Alkohol nie jest mi absolutnie do życia niezbędny. Rzadko piję, kieliszek wina zdarza mi się wypić raz na kilka tygodni, a piwo raz na miesiąc. Ale
Karo in the KitchenNiezwykle pyszna tarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza(...)dniach na pewno będę robiła to ciacho, wiec jeśli uda mi się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :) Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) * 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonyTen wpis miał się pojawić w piątek, ale w czwartek trafiłam do szpitala i omal nie urodziłam przed czasem... Na temat zagrożenia przedwczesnym porodem zamierzam wkrótce
Anioszek w kuchniCukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna ! Cukinia pieczona w piekarniku z serem. Cukinia pieczona w piekarniku z serem, ten przepis ostatnio podbija
Kuchnia na wzgórzutouroperatorów „ SMAKI SĄDECCZYZNY ” PO KRÓLEWSKU Z MIODEM I ŚLIWOWICĄ. Wizyta miała na celu prezentację oferty laureata konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , MiasteczkoGalicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku. Pierwszym punktem programu była(...)kolekcji uli, warsztaty w Miodowej Szkole - degustacja miodów oraz wyrób świec i wypiek ciasteczek miodowych oraz obiad (nie wiem czy nie powinnam napisać lunch - takie modne słówko) z kuchnią opartą na miodzie. W Sądeckim Bartniku jest 5 szefowych kuchni, które wspólnie zarządzają kuchnią i wbrew przysłowiu „gdzie kucharek 6, tam nie ma co jeść”, w Bartnej Chacie jest
królestwo garówPytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w
Kuchnia u KrysiHauskyjza łazi ōła 1 za mnōm 2 od dugszego 3 czasu, ale moja Baba 4 niy dała mi jyj 5 zrobić we miyszkaniu, bo by mie
Chop w kuchniwiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W międzyczasie, w drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem, ziarenkami wanilii (dodajemy też laskę, z której wybraliśmy ziarenka). Gdy śmietanka się(...)dosłownie na chwilę, we wrzątku i przekładamy na talerze. Podajemy z „granatowym” sosem, przybieramy ziarenkami oraz listkiem mięty.Panna Cotta – prawie wszyscy o niej słyszeli, ale nie każdy jej próbował. A dalczego? Nie jest to deser zbyt pracochłonny, ani trudny. Składniki, to raczej też minimalizm. A efekt… Są takie desery, które nie wymagają zachęcania i dodatkowego zachwalania. Do nich
mojewypiekiinietylkoFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas
Anioszek w kuchniGotowanie i mitologia mają wbrew pozorom wiele spójnego. Kulinarne mity są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a w efekcie przepisywane z książki kucharskiej do książki kucharskiej
Tradycyjna KuchniaSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40
w mojej kuchnimogłam pochwalić się moim nowym świąteczno-magicznym odkryciem :) Kto powiedział, że aby piernik był idealny, musi długo dojrzewać? Te przekonania zburzył (nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej(...)mieszając. Zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy ( w tym czasie możemy roztrzepać jajka, które będą za chwilę potrzebne) i dodajemy sodę, Inkę, mleko i jaja. Szybko mieszamy masę , aż do jej spienienia, po czym zaczynamy dodawać przez sitko mąkę, cały czas mieszając. Upewniamy się, że w masie nie ma żadnych grudek mąki i przelewamy ją do keksówki.Wstawiamy do piekarnika
Gotowanie to kochaniemnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na pomidorowo-ziołową ucztę w moim domu! W mojej kuchni! Moje spaghetti a'la bolognese! Jak wiadomo oryginalny przepis uwzględnia warzywa korzenne, seler naciowy dużą ilość cebuli i czosnku, ja nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw(...)się gęsty za każdym razem gdy zacznie on bardziej przypominać budyń niż sos podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki. Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy
Kuba GotujePoezja smaku , ser z gruszkami to to, czego chciałam skosztować już od dawna :) . Delikatność sera i dodatek śmietanki sprawia , żę każdy kęs rozpuszcza się w
Różne smaki w kuchniFenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać(...)sypiemy starty parmezan i pod przykryciem wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia na dnie naczynia zbierze się nieco wody. Nie wylewaj jej, ale wymieszaj wszystko dokładnie. Dzięki temu przypieczona passata stanie się nieco rzadsza i dobrze pokryje warzywa. Gotowe fenkuły dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu i podajemy jako dodatek do dania głównego
W SMAKBędzie pysznie, zdrowo i kolorowo. Sałatka Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni warzywa, jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki(...)był na oleju z orzechów włoskich. O sałatce Waldorf można pisać bardzo dużo i bardzo dobrze. Jest to potrawa, która „weszła przebojem do kanonu kulinarnego” z historią o jej twórcy, ale o tym może opowiedzieć „wujek Google”. Ja mogę powiedzieć tylko jedno - jadłam, zjadłam i będę ją zawsze jadła… bo warto. Dla jej walorów smakowych, zdrowotnych… i nie tylko
mojewypiekiinietylko