jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:84/100)

Drożdżowe grzebienie z dżemem 372

twarde jak kamień... No to co ja będę tu wychodzić przed szereg, myślałam. Ale raz postanowiłam zaeksperymentować. Właśnie po tym jak natknęłam się na przepis Ewy i jej iście łopatologiczną, obrazkową recepturę :) Musiałam spróbować. No i warto było! Od tego czasu grzebienie weszły do mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku(...)studzić na metalowej kratce.   Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją.  Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu

Grunt to przepis!
Tahina - pasta sezamowa 276

Dziś zapraszam Was na wyprawę na Bliski Wschód. Nie byłam nigdy za wschodnią granica Polski - ani tą bliższą, ani tą dalszą. Nie przeszkadza to jednak w zapoznawaniu się z kuchnią arabską, z której wywodzi się tahini/tahina. Cóż to takiego? Nic innego jak pasta z ziaren sezamu. Coś jak masło orzechowe, tylko o trochę rzadszej konsystencji.Pastę tahini można zakupić(...)odpowiednio długim czasie miksowania, z nasion sezamu tłuszcz sam zacznie “wychodzić”. Podczas miksowania pasta zacznie się nagrzewać, więc zanim przełożycie ją do czystego, suchego słoiczka, pozwólcie jej ostygnąć.Słoiczek z pastą tahini szczelnie zakręcamy, chowamy do lodówki, gdzie może sobie przebywać do trzech miesięcy.Smacznego

W kuchni Katie
Pikantne fajitas z kurczakiem / Spicy chicken fajitas 401

Przepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak

karmelowy
Decyzja - Inni, lecz tacy sami, rozdział II 112

Rozdział II Pewnego chłodnego październikowego popołudnia, zaledwie pół roku od śmierci przyjaciół, Walerian wracał pociągiem z uczelni w Bydgoszczy do Gniewkowa. Siedział w tym samym wagonie

Anioszek w kuchni
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 218

sobie poradziłam. Niech żyje pomysłowość! Z opakowania po jogurcie wycięłam okrąg i spinaczami do papieru uformowałam z niego pożądanej wielkości serduszko (można również użyć taśmy klejącej, ale chwilowo jej także nie miałam). Z okręgiem nie było problemu, ponieważ szklanki w domu posiadam. W taki sposób udało mi się zrealizować mój niezbyt wyszukany, ale jednak uroczy pomysł. Ciacha wyszły delikatne(...)czytelników, a poniżej zamieszczam pytania i moje odpowiedzi: 1.  Od kiedy gotujesz? Niemal od dziecka ;) Naprawdę nie potrafię podać nawet przybliżonej daty. Chyba od zawsze ciągnęło mnie do kuchni, a odkąd tylko mogłam, próbowałam swoich sił w pieczeniu i gotowaniu. 2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność? Wszystko :) Ale chyba taką naprawdę największą, to jednak wymyślanie nowych potraw

Ratunku obiad
Sernik wysokich lotów 212

Ten sernik jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na

MamaOskarka
Sernik prawie Wiedeński 198

modyfikacje te przyczyniły się również do rozwoju serowego raju smakowego. Fuzja smaków wszelkich dodatków połączonych z masą serową są przyczyną powstawania coraz nowszych i zaskakujących połączeń. Eksperymenty w kuchni są obecnie przecież podstawą nowoczesnego gotowania i pieczenia.Moja modyfikacja jest w zasadzie pewnym uproszczeniem. Sernik, który piekę nie zawiera rodzynek, ani pomarańczowej skórki, gdyż mój brat by go nawet(...)składników.Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód.Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z masy.Wyrównaj szpatułką masę serową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej

Eat Shrimps
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 173

psucia się żywności, rozmnażania się grzybów i drobnoustrojów ważny jest sposób jej przechowywania. Zbyt długie "wietrzenie", czyli otwieranie lodówki, przyczynia się do wzrostu temperatury i wzrostu wilgoci w jej wnętrzu. Tak zaczyna się psucie. Dlatego wybór lodówki ma znaczenie. Odpowiednie przechowywanie żywności, zagwarantują nam lodówki z innowacyjnymi funkcjami, które służą przedłużeniu świeżości produktów. Aby zapobiec zjawisku marnowania żywności pomocny będzie(...)pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche

AZgotuj!
Rolada ze śmietaną i książki na Święta 184

Święta za nami, a w kuchni, lodówce i spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą(...)finalistkami wiąże się z docieraniem do ich miejsc zamieszkania cesną pilotowaną przez atrakcyjnego Olivera Hamiltona. Dla Emmy jest to kłopotliwe, bo boi się latać, a Oliver wydaje się jej aroganckim i zadufanym mężczyzną. Jak można się domyślać, z czasem relacje Emmy i Olivera nabierają coraz więcej ciepła, a mężczyzna staje się jej romantycznym rycerzem, który w dodatku wpływa na zmianę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chicken Daily Superior 198

                Kochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Szokoladowy piyniek ze 1921 roku (Czekoladowy pieniek) 161

cojś do czego niy trza dołwać [12] 15 abo 20 jajec- niy ma leko [13] znojś tam taki recept. Powia yno jeszcze, że nazywo sie łōna „Schlesisches Kochbuch” („Kuchnia śląska”), ale jak tak człowiek wejrzi [14] na te recepty, to to bōła tako ksiōnżka barzi do takich pańciōw ze Breslau, niż do kobiytōw ze familoka Co potrza? 6 jajec(...)herbaty [22] stopionej [23] najpierw [24] przygotować [25] mają Państwo [26] dużo [27] pół [28] gotowe [29] którym [30] uważajcie [31] niej [32] błąd [33] włóżcie [34] górze [35] jej [36] ukośnie [37] rozsmarowywanie [38] posypcie

Chop w kuchni
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 287

upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni i przy stole” pod redakcją Romana Landowskiego. Autor pisze: „Inksza forma feferkucha zes ździebko inszego ciasta to byli kuszki co sia mianowali «fefernuski», psieczóne na plaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę(...)łóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając

Grahamka, weka i kajzerka
Cebulowa focaccia 173

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub

Ratunku obiad
Polenta 198

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów

mojewypiekiinietylko
Jak przygotować grilla 176

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery