jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:76/100)

Hete bliksem 187

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej zresztą raczej dla południa niż północy Niemiec. Będzie bowiem tym bardziej różna od trudnej do kupienia u nas niemieckiej Bratwurst , czy holenderskich braadworst i wędzonej rookworst , których można

Kulinarna Pokusa
Gofry, lekkie i chrupiące 245

Zdaje się, że oprócz zakurzonych, żeliwnych garnków na strychu, mam również nieużywaną gofrownicę. Ma grubo ponad dwadzieścia wiosen, wielką moc 1200 W i „dezametowskie” pochodzenie. Jakim cudem ja jej nigdy do gofrów nie użyłam? Ba, nawet ich nie piekłam! Już wiem co straciłam..... Tym razem Wraz z blogerkami z  „Wypiekania na śniadanie” piekłyśmy gofry. Już kolejny raz muszę podziękować(...)gofrownicy - od 3 do 6 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, polewą, cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną. Razem ze mną wypiekali: Magia w kuchni Słodkie okruszki Nina- Gotuj

Mia Cucina Sofieta
Kotlet schabowy 308

potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale…  raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny(...)inni na oleju, czy na maśle klarowanym. Jedni usmażone kotlety dodatkowo podduszają pod przykrywką – inni nie. Dla jednych musi być z kostką, inni mogą się bez niej obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki,  na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca

mojewypiekiinietylko
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 218

mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości dają buraki pieczone. Pieczenie zmienia ich smak z ziemistego na słodki(...)sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh.  Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 124

SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też(...)kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty „sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp pieprzem. Przykryj pokrywką, najlepiej szklaną, żeby było widać co się dzieje na patelni. Podkręć kuchenkę, gdy białko się zetnie, a żółtko będzie

Martyna Cooks
Tegoroczna nagroda Food Polki za najlepszy „Zielony Design” została przyznana… 235

Moje sąsiedztwo, czyli Los Angeles i Hollywood przeżywa obecnie sezon rozdawania prestiżowych nagród w branży filmowej i telewizyjnej. Tak więc i ja postanowiłam przyznać nagrodę, sponsorowaną

Jem więc Jestem
"salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook 128

Ten deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 219

głodny, bo przygotowywaliśmy  tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości(...)dyplom, trochę słodkości od Lidla i książkę Pawła "Cukiernia Lidla". Kiedy Paweł zapytał mnie dla kogo podpisać... pomyślałem o Was :) Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć :) Także, jeżeli ktoś chce posiadać ją z autografem Mistrza, zapraszam na słodki KONKURS . Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w słodkich warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za przekazaną

Parowar Faceta
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 223

To druga zupa tajska, za którą przepadam :)  Przepis na prośbę pewnej Kasi, czytelniczki mojego bloga ;)  Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za

Jemy Pijemy
MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO 115

Lubimy z mężem potrawy szybkie i proste. Oboje pracujemy na cały etat więc kolacja zazwyczaj musi być przygotowana szybko, żebyśmy oboje usiedli porozmawiali i obejrzeli ulubione

Kuchnia w oparach
KINDER SCHOKO BONS (BEZ PIECZENIA) 2093

KINDER SCHOKO BONS Jest to kolejna odsłona ciasta na wzór batonika. Jest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda

Kuchnia Paulettes
Krówki lodowe 228

mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy oba cukry, podgrzewamy na średniej temperaturze (u mnie na ceramicznej kuchni na 4) . Wlewamy śmietanę – gotujemy, aż cukier się rozpuści, następnie wlewamy całą puszkę mleka słodzonego, dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz aromaty (łącznie 1 łyżeczka aromatu, z tego ½ – wanilia, ¼ śmietankowy(...)bardzo kremowe, aksamitne, ciągnące i… niesamowite w smaku. Do zrobienia krówek zainspirowała mnie moja przyjaciółka Dorotka, z bloga Esmeralda Ze Smakiem . Od dawna nosiłam się z zamiarem skorzystania z jej przepisu. Niestety nie udało mi się skompletować odpowiedniej ilości składników, więc korzystając z przepisu Dorotki, dołożyłam co miałam (oraz się nadawało) i wyszła kolejna wersja krówek. Ale tym razem

mojewypiekiinietylko
Nietypowa zupa ogórkowa- na zimno- aqua fresca 177

Aqua fresca to orzeźwiający, meksykański napój przygotowywany z owoców lub warzyw, który bez problemu można zrobić samemu w domu. Nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sok z limonki

Luźna Kuchnia
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 211

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Kotlet w panierce z amarantusa 258

Niby zwykły kotlet, a jakże inny. Przepis powstał przypadkowo, trochę z potrzeby (wzięłam się za przygotowywanie kotletów nie mając w domu ani grama bułki tartej). Miało

Ale Proste

Proponowane wyszukiwania