, nie można powstrzymać ślinianek. A po upieczeniu
Moje Małe CzarowanieCzas na jesienne smaki. Kto z Was do dziś zajada się mirabelką? Niestety ten owoc coraz rzadziej możemy spotkać na polskich stołach, a szkoda. Mi
Głodni Wrażeń - fit przepisybakłażan jest gorzki i że aby go tej goryczy pozbawić, trzeba go w pierw osolić, później odstawić, wreszcie osuszyć... uff, od samego wyliczania, już się zmęczyłem. W mojej kuchni, używam bakłażana nader często i oświadczam, z całą odpowiedzialnością za słowa, że kupując świeże, dojrzałe okazy ( o co wcale nie trudno na miejscowych straganach), ani razu nie trafiłem na gorzką sztukę(...)skóra znacznie zmięknie, a po drugie, już sama barwa bakłażanowej skóry wskazuje, że znajduje się w niej tyle cennych , dla naszego organizmu, związków iż taka drobna niedogodność, jak jej twardość, absolutnie nie powinna nas zniechęcać. Podsumowując ten nieco przydługi wstęp, apeluję jedzmy bakłażany jak najczęściej, szczególnie o tej porze roku, a wtedy nie tylko uchronimy nasz organizm przed jesiennymi infekcjami
Miód i pieprzmoje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu natknęłam się na fejsbukowy konkurs, w którym można było wygrać dwuosobowe zaproszenie na wiosenne menu do Staromiejskiej. Wystarczyło kliknąć "Lubię to", a dalej liczyło się już(...)obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę na słodycz. Ja, jako zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi
Sajkofanka smakulekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną. Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego. Zanim jednak zrobiłam sałatkę musiałam sprzątnąć kuchenkę na której miały gotować się jajeczka.Teraz dopiero zaczyna się historia(...)wyczyszczeniu . Jeśli chcecie nie mieć problemu z okrutnym tłuszczem to już wiecie co robić. Ten dzień miło się zakończył. Wyszła pyszna sałatka no i moja ceramiczna kuchnia błyszczała, tłuszcz poszedł w zapomnienie
Różowa kuchniaCzarna porzeczka to chyba najbardziej wdzięczny owoc z jakiego można robić przetwory. Posiada niezwykłą moc samoistnego żelowania się ;) Ta niesamowita moc to pektyny, które znajdują się
MamaOskarkaZauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość
Codzienna kuchnia niecodziennarazem głęboką patelnię indukcyjną z linii POSITANO. Przyjęłam propozycję testu z przyjemnością, gdyż pierwsza patelnia do naleśników tej firmy którą recenzowałam, jest w tej chwili gwiazdą w mojej kuchni:) Pierwsze wrażenie? Porządna, zwarta konstrukcja i jakby inaczej wyglądająca powierzchnia. Jak się doczytałam na stronie producenta składa się ona z trzech warstw, a warstwa wierzchnia, czyli najważniejsza, wzmacniana jest bardzo twardymi(...)niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Patelnia współpracuje ze wszystkimi kuchenkami, oprócz indukcyjnej można smażyć na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dużą zaletą mojej wersji patelni są jej wysokie ścianki boczne, dzięki czemu znakomicie nadaje się do duszenia mięs, gulaszów czy innych potraw. Rewelacja. Przejdźmy do konkretów. Postanowiłam wypróbować ją w sposób dosyć ekstremalny, bo wymyśliłam sobie steki
karmelowyDo Krakowa, po długiej przerwie wróciłam na kilka godzin w poniedziałek, specjalnie na zaproszenie, które przyjęłam bez zastanowienia, gdy tylko zobaczyłam, że gotować będzie mój ulubiony
Moja smaczna kuchnia...to po prostu zupa z soczewicy. Jest to najszybsza chyba i najprostsza zupa serwowana we Włoszech w okresie jesienno-zimowym. I na Sylwestra-Nowy Rok. Fantastyczna
Z Kuchni Do Kuchni