Kochani, zapraszam do polubienia mojego funpage MANGO PAPAJA na facebooku: [klik] ! :) Składniki (na jedną grzankę): jedna kromka chleba- u mnie żytni jeden suszony
Mango PapajaDziś płacze niebo. Gniewne, chmurne, niebezpieczniegranatowe. Równymi strumieniami spadają krople na ziemię.Próbuję je złapać, wyciągając język.Zawsze tak robiłam, kiedy byłam mała. Dziś poczuwam się
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kurczaka 3 łyżki oregano 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy z
Luźna KuchniaPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam
Taste Of My Daysię jak na skrzydłach.” Keith Money, biograf Pavlovej, napisał w wydanej w 1982 książce że tort powstał w hotelu w Wellington, w Nowej Zelandii, podczas pierwszej wizyty baleriny. Szefa kuchni hotelowej zainspirował strój do tańca, w którym Anna występowała – krucha i delikatna beza miała nawiązywać do kroju spódniczki tutu, drapowane falbanki przyjęły postać bitej śmietany a owoce kiwi, znane wtedy(...)cukru. Wyrysujcie okrąg na papierze do pieczenia (na przykład od dużego talerza lub pokrywki garnka). Gotową masę bezową przełóżcie na papier. Wyciągajcie boki masy łopatką ku górze, tworząc na jej szczycie miseczkę. Tak dużą bezę suszymy około 2-2,5 godziny w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 100-110⁰C. Pamiętajcie że termoobieg podnosi temperaturę o 20⁰C i uważajcie
Karo in the KitchenNa drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje
Z Majeczką w kuchnitego zapachu zagłuszyć. Wchodząc do budynku fabryki, naszym oczom ukazała się pięknie przystrojona witryna. Cudowna, świąteczna i cała z czekolady. Kompozycja została wykonana z 850 kg wedlowskiej czekolady, największy jej element to choinka o wysokości 2 metrów i 60 centymetrów ważąca 380 kg. Oglądając ją z bliska, ma się wrażenie, że niemożliwym jest, aby była w całości wykonana z czekolady(...)ująć :) Bombka dla mojej córki, wielkiej fanki Madonny. Bombka Adama, zachwyciła samego Maestro. Delimamma w akcji Właściwa osoba, na właściwym miejscu Aurora Czekoladowa. Strawberries from Poland Kuchnia w opałach i Blog Czekolady Delimamma i Łyżka-Widelec-Nożyczki Strawberries from Poland Było miło i sympatycznie, choć zdecydowanie za krótko. Żegnając się z Maestro Profusem i jego sympatyczną małżonką, zgodnie
Kuchnia w opałachPieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa. Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare
Kuchnia MagdaLenyWędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.
Kuchnia od dwojgaKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na
Karo in the KitchenJak to dobrze, że upały nas w końcu opuściły ! Można odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia
Kulinarne przygody GatityCurry z kurczakiem nie uznałabym za takie dobre, gdyby nie towarzyszyły mu chlebki naan. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale wiadomo - same nie smakują
bistro mamaszwach. Zdarza się, że nam czegoś w domu zabraknie, czasem nawet mąki czy jajek, ale herbaty - nigdy. Gdy poznałam C., był typowym kawoszem. Ekspres zajmował honorowe miejsce w kuchni (nadal zresztą zajmuje), a na mnie patrzył z politowaniem twierdząc, że herbatę piją tylko ludzie chorzy . Zajęło mi to kilka miesięcy, ale w końcu przekonałam go do herbaty. W końcu(...)się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami; już nawet mam kilka pomysłów. Póki co jednak, pogoda zachęca zdecydowanie do picia jej na gorąco... Na przekór, po herbacianym wstępie, mam dla Was koktajl idealnie gaszący pragnienie. Gdy tylko zobaczyłam to połączenie na blogu Moja galeria smaku wiedziałam, że niedługo po nie sięgnę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenarzucanych wymagań i związanych z tym poświęceń. Uwielbiam zaś wyzwania, stawianie im czoła. Uwielbiam ryzyko i odważne kroki, nie boję się eksperymentować - w kuchni, jak i w swoim własnym życiu. Kuchnia to małe laboratorium, gdzie to ja jestem eksperymentatorem. Tak mało jeszcze wiem, tak niewiele umiem, tylu rzeczy nadal nie miałam okazji spróbować, tylu jeszcze technik nie poznałam. Chciałabym, ale człowiek(...)szklanka mąki sól, pieprz do smaku Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser dokładnie zmiażdżyć widelcem, dodać żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam
W kuchni Karmel-itki