jej kuchnia - 1500 przepisów (strona:86/100)

Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 259

upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni i przy stole” pod redakcją Romana Landowskiego. Autor pisze: „Inksza forma feferkucha zes ździebko inszego ciasta to byli kuszki co sia mianowali «fefernuski», psieczóne na plaskaty blasze”. Dalej autor podaje metodę(...)łóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką (jeśli jej nie masz, to zwykłym nożem) pokrój wałek na 2-centymetrowe kawałki (jak małe kopytka). Przełóż kawałki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Układając

Grahamka, weka i kajzerka
Cebulowa focaccia 153

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub

Ratunku obiad
Polenta 173

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów

mojewypiekiinietylko
Jak przygotować grilla 151

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Cocada z ananasem 160

Pamiętacie przepis na przesłodkie, zamulające kawałeczki cocada. Oryginalny przepis tego jednego z najsłynniejszych przysmaków brazylijskich oraz historię powstania znajdziecie na linku -  cocada. Już wtedy

Smaki Brazylii
Lasagne bożonarodzeniowa 651

Dzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek(...)płatami lasagne, po czym rozsmaruj na nich resztę sosu pomidorowego. Wierzch pokryj serem mozzarella i parmezanem. Uff, gotowe! Przykryj wierzch lasagne arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie dotykała jej wierzchu, i umieść naczynie na arkuszu papieru do pieczenia, który będzie zbierał wszystko, co ewentualnie z niej "wypłynie" w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy syrop miodowy, na odporność, na kaszel, na gorączkę, na zdrowie. Ziołowy, cytrynowy, różany. 179

    Zaczął się sezon jesienny, tak więc to  najlepsza pora, aby zadbać o swoją i swoich najbliższych odporność. W czasie jesiennych chłodów, pluchy, zmian

Naturalna Kuchnia
Chlebki pita - historia i przepis 232

oznacza płaski placek, zaś prawdopodobnie wywodzi się od starogreckiego słowa pektos oznaczającego "solidny". W krajach arabskich pita zwana jest khubz arabi (arabski chleb).Chlebki pita obecne są w kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego(...)mnie -5 minut), aż placki napęcznieją.  Uwagi: Ilość potrzebnej  do ciasta wody zależy od rodzaju mąki i wilgotności powietrza, zatem Wy prawdopodobnie zużyjecie jej inną ilość, niż podałam. Zużyłam jej np. dużo mniej, niż podane było w oryginalnym przepisie. Dodawajcie więc wodę po troszeczku i co chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie

Chilli Czosnek i Oliwa
Azjatyckie inspiracje 184

Mówiłam już, że uwielbiam krewetki? Nie? Otóż kocham je miłością od pierwszego wejrzenia. W zasadzie dotyczy to jedynie krewetek tygrysich, bo koktajlowe jakoś nigdy na kolana

Ratunku obiad
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 259

Gospodyni nie umie gotować zup. A skoro gospodyni czegoś nie umie, to musi się nauczyć! I już! Nie odpuszczam i nie daję za wygraną. Kiedyś to

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Omlet z porem i świeżymi kiełkami 132

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego zwolennicy zdrowej kuchni polecają spożywanie dużej ilości kiełków? Problem jednak w tym, że wyrastają one z nasion, w których pełno jest potencjalnie szkodliwych składników pokarmowych, m.in. nierozpuszczalnego błonnika, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnym np. tzw. zespołu nieszczelnego jelita.  Można stwierdzić, że nasiona absolutnie nie dorównują jakościowo i ilościowo, powszechnie spożywanym owocom(...)jajka z dodatkami i smażymy, cały czas poruszając patelnią i jednocześnie mieszając łopatką, tak aby płynna masa spływała na dno. Energiczne poruszanie patelnią powinno spowodować oddzielenie się omletu od jej spodu. Przy pomocy łopatki, zwijamy omlet na pół, czekamy 20 sekund i przenosimy go na talerz. Omlet powinien być rumiany z zewnątrz, a w środku lekko kremowy i galaretowaty. Podajemy

Moja Mama Gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 214

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej znanych, a zarazem uniwersalnych potraw. Ponieważ w praktyce przygotowywana jest z suszonych leśnych grzybów, jest popularna przez

Kulinarna Pokusa
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 163

Dzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw : złocista kukurydza , pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż . W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem

Passions hobbies life
Wieszak w stylu shabby chic i vintage - remont klatki schodowej (część pierwsza) 182

Dziś w blogu przepis na wieszak w stylu shabby chic do przedpokoju Przedpokój zwykle traktowany jest po macoszemu, choć tak naprawdę to wizytówka domu... I u

dobra gospodyni dom wesołym czyni
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 178

Po głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania